Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vær ikke bange for at stille krav til fædre

Syv ud af 10 mænd vil gerne tage den nye øremærkede fædrebarsel, men mange føler sig ikke tilstrækkeligt inddraget af sundhedsplejersker og jordemødre. Formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker mener, at sundhedspersonalet ikke skal være bange for at stille krav til fædrene.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 11

Af:

Helle Lindberg Emarati, journalist

sy9-2022_akt_faedrebarsel

Den 2. august trådte de nye regler om fædrebarsel i kraft – og hele syv ud af 10 mænd regner med at gøre brug af de ni ekstra øremærkede uger. Det viser en rapport fra Egmont Fonden. 

Ifølge rapporten er der dog også mange mænd, der ikke føler sig tilstrækkeligt inddraget af sundhedspersonale såsom jordemødre og sundhedsplejersker, hverken i månederne op til fødslen eller i barnets første tid.

Det er imidlertid vigtigt for barnets trivsel og tryghed, at begge forældre kommer på banen. Derfor skal sundhedspersonalet ikke være bange for at stille krav til fædrene, fortæller Susanne Rank Lücke, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

”Vi ved, at børn har stor gavn af, at både far og mor er primære omsorgspersoner. Derfor skal vi blive bedre til at inddrage fædrene – også tidligt i forløbet. Sundhedsplejersker må gerne fortælle mændene, hvad der forventes af dem og hvornår,” siger Susanne Rank Lücke.

Husk at lytte til far

Formanden understreger samtidig, at sundhedspersonalet også skal huske at lytte til mændenes egne tanker og forventninger til fødslen og barnets første tid.

”Det må ikke blive sådan en kasse, vi tvinger ned over fædre. Faderskabet er – ligesom moderskabet – ikke en one size fits all, hvor man kun kan gøre tingene på én bestemt måde,” siger formanden.

Læs også Hørt: Sundhedsplejen forskelsbehandler i dette nummer af Sygeplejersken