Observation: En beroligende hånd før strålerne

Ingen grund til bekymring, for alt er på forhånd kontrolleret ned til mindste detalje.

Strålekanon på Dansk Center for Partikelterapi
Caption 
Strålekanon på Dansk Center for Partikelterapi
Attribution 
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Når kræftpatienter lægger sig til rette under den enorme strålekanon på Dansk Center for Partikelterapi, kan de godt være nervøse – især hvis det er første dag i deres lange strålebehandlingsforløb, som er mellem 25 og 35 gange. 

Der er dog ingen grund til bekymring, for alt er på forhånd kontrolleret ned til mindste detalje.

Højteknologiske sikkerhedssystemer sikrer, at intet kan gå galt, når strålebehandlingsapparat med millimeters præcision går i gang med at til-intetgøre kræftcellernes DNA.

Alligevel kan det være rart, at stråle-terapeuten tilbyder en varm hånd at holde i og med beroligende stemme fortæller, hvad der nu skal ske.

Kontakten til patienten er en afgørende del af jobbet som stråleterapeut, både før, under og efter behandlingen. Det fortæller sygeplejerske Anette Schouboe, der siden 2002 har været uddannet stråleterapeut:

”Som stråleterapeut er du uddannet til at afgive strålebehandling og have fokus på korttidssygepleje i kræftpatientens komplekse behandlingsforløb. Du skal hurtigt kunne opfange signaler fra patienten, yde omsorg, tage vare på patientens bivirkninger og også være involveret i deres rehabilitering.”

Emneord: 
Kræft