Leder: På høje tid at tage hånd om trivslen

"Der er behov for vagtplaner med forudsigelige arbejdstider og arbejdssteder og respekt for sygeplejerskernes specialiserede kompetencer."
Foto: Bax Lindhardt

I slutningen af februar er det et år siden, at det første tilfælde af covid-19 blev konstateret i Danmark. Siden da er sygeplejerskerne herhjemme og i resten af verden gået forrest i kampen mod pandemien. 

For mange sygeplejersker har det betydet en hverdag med stort arbejdspres og uforudsigelighed. I Dansk Sygeplejeråd har vi fra pandemiens begyndelse været optaget af sygeplejerskernes arbejdsvilkår og trivsel. 

Dansk Sygeplejeråds Sygeplejefaglige Forskningsfond har støttet et forskningsprojekt, som har undersøgt sygeplejerskernes mentale sundhed under covid-19.

De første resultater herfra viser tegn på stress, depression og søvnmangel.

Samtidig advarer den internationale sygeplejerskeorganisation, ICN om, at covid-19-pandemien har store konsekvenser for sygeplejerskernes mentale helbred verden over. 

Det er meget bekymrende og kræver handling nu, så sygeplejerskerne også kan og vil være sygeplejersker på den anden side af covid-19. 

Heldigvis har de danske forskere også gode råd til at forbedre arbejdsmiljøet.

Der er behov for vagtplaner med forudsigelige arbejdstider og arbejdssteder og respekt for sygeplejerskernes specialiserede kompetencer.

Der skal være plads til refleksion over etik og værdier i sygeplejen, hvilket kræver tid.

Og det er vigtigt, at der er adgang til hjælp og støtte til de sygeplejersker, som har brug for det. Sidst men ikke mindst, skal sygeplejerskernes arbejde anerkendes økonomisk. 

Lige nu forhandler vi om OK21, og vi har allerede fremsendt en række af disse krav til arbejdsgiverne, men jeg tager også forskernes gode råd med sammen med et klart budskab: Det er på høje tid at tage hånd om sygeplejerskernes trivsel – for sygeplejerskernes og sundhedsvæsnets skyld.

Der er stor mangel på sygeplejersker i hele verden.