Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 2

I dette nummer

Tema: Innovation

De fødte opfindere

Sygeplejersker ser og løser problemer hver eneste dag, og det gør dem til oplagte opfindere og innovatører.

"Kan man flyve til månen, så kan jeg også bygge det her toilet"

Et intelligent toilet, der håndterer patienternes væskeregnskab digitalt. Det har sygeplejerske Marie Lommer Bagger opfundet, og det første er nu taget i brug. Hun er en af de sygeplejersker, der har kastet sig ud i iværksætterbranchen. Det er svært, men det kan lade sig gøre – til gavn for både patienter og sygeplejersker.

Hvem ejer rettighederne til opfindelsen?

Hvis du får en idé til en opfindelse, har du pligt til at meddele det til din arbejdsgiver med det samme. En idé tilhører som udgangspunkt den arbejdsplads, den er født på. Loven skal sikre, at mest mulig viden og forskning kommer samfundet til gavn

Satsede alt og tabte det hele

Det er ikke alle iværksættereventyr, der ender lykkeligt. Kirsten Sivertsen knoklede i 12 år og tabte det hele.

Manglende sparring kostede patentet

Det er vigtigt, at arbejdspladsen kan bistå med sparring og rådgivning, når sygeplejersker innoverer. Anne-Mette Iversen opfandt en smart teknologi, men gik glip af sin andel i patentet.

Aktuelt

Krav om fleksibilitet når nye højder

21 sygeplejersker fra Hobro skal fremover pendle 50 kilometer, når de skal tage tvungne weekendvagter i Aalborg. Chefsygeplejerske kalder beslutning om tvang for nødvendig.

Omsorgen mangler i kvalitetsundersøgelser

Danske Patienter og Dansk Sygeplejeråd mener, det er et problem, at der ikke bliver målt på omsorg i nationale kvalitetsundersøgelser, når det er det, patienterne vægter som kvalitet

Udstilling hylder krigssygeplejerskers indsats

Valborg Hjorth og andre danske sygeplejersker rejste udenlands for at gøre tjeneste under 1. verdenskrigs rædsler. En ny mini-udstilling på Dansk Sygeplejehistorisk Museum fortæller historien.

6 mio. kr. til medlemmerne

I 2022 skaffede Dansk Sygeplejeråd ekstra mange penge til medlemmer, der er kommet i klemme på jobbet.

Autorisation til udenlandske sygeplejersker

Min største bekymring er sproget

Sengeafsnit for nyresygdomme på Regionshospitalet Gødstrup har blandede erfaringer med sygeplejersker uddannet i udlandet i evalueringsansættelse, men tager gerne flere ind.

Headspace

"Her må børn og unge have det, som de har det"

Flere regioner finansierer, at sygeplejersker bruger en dag om ugen i headspace, et gratis og anonymt samtaletilbud til børn og unge. En af dem er Bente Bjørnskov. Hun er både med til at forebygge, at mindre trivselsproblemer udvikler sig til behandlingskrævende sygdom samt hjælpe de unge, der har behov for det, videre til et psykiatrisk behandlingstilbud.

Kirsten Stallknecht Prisen

Fleksibilitet

Kim får skræddersyet sit praktikforløb

Til daglig er Kim Thavi Albrecht lærer. Ved siden af læser han til sygeplejerske. Det kan han kun, fordi uddannelseskonsulenten på Holbæk Sygehus gerne vil imødekomme studerende, som har behov for et anderledes praktikforløb.

Sygeplejestuderendes Praktikpris

I HVERT NUMMER

Hørt: Vagtplanerne er for firkantede

Pga. en rygskade søger Anita Skupinska Hjortborg kun deltidsstillinger med sekstimersvagter. Hun får afslag på afslag og er træt af at læse om sygeplejemangel.

Skiftedag: "Jeg er selv flygtet fra krig"

"Det er et meget selvstændigt job. Vi vurderer selv diagnoser og hvilken medicin, der skal til, og så godkender lægen det. Så jeg har gode muligheder for at dygtiggøre mig inden for asylområdet."

Anmeldelser

Boganmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Valborg Hjort - Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten', 'Generation 7/7', 'Fagligt samarbejde i sundhedssektoren. Grundbog i sygepleje' og 'At tænke med hjertet. En grundbog i eksistentiel praksisfænomenologi'.

Debat

Testen