Engelske sygeplejersker gør klar til strejke

I England lægger regeringen kun op til en lønstigning på 1 pct. til sundhedspersonalet, og sygeplejerskerne opruster derfor til strejke. De ønsker 12,5 pct.
Boris Johnson presser citronen nu, hvor der allerede er tusindvis af ledige sygeplejerskestillinger i NHS, mener fagforeningen RCN’s generalsekretær Dame Donna Kinnair.
Foto: Justin Ng/Ritzau Scanpix

Mens fællessang hver for sig blev det helt store i Danmark i 2020, klappede englænderne hver torsdag kl. 20 på potter og pander rundt om i villakvartererne for at hylde landets sygeplejersker og de øvrige ansatte i sundhedsvæsenet. 

Opbakningen fra befolkningen til det hårdt ramte sundhedssystem under coronakrisen var – og er fortsat – stor. Klapperiet har imidlertid fået en anden lyd. Regeringen har meldt ud, at den vil give sygeplejerskerne en lønstigning på 1 pct. i 2021-2022.

Det har fået sygeplejerskerne til at gøre klar til en mulig strejke. Den største fagforening for sygeplejersker i England, The Royal College of Nursing (RCN), har oprettet en strejkefond på 35 mio. britiske pund, svarende til ca. 300 mio. danske kroner. Foreningen tæller 450.000 medlemmer. 

En meningsmåling fra The Observer viser, at 72 pct. af den engelske befolkning mener, at en lønstigning på 1 pct. ikke er nok. 

Premierminister Boris Johnson har i flere engelske medier forklaret lønstigningen på 1 pct. med, at ”vi har forsøgt at give så meget, som vi kan i svære tider under coronapandemien”. 

Til BBC siger han: ”Glem ikke, at der har været et generelt lønstop i den offentlige sektor, det er temmelig svære tider.” Han tilføjer, at han er enormt taknemmelig over for sundhedspersonalets indsats, især sygeplejerskernes. 

Fagforening: Johnson presser citronen

RCN mener, at sygeplejerskerne skal have en lønforhøjelse på 12,5 pct. i det kommende år, og at coronakrisen er en historisk mulighed for at give sygeplejerskerne en fair løn.

Ifølge fagforeningens generalsekretær, Dame Donna Kinnair, har værdien af sygeplejerskers arbejde været undervurderet alt for længe, og flere varme ord fra Boris Johnson til sygeplejerskerne kan ikke gøre det, siger hun i en pressemeddelelse fra RCN:

”Han presser citronen nu, hvor der allerede er tusindvis af ledige sygeplejerskestillinger i NHS (det engelske sundhedsvæsen, red.).  Premierministeren må lade pengene følge med sine varme ord.”

Den endelige lønstigning forventes fastlagt til maj, hvor en uafhængig instans (NHS Pay Review Body) skal komme med sine anbefalinger til en lønstigning efter at have modtaget input fra relevante parter, herunder fagforeningerne.