Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ny procedure: Kortere afstand til medicin

For patienter tilknyttet et ambulatorie udenfor deres bopælsregion, kan der være flere hundrede kilometer til udlevering af deres medicin. Et nyt projekt sørger for, at medicinen kan afhentes i egen region.

Sygeplejersken 2021 nr. 10, s. 10

Af:

Maria Klit, journalist

sy10-2021_akt_medicin

Normalt udleveres medicin fra det ambulatorium, en patient er tilknyttet. Men omkring 80.000 danske patienter er tilknyttet et ambulatorium i en anden region end den, de bor i.

Det betyder, at afhentningsstedet for nogle patienter ligger flere hundrede kilometer væk. 

”En patient havde 318 kilometer mellem hjemmet og afhentningsstedet. Det er helt vildt,” siger Louise Konradsen Refsgaard, der er farmaceut, ph.d. og projektleder på ’Vederlagsfri Medicin på Tværs af Regioner’.

Afhentning kræver fri fra arbejde

Projektet har udviklet og afprøvet en procedure, der skal gøre medicinen lettere tilgængelig for patienterne. Her kan de i stedet afhente medicin på sygehusapoteket i deres bopælsregion, og det sparer dem for meget tid og besvær.

I gennemsnit havde patienterne i projektet 186 kilometers transport til afhentningsstedet. Efter ordningen var gennemsnittet reduceret til 31 km. 

”For nogle patienter tager det en hel arbejdsdag at afhente medicin. Udover de åbenlyse gener ved så meget transporttid, giver det også rigtig meget stress, når medicinbeholdningen pludselig er lav. De kan ikke bare køre et smut ned på apoteket,” forklarer Louise Konradsen Refsgaard. 

Projektet er afprøvet i samarbejde med en enkelt afdeling på Odense Universitetshospital, men Louise Konradsen Refsgaard håber, at projektet på sigt kan blive udrullet bredt.

”Jeg er ikke i tvivl om, at det vil være en stor lettelse for rigtig mange patienter,” siger hun.