Jutlandia og arbejdskamp i fokus på Sygeplejemuseet

To sygeplejerskers dagbogsberetninger fra det tredje og sidste togt med Jutlandia under Koreakrigen og sygeplejerskers årelange kamp for bedre løn- og arbejdsforhold er emnerne for sommerens to sær­udstillinger på Sygeplejemuseet i Kolding.

Udstillingsplakat Jutlandia
Plakat: Maria Frimann Storm
Hospitalsskibet Jutlandias tredje og sidste togt til Korea i 1952 var det togt, som personalet ombord oplevede som det hårdeste. Skibet var nu forsynet med en landingsplatform for helikoptere, og de bragte sårede soldater ind direkte fra fronten.

Sygeplejerskerne ombord så skader, hvis art og omfang ikke opleves i fredstid. Mange patienter havde 16-20 sår, der skulle sutureres, en soldat sågar 27 sår, der skulle behandles.

Udstillingen tager udgangspunkt i medrivende beretninger i to dagbøger fra sygeplejersker ombord, skrevet af Gyde Rudbeck og Edith Nybo Andersen.

Dagbøgerne giver et helt unikt indblik i sygeplejerskernes liv ombord, såvel deres krævende arbejdsopgaver i en krigszone som fritid og socialt liv både ombord og på landlov i eksotiske egne.

Kombinationen af billeder og uddrag fra dagbøgerne gør fortællingen meget nærværende og bringer museumsgæsten helt tæt på.

Kampen for bedre løn. og arbejdsvilkår

En anden særudstilling giver et kort rids af de konflikter, sygeplejerskerne har været del af siden den første i 1946 og helt op til i dag. Der vises t-shirts og andet materiale fra forskellige år. 

Kampen for bedre vilkår for sygeplejerskerne er også blevet ført i perioderne mellem overenskomstforhandlingerne.

Dansk Sygepleje Råd har gennem forskellige kampagner villet gøre befolkningen og politikerne opmærksomme på behovet for forbedringer af sygeplejerskernes vilkår. I udstillingen vises et udsnit af kreativt materiale fra kampagner i 1986 og 1994.

Særudstillingen om Jutlandia vises året ud, udstillingen om arbejdskampen vises frem til august.

Emneord: 
Historie
Sygeplejens historie