Sygeplejersken Årgang 2022 nr. 1

I dette nummer

Tema: Lønkamp 2022

Lønkamp 2022 - Fem perspektiver

”Strejken er slut – kampen fortsætter” Sådan lød det fra Dansk Sygeplejeråds formand og mange aktive sygeplejersker, da regeringen satte en stopper for konflikten – uden ekstra penge, men med en lønstrukturkomité, der skal analysere lønudviklingen og belyse konsekvenserne af at ændre lønstrukturen. 2022 står stadig i lønkampens tegn.

”Det er numbers, der tæller ... Gør det til en folkelig kamp”

Perspektiv 3/5: "Aktivisme". Gang i gaden, balloner og tusindvis af opslag på sociale medier. Man kan komme langt med aktivisme som supplement til de demokratiske forhandlingsrum, siger Silas Harrebye, der forsker i sociale bevægelser på Roskilde Universitet. Men hvis sygeplejerskernes aktivisme skal batte, skal den også handle om en større sag end deres egen.

Aktuelt

Masker giver eksem, bumser og trykmærker

Seks ud af 10 hospitalsansatte får hudreaktioner, når de bruger masker. Og jo længere tid, man har masken på, jo større er risikoen. Det viser en ny stor undersøgelse fra Region Hovedstaden.

Vinterpakken pakket ud og fordelt

Dansk Sygeplejeråds fem kredse har alle indgået regionale aftaler om fordelingen af Folketingets 1 mia. kr. store corona-vinterpakke.

"Flere sygeplejersker skal deles om vagterne"

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen afviser forslag fra sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm om at tvinge ambulatorieansatte sygeplejersker ind i en vagtordning i afdelingerne.

Ny ældrelov: Spørg os først

I sin nytårstale foreslog statsminister Mette Frederiksen ”noget vidtgående”: At afskaffe den omfangsrige regulering og lovgivning, hun pointerede, der er på ældreområdet og starte helt forfra. Men det giver kun mening, hvis sygeplejerskerne spørges til råds.

Helt anderledes end sidste år

Maria Nielsen, sygeplejerske på Intensiv Afdelingen på Bispebjerg Hospital, frygtede en gentagelse af sidste års store pres fra indlagte med covid. Sådan gik det ikke. Ny rapport viser samtidig, at uvaccinerede udgør omkring halvdelen af de indlagte covid-patienter på landets intensivafdelinger.

Nytårsinterview

"Vi finder vejen i fællesskab"

2021 blev et begivenhedsrigt år for Dansk Sygeplejeråd og formand Grete Christensen. Hun forsøgte at finde løsninger for medlemmerne ved overenskomstforhandlingerne, i stedet endte det med en lang strejke. I 2022 skal der arbejdes for fællesskabet og for ligeløn.

FEA-vagter

Nyt fokus på FEA-aftaler

Dansk Sygeplejeråd har meddelt arbejdsgiverne, at sygeplejerskerne fremover kommer til at arbejde langt mere efter reglerne og udvise mindre fleksibilitet. Alligevel vil der også fortsat blive indgået aftaler om frivilligt ekstra arbejde (FEA), siger samtlige kredsformænd. For ifølge dem er alternativerne nogle gange værre.

Virusbølger krævede pludselig ekstravagter

Stine Højbjerg Lassen, klinisk afsnitskoordinerende sygeplejerske og TR på Dagafsnit for Børn og Unge/Ambulatorium/Børnemodtagelse Aalborg Universitets Hospital, er glad for ny aftale om frivilligt ekstra arbejde.

Retspsykiatri

Udsigt til et bedre liv for retspsykiatriske patienter

Danmarks største, specialiserede retspsykiatriske afdeling, Udsigten, på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde er klar til at give retspsykiatriske patienter mere tidssvarende rammer og behandling. Sygeplejersker har været med til sikre, at arkitekturen understøtter de nye behandlingsmetoder, der er blomstret frem i den specialiserede retspsykiatri de seneste årtier.

I hælene på Anja

Stress fik Anja til at søge nye veje

En vagt alene med seks akut syge patienter uden hjælp at hente var dråben, der udløste en stresssygemelding for Anja Hansen i juni 2021. Det har taget hende tid at blive rask, men snart venter Nordkap, et nyt job – og en hverdag helt forskellig fra den, der gjorde hende syg.

I HVERT NUMMER

Hørt: "Hjemmeskole kan skade mange børn"

Tredje omgang hjemmeskoling er lige overstået, og igen har sundhedsplejerske Helle Attrup-Christiansen været i medierne for at advare om de sundhedsskadelige konsekvenser for børnene, som også kan præge voksenlivet.

Observation: Englehop i arbejdstiden

Projektet er et samarbejde med Rigshospitalet og Syddansk Universitet, som over 12 uger undersøger medarbejdernes trivsel, fysik og produktivitet i forbindelse med træning i arbejdstiden.

Skiftedag: "Min krop har godt af at være her"

"Jeg har aldrig tjent så mange penge, som jeg gjorde de sidste år i det offentlige. Men det slider på kroppen. De sidste fem år havde jeg hovedpine, søvnløshed, hukommelsessvigt, træthed, stress og hjertebanken."

Anmeldelser

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Kultur for sundhedsprofessionelle", "Patientinvolvering – med konceptet Coaching to Selfcare", "Metodevalg i en dynamisk pædagogisk praksis" samt dokumentarfilmen "Det er ikke slut endnu".

Debat

Læserbrev: Jobskifte i en strejketid

"Hvis du ikke trives, så tag ansvar og se hvilke muligheder, der er. Brok dig ikke over lav løn eller din afdeling – og slet ikke offentligt."

Læserbrev: En guldgrube af lokal viden

"Vi synes, det er ærgerligt, at Stinne Glasdam tager imod opfordringen til at anmelde en antologi uden at læse de præmisser, som bidragene til antologien er rundet af, og som eksplicit er beskrevet i bogens forord."

Testen

Testen (1/2022): Rehabilitering

Fik du læst Trialogen om rehabilitering i seneste udgave af Fag&Forskning? I så fald skulle det være nemt at svare på disse otte spørgsmål