Ny aftale sikrer flere studiepladser

Politisk aftale om flere studiepladser smitter også af på uddannelsen til sygeplejerske. Det er stærkt tiltrængt med et øget optag. Nu gælder det om at få styr på de nødvendige praktikpladser, mener Dansk Sygeplejeråd.

Corona vil øge antallet af ansøgere til de videregående uddannelser.

Det forventes nemlig, at færre vil rejse ud i verden, og samtidig vil større ledighed få flere til at søge en uddannelse.

Derfor er regeringen og Folketingets partier blevet enige om at give de videregående uddannelser et særtilskud til at oprette 5.000 ekstra studiepladser.

Heraf har partierne en ambition om, at der skal oprettes 500 nye pladser på velfærdsuddannelserne, det gælder bl.a. uddannelsen til sygeplejerske. I alt afsættes 210 millioner kr. til at øge optaget.

Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, roser aftalen:

”Det er meget positivt, at man vil øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen. Vi ser en stor mangel på sygeplejersker, og hvert år afviser vi kvalificerede ansøgere, så det er vigtigt med flere studiepladser hurtigt,” siger hun.

Beregninger fra Dansk Sygeplejeråd viser, at vi vil mangle 6.000 sygeplejersker i 2025. Dansk Sygeplejeråd anbefaler, at optaget på sygeplejerskeuddannelsen øges med mindst 370 over de kommende 2-3 år.

Praktikpladserne skal følge med

En af de store udfordringer bliver at skaffe praktikpladser til de ekstra studerende. De drøftelser går regeringen nu i gang med sammen med kommuner og regioner.

“Det er ikke nok, at der er plads til de studerende i undervisningslokalet. Der skal også være plads til dem ude i praktikken. Derfor skal kommuner og sygehuse have en økonomisk håndsrækning, så de kan øge antallet af praktikpladser og uddanne flere kliniske vejledere,“ siger Dorthe Boe Danbjørg.

Emneord: 
Sygeplejestuderende