Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 5

I dette nummer

Tema: Omsorg

Omsorgen, der forsvandt

Eksperter og sygeplejersker kalder på forandring i et sundhedsvæsen, hvor omsorgens værdi drukner i effektiviseringskrav og produktionssprog

Omsorgen har mistet sin værdi

Omsorgen forsvinder fra sundhedsvæsenet i takt med effektiviseringer og besparelser. Ingen måler værdien af sygeplejerskers omsorg – selvom den er helt afgørende for patienterne.

Kvalitetsmålinger uden omsorg

Flere eksperter kritiserer, at omsorg ikke indgår i nationale kvalitetsundersøgelser. Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner medgiver, at der kan være behov for ændringer.

"Undskyld forstyrrelsen"

Arbejdsdagen byder tit på en tætpakket køreliste for sygeplejerske Teitur Vágadal. Som vagthavende får han ofte også mange opkald, der forstyrrer og gør det svært at yde ordentlig omsorg hos borgerne.

Her er omsorgen sat i system

På Sygehus Lillebælt er omsorgen sat i system, og sygeplejersker bliver løbende undervist i kernebegreber som velvære, personcentrering, faglighed og relation. Flere fortæller, at de er blevet mere bevidste om, hvad der gør sygeplejen unik i mødet med patienterne.

Aktuelt

I HVERT NUMMER

Hørt: På vej til at synke

Ida Rindorf deltog i marts i Debatten ’Fair finanslov?’ på DR2. Her argumenterede hun for en højere grundløn til syge-plejersker, hvis sundhedsvæsenet skal holdes oven vande.

Anmeldelser

Læs her anmeldelse af følgende bøger: 'En opdagelsesrejse ind i den glemte kunst at trække vejret' og 'Det er bare blod - din første bog om menstruation med blodige fakta og ærlige historier'. Desuden 'Fagredaktørens udvalgte'.

Arbejdsliv

Ergoterapeuten tager også morgenbadet

På Neurorehabiliteringen på Svendborg Sygehus rystede de for to år siden posen med arbejdsopgaver, da de manglede sygeplejersker. I dag er man landet i et helt nyt interdisciplinært samarbejde, der har skabt bedre patientforløb og højere kvalitet i sygeplejen.

Forskeren fortæller

Forskning får liv

En dag blev hætten taget ned

Mennesker med mange sårbarheder kan have stor gavn af en peer-mentor. Ikke mindst ved sektorovergange. Det viser forskningsprojekt på Indvandrermedicinsk Klinik i Odense.

Fra SPL til SPL

Så er der tøj til udsatte patienter

Socialsygeplejerske Tove Andersen fra Esbjerg Sygehus er en af initiativtagerne bag et klædeskab, der kan give socialt udsatte patienter rent tøj på, når de bliver udskrevet.

Mit job

Statens drugdealer

Sanaz Høgskilde danner nære relationer til mennesker, som systemet for længst har opgivet. På heroinklinikken kommer brugerne alle årets dage og modtager behandling med heroin

Sundhedsvæsentligt

Flere ældre kræver flere sygeplejersker

Antallet af ældre borgere vokser støt og sætter sundhedsvæsnet under pres. Sygeplejersker, der kan yde den nødvendige omsorg og pleje, er vigtigere end nogensinde, hvis størstedelen af danskerne skal have en ordentlig behandling.

Sygeplejerske for livet

Et sygeplejeliv dedikeret til verden

Ruth Frost Egedal har hjulpet børn til verden mellem rismarker. Hun er flygtet under en borgerkrig og har været med til at oprette en skole til spedalske børn. Nu ser hun tilbage på et langt liv som sygeplejerske med stærke oplevelser.

Tillidsrepræsentanten

Nynne får 24.000 kr. ekstra om året

Som nyuddannet sygeplejerske fik Nynne Christensen med sparring fra sin FTR forhandlet 24.000 kr. hjem i personlige tillæg, da hun blev ansat i sit første job.

Ytringsfrihed