Leder: Gør som patienterne - anerkend sygeplejerskernes kompetencer

"Arbejdsgiverne bør anlægge en mere langsigtet strategi med fokus på rekruttering, fastholdelse og kompetenceudvikling."

Sygeplejerskers arbejdsforhold de seneste måneder står i skærende kontrast til regeringens store ønske om at sætte velfærd først og skaffe 1.000 flere sygeplejersker.

Samtidig har befolkningen fået øjnene op for sygeplejerskernes vigtige kompetencer i behandlingen af meget syge patienter og i arbejdet for forebyggelse af smittespredning.

Arbejdsgivernes udnyttelse af sygeplejerskernes velvilje og fleksibilitet er derfor både uklog og en kortsigtet strategi.

Arbejdsgiverne bør i stedet anlægge en mere langsigtet strategi med fokus på rekruttering, fastholdelse og kompetenceudvikling.

Tallene lyver ikke: Hver sjette sygeplejerske har følt sig presset til at acceptere et nyt arbejdssted som følge af Covid-19-epidemien.

Hver tredje sygeplejerske har følt sig presset til at acceptere nye arbejdsopgaver. Ca. 700 sygeplejersker forlader hvert år faget.

Sygeplejersker løber gerne en ekstra meter eller 10 i en krisetid. Ingen tvivl om det.

Men sygeplejersker vil også anerkendes for deres indsats og kompetencer og påskønnes for deres fleksibilitet med ordentlige arbejdsforhold og den rette løn. Dette bør arbejdsgiverne også have en interesse i, så vi sammen kan finde den nødvendige, fælles løsning.

Arbejdsgiverne skal se sygeplejersker, som det de er: Sundhedsprofessionelle medarbejdere, som sundhedsvæsenet har hårdt brug for, og som ønsker at blive respekteret for deres faglige kompetencer – men som også er hele mennesker med behov for tid til sig selv og deres nærmeste.

God og velfortjent sommer til alle.