Sygeplejersken Årgang 2021 nr. 14

I dette nummer

Tema: Fejl

Fejltagelsen

Hver dag bliver der begået fejl i sundhedsvæsenet, og det rammer sundhedspersonale særligt hårdt.

"Hvordan kunne jeg overse det?"

FATALT. 56-årige Helle har været hjemmesygeplejerske i 13 år, da hun en skæbnesvanger dag i efteråret 2017 er på hjemmebesøg hos Birthe. Da hun forlader boligen, er begge kvinders liv på hver sin måde radikalt forandret. I august i år blev hun af Østre Landsret dømt skyldig i uagtsomt at have forårsaget Birthes død.

Fire år i uvished

Tidslinje viser, hvad der skete i løbet af de fire år fra hændelsen skete til den endelige domsafsigelse.

Lange sagsforløb er en "dobbelt straf"

Forsvarsadvokat Thomas Hess-Petersen har ført 40-50 sager for sygeplejersker, der har været sigtet efter straffe- eller autorisationslovens paragraffer. Fælles for dem alle er meget lange sagsforløb i det juridiske system.

Ramt på fagligheden og selvforståelsen

SECOND VICTIM. Når der begås fejl i sundhedsvæsenet, er det først og fremmest patienterne, der lider overlast. Men også de behandlere, der har været involveret, kan rammes af negative følelser som skam og skyld i så svær grad, at det påvirker både deres arbejds- og privatliv.

#detkuhaværetmig

I kølvandet på nyheden om Helles dom har en del sygeplejersker valgt at dele deres egne historier om at begå fejl under hashtagget #detkuhaværetmig, der startede i 2017. Her er et udpluk af deres fortællinger.

Aktuelt

Fire års uvished

Hjemmesygeplejersken Helle blev i november 2017 sigtet for uagtsomt manddrab pga. en fejldosering. Hun måtte vente i næsten fire år på dommen. Nu kræver SF, at justitsministeren gør mere for at nedbringe ventetiderne.

Lemp ikke tretimersreglen igen

I lyset af covid-19-smitten har Dansk Sygeplejeråd opfordret beskæftigelsesministeren til at sikre de rette værnemidler. ”Vi skal ikke risikere igen at skulle lempe tretimersreglen for brugen af FFP-masker,” siger næstformand Anni Pilgaard.

Støtte fra ungdommen

Omkring 30 unge højskoleelever lavede den 7. december en støttedemonstration for landets sygeplejersker på Christiansborgs hovedtrappe.

25.000 kr. ekstra for ikke at sige op

Pengekassen var lukket, da sygeplejerskerne strejkede for at få mere i løn. Men manglen på sygeplejersker er nu så problematisk, at regioner og sygehuse åbner for flere lønkroner. Bare ikke varige lønforhøjelser. Vi har ellers råd, siger sundhedsøkonom.

1.200

Omtrent så mange læger har skrevet under på, at de støtter sygeplejerskernes kamp for ligeløn og bedre arbejdsvilkår.

Athena Prisen

"De her børn skal have lov til at blomstre"

I Randers Kommune er astma-sundhedsplejerske Tanja Koch med til at sætte fokus på Danmarks største børnesygdom. For den indsats har hun og kollega Helle Lund modtaget Athena Prisen 2021.

Covid-19

Først her fortryder de uvaccinerede

De uvaccinerede fylder mest på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, hvor sygeplejerskerne oplever både skamfuldhed og fortrydelse hos især yngre covid-patienter.

Løn og kompetence

Lønforhøjelse følger kompetencer

Sygeplejerske Kamilla Kvistborg har netop fået en lønforhøjelse på cirka 1.000 kr. om måneden, fordi hun har tilegnet sig en række kompetencer i løbet af de tre år, hun har været på Afdeling for Urinvejssygdomme på Herlev Hospital. Her stiger lønnen i takt med kompetencerne.

Intern jagt på penge (og sygeplejersketid)

Hvad har din afdelingsleder at gøre godt med til medicin, husholdning og løn – i en situation med sygeplejerskemangel og politikere, der ikke vil gøre lønposen tungere. Vi har fået en afdelingsleder og en økonomichef til at forklare de økonomiske mekanismer på hospitalet.

I HVERT NUMMER

Unge rullede den sorte løber ud

OBSERVATION: "Stop sundhedssvigt - Unge til kamp for bedre velfærd" viste deres støtte til sygeplejerskerne på trappen til Christiansborg.

Hørt: "Hvad ville du vælge, Mette Frederiksen?"

En kæmpe mavepuster. Sådan beskriver sygeplejerske Sofie Rosenørn Wolsgaard statsministerens opfordring til sygeplejerskerne om at tage en ekstra tørn. Selv må hun i forvejen prioritere mellem trængende patienter.

Dengang: Juleklip for store og små

De små patienter, som i 1939 måtte tilbringe julen på øre-næse-hals-afdeling F1 på Rigshospitalet, skulle selvfølgelig ikke snydes for at lave julepynt

Skiftedag: "Nødvendigt at arbejde med sin egen retsfølelse"

"Nogle kan måske synes, at det ikke stemmer overens med ens egen retsfølelse, at en patient, der har begået en voldsom og forfærdelig kriminel handling, kan få udgang til at besøge familien. Men retsfølelsen afspejler ofte private holdninger."

Debat

Læserbrev: En nattevagts bekendelser

"DSR bør gå ind og få forhandlet et ordentligt og anstændigt helbredstillæg til de sygeplejersker, som arbejder i faste nattevagtsstillinger."

Anmeldelser

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Bliv her og våg', 'Din hjerne snyder dig', Forskningsmetode for sundhedsprofessionelle' og 'Hygiejne for klinikere'.

5+1 til ferien: Det vanskelige fællesskab

Relationer i mange afskygninger – det er hvad juleferie-læsningen byder på i 2021. Fire bind i en slægtskrønike, et ægteskab mellem to mennesker, som ikke har så meget til fælles, men er glade for hinanden samt fire sygeplejersker på deres livs rejse væk fra oplevelser, der gør ondt.

Testen

Testen (14/2021): Urinvejsinfektioner

Urinvejsinfektion (UVI) er en af de hyppigst forekommende årsager til indlæggelse af gamle mennesker og har ofte store menneskelige og økonomiske omkostninger. Test din viden om fakta, forebyggelse og behandling af UVI.