Finske sygeplejersker truer med masseopsigelser

Fase to af en stort anlagt sygeplejerskestrejke i Finland er afblæst. I stedet barsler sygeplejerskerne nu med kollektive opsigelser.
Finske sygeplejersker i strejke.
Foto Markku Ulander/Lehtikuva/Ritzau Scanpix

I Finland har sygeplejerskerne aflyst næste fase af deres strejke og planlægger nu at sige op i samlet flok. Sådan lyder meldingen fra de to sygeplejerskeforbund SuPer og Tehy.

Fra den 1. til den 15. april strejkede ca. 25.000 finske sygeplejerske for bedre løn og arbejdsvilkår. Tehy og SuPer havde desuden varslet en 14-dages strejke for yderligere 40.000 medarbejdere fra midten af april.

Et muligt lovindgreb fra den finske regering har dog fået sygeplejerskerne til at skifte kurs. Lovindgrebet vil forpligte sygeplejersker i Finland til at udføre deres opgaver ”i de tilfælde hvor patienternes liv eller sundhed er i fare”.

Formand for Tehy, Millariikka Rytkönen, kalder lovforslaget for ”en lov om tvangsarbejde”. Derfor er strejken nu afblæst til fordel for masseopsigelser. Indtil videre vil SuPer og Tehy dog ikke røbe detaljer for aktionen.

I Finland er det for nogle sygeplejersker lovligt at sige op i flok. Sidste gang, det skete, var i 2007, hvor 12.000 sygeplejersker truede med at indlevere deres opsigelser.

Emneord: 
Arbejdsmarked