Psykiatri til debat

Mental sundhed hos børn og unge og bedre tilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser. De ønsker stod højt på listen, da sygeplejersker diskuterede fremtidens psykiatri på et medlemsmøde i marts.

At det var en torsdag aften, som endda var særlig solrig for marts måned, afholdt ikke flere end 100 sygeplejersker fra at deltage i et virtuelt medlemsmøde om psykiatrien, arrangeret af Dansk Sygeplejeråd.

Medlemsmødet var foranlediget af den faglige rapport, der blev udgivet i januar i år, og som kommer til at danne grundlaget for regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien. 

Dansk Sygeplejeråd ønskede at høre og diskutere de udfordringer og løsninger, som sygeplejerskerne oplever i hverdagen og havde derfor inviteret sygeplejersker ikke blot fra psykiatrien, men også bl.a. de kommunale sygeplejersker og sundhedsplejersker, som møder de mennesker, der har brug for hjælp til psykiske lidelser.

Gode takter

”Vi synes, der er nogle rigtig gode takter i den faglige rapport,” sagde 2.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg. 

”Men det er afgørende, at der følger penge med.” 

Det gav flere sygeplejersker hende ret i. Bl.a. Tanja Due Krogh Madsen, formand for Fagligt Selskab for Psykiatrisygeplejersker. Hun sagde: 

”Psykiatriplanen får først værdi, når der er finansiering bag. Psykiatrien kan ikke fikses inden for de rammer, der er.”

En digital afstemning blandt mødedeltagerne på 10 udvalgte emner, viste, at især ønsket om at forbedre mental sundhed hos børn og unge, afstigmatisering af psykiske lidelser samt bedre muligheder til mennesker med både misbrug og psykiske lidelser, var i højsædet.

Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker og Dansk Sygeplejeråd har sammen udarbejdet en række anbefalinger til psykiatriplanen. De er bl.a. rettet mod forebyggelse, specialuddannelse, sammenhæng og forskning og kan læses på dsr.dk

Emneord: 
Psykiatri