Faglig utilstrækkelighed skaber 'etisk stress'

Den manglende bedring i den svenske coronasituation og følelsen af utilstrækkelighed er en farlig kombination for mange sygeplejersker, konkluderede svensk seminar.
Svenske sygeplejersker oplever, at de i mange situationer ikke har mulighed for at udføre grundlæggende sygepleje fordi ressourcerne må prioriteres benhårdt som følge af pandemien.
Arkivfoto: Søren Svendsen

Følelsen af at være uduelig, utilstrækkelig og alt for ofte gå på kompromis med sin faglige samvittighed under coronapandemien har været en farlig cocktail for mange svenske sygeplejersker. Det skaber 'etisk stress', som en svensk forsker kalder det. 

Det viser en ny undersøgelse, som Cecilia Lundmark, der er sygeplejerske og etisk rådgiver på Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg, fremlagde på et seminar lige før jul. 

Cecilia Lundmark har siden marts 2020 haft etiske samtalerunder med sine kolleger og har samlet mere end 40 sider med dokumentation fra alle samtaler, skriver Vårdfokus.se.

Der er udsagn fra både erfarne intensivsygeplejersker og fra medarbejdere, der er blevet hurtigt oplært og kastet ud i pleje af covid-patienter. Mange uden at have valgt det frivilligt. 

"Etisk stress er en masse dimensioner. Men min erfaring har helt sikkert været, at det handler meget om at tage hjem og føle sig utilstrækkelig," siger Cecilia Lundmark.

Hun fremhæver især, hvor risikabelt det er, at sygeplejersker skal tvinges til at prioritere sygepleje til et minimum og ikke at kunne imødekomme de pårørende. Sygepleje som sygeplejersker ved gør en forskel, som er en del af den faglige stolthed. 

Emneord: 
Arbejdsbelastning