Leder: Pas på sygeplejerskerne, så de kan hjælpe andre

"Det bør stå lysende klart for alle politikere og arbejdsgivere, hvor vigtigt det er at prioritere et sundhedsvæsen, som er klar til at håndtere verdensomspændende pandemier. "
Foto: Bax Lindhardt

Farvel til annus horribilis.

Året startede egentlig godt, med optimisme, en finanslov med flere sygeplejersker på sygehusene og stolte Year of the Nurse-markeringer. 

Men pandemien blev hurtigt en realitet. 2020 vil blive husket for et presset sundhedsvæsen, uhyggelige smittetal, uklare retningslinjer samt appeller om at sikre sygeplejersker løn og arbejdsforhold som fortjent. 

I 2020 skulle vi sammen have mindet Florence Nightingale på hendes 200-års fødselsdag, men anledningen blev ironisk nok overskygget af behovet for bedre hygiejne og smitteforebyggelse.

Det bør stå lysende klart for alle politikere og arbejdsgivere, hvor vigtigt det er at prioritere et sundhedsvæsen, som er klar til at håndtere verdensomspændende pandemier.

I takt med vores stadig større viden om covid-19 understreges behovet for, at alle frontpersoner i sundhedsvæsenet hurtigt tilbydes vaccinationerne: Sygeplejersker skal beskyttes, så vi kan hjælpe andre – uanset hvor sygeplejerskerne arbejder på sygehusene, i psykiatrien, i kommunerne, på bostederne og i almen praksis. 

Det skal være trygt at gå på arbejde uden risiko og frygt for selv at blive smittet og blive smittebærer. Det er ikke bare sund fornuft. Det er en menneskeret. 

De offentlige arbejdsgivere skal derfor i 2021 lægge sig i selen for at sygeplejersker oplever et sundt og godt arbejdsmiljø, at patientsikkerheden er i orden med gode normeringer, at de nyuddannede får en værdig introduktion til deres nye job, samt at der er uddannelses- og udviklingsmuligheder for alle, som en af vejene til at fastholde de erfarne.

Og så naturligvis en løn som er i balance med den erhvervede uddannelse/erfaring.

Godt nytår!

Emneord: 
Arbejdsmiljø