En rød regering med en kvinde ved roret var ikke nok til at gøre op med uligelønnen. Efter 10 ugers strejke blev det til et regeringsindgreb uden ekstra penge til sygeplejerskerne. Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen er vred og skuffet. Det samme er sygeplejerskerne, der svarer igen ved at minimere fleksibiliteten ift. ekstra vagter og overarbejde. Kampen for ligeløn fortsætter.
Strejken sluttede med et regeringsindgreb, der ophøjede mæglingsforslaget fra Forligsmanden til lov. Uden udsigt til en øre ekstra i sygeplejerskernes lønningspose. Sygeplejerskerne er vrede, og det har udløst arbejdsnedlæggelser og udmeldinger om, at nu er det slut med den store fleksibilitet og de mange ekstra vagter.
Over 100 sygeplejersker tog til Christiansborg den 26. august for at markere deres utilfredshed med regeringens lovindgreb. Sygeplejersken spurgte fem af dem, hvorfor de var kommet.
Det er en skuffet strejkeramt Ann-Mette Lyng Larsen, hjemmesygeplejerske i Hillerød Kommune, som dagen efter annonceringen af regeringsindgrebet fortæller, at hun og kollegerne nu vil holde sig strengt til deres arbejdstider.
Flere end 80 arbejdspladser blev undtaget fra strejke under konflikten, fordi de ikke kunne stille nødberedskab. Problemer med lav normering er for alvor blevet synlige mange steder – bl.a. på Bedøvelse og Operation på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor sygeplejerskerne overvejer, om de fortsat troligt skal dække huller.
I 10 uger har Fredericia Kommune og Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Hvidovre Hospital kørt med nødberedskab. Hverdagen har været vendt op og ned for alle, og begge steder forudser lederne et stort oprydningsarbejde, nu hvor konflikten er slut.
June Matzen, sygeplejerske på Gastroenhedens Kirurgiske Ambulatorium, Hvidovre Hospital, er en af godt 5.000 sygeplejersker, der har strejket siden den 19. juni. Hun føler sig røvrendt af regeringens indgreb og overvejer sin fremtid i faget.
Sommeren igennem har sygeplejersker over hele landet strejket, marcheret og demonstreret for en højere løn – og for en fremtid uden forskel. En lørdag i august samlede de røde trøjer sig endnu en gang talstærkt i København og Silkeborg for at råbe politikerne op.
Børnepenge, personlige opsparinger og overtræk på kontoen har reddet to strejkeramte sygeplejersker, efter at de som mange andre kolleger under strejken er blevet trukket i løn og har haft bøvl med strejkestøtten.
Det kan være svært at gennemskue sin strejkestøtte, anerkender økonomichef i Dansk Sygeplejeråd Henrik Leonhardt. Her prøver han at forklare, hvordan det hele hænger sammen.
Sygeplejersker bag borgerforslag: Et forslag kræver ligestilling i lønforhold mellem offentlige fag. Et andet peger på behov for en ny overenskomstmodel, der kan sikre en ligeværdig forhandlingsproces.
En hjemmesygeplejerske blev i november 2017 sigtet for uagtsomt manddrab pga. en fejldosering. Hun har ventet i næsten fire år på afklaring, og den 16. august blev hun kendt skyldig i Østre Landsret.
Det er nærmest ”utænkeligt”, at ældre af arabisk-muslimsk herkomst kommer på plejehjem. Det fortæller Abir Mohamad Ismail, der har besøgt 16 familier med plejekrævende ældre.
For patienter tilknyttet et ambulatorie udenfor deres bopælsregion, kan der være flere hundrede kilometer til udlevering af deres medicin. Et nyt projekt sørger for, at medicinen kan afhentes i egen region.
For seks år siden fik Jesper Meinert en kikkertoperation i højre knæ. Så fulgte flere operationer i venstre knæ, som resulterede i nerverelaterede smerter, der bl.a. kostede ham ægteskab og job. Et tværfagligt forløb i et smertecenter har givet ham redskaber til at leve et godt liv med kroniske smerter.
Et nyt studie viser, at patienter med åreforkalkning i benene har lige så stor gavn af rehabiliteringsforløb som hjertepatienter. Men tilbuddene findes stort set ikke i kommunerne. Konsekvensen er ulighed i sundhed, mener studiets hovedforfatter.
Kristine Bernstorff Justesen, som gik i parallelklasse med Mette Frederiksen, skrev et brev til statsministeren inden regeringsindgrebet. Brevet og det korte møde med stats-ministeren skabte medieomtale.
Sygeplejestuderende skal danne relationer og forstå patienterne. Men kan man i virkeligheden tillade sig at sige, at man forstår en patient? Det funderer en studerende over efter en aftenvagt i psykiatrien.
"Al den viden, der er derude allerede nu, skal vi jo have ind i praksis. Så jeg holder øje med, hvad der sker på området, og kvalificerer forskningen rent metodemæssigt."
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes bøgerne 'Kvinde kend din historie - spejl dig i fortiden' og 'Pårørende - til en person med psykisk sygdom' samt podcasten 'No. 12: skyggearbejde i psykiatrien'.
"Bogen 'Kræftafdelingen' kan videretænkes til dagens moderne sundhedsvæsen, som i stor grad baserer sig på en neoliberal ideologi med målstyring og kvalitetssikring."
"Jeg fandt hospitalspræsten med sin tavshedspligt og med samme medmenneskelige værdier som ansat i organisationen – hospitalet – som jeg selv var en del af."
Etik har selskab af mange andre ord: etiske dilemmaer, etiske principper, etisk refleksion i sygeleje, etiske råd. Bliv lidt klogere på etik i sygepleje.