På mit natbord: Alle menneskets facetter

"En gang imellem er det godt at få repeteret de refleksioner, der ligger i at være ung."

Charlotte Delmar
Charlotte Delmar
Charlotte Delmar
Professor, leder af Sektion for Sygepleje og Almen Medicin ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Hvad læser du lige nu?
”Sara Blædels krimi ”Pigen under træet””.

Hvordan har den inspireret dig?
”Den giver stof til eftertanke i forhold til, hvordan teenagepiger og -drenge har det og tænker, og den har givet mig flashbacks til min egen ungdomstid, da jeg gik i 8. klasse og var på lejrtur. En gang imellem er det godt at få repeteret de refleksioner, der ligger i at være ung, også fordi jeg selv underviser unge mennesker. Ikke så unge, men alligevel. Det er inspirerende at kunne sætte sig ind i deres ungdomskultur.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Jeg vil anbefale Svend Brinkmanns ”Hvad er et menneske?”, en fantastisk blanding af fag- og skønlitteratur. Den beskriver alle facetter ved det at være menneske, kulturelt, psykologisk, socialt, men også som biologisk og værdibaseret væsen. Når sygeplejersker bryster sig af at have en helhedsorienteret tilgang til mennesket, vil det være godt at prøve at få de mange forskellige facetter ind. Der er i hvert fald ting i bogen, jeg opdager, jeg selv må tænke mere ind fremover.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Jeg kan ikke komme i tanke om nogen. Jeg tror, det er fordi, jeg er opdraget til at være vedholdende, men også fordi jeg altid har læst langt mere faglitteratur end skønlitteratur.”

Emneord: 
Litteratur