Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Så er der tøj til udsatte patienter

Socialsygeplejerske Tove Andersen fra Esbjerg Sygehus er en af initiativtagerne bag et klædeskab, der kan give socialt udsatte patienter rent tøj på, når de bliver udskrevet.

Sygeplejersken 2023 nr. 5, s. 35

Af:

Nana Toft, journalist

sy5-2023_spltilspl_tove-andersen
Gode råd
  1. Skab dialog. Kontakt Kirkens Korshær eller Røde Kors og hør, om de vil donere tøj. 
  2. Udbred kendskabet. Sørg for at få fortalt om klædeskabet til samtlige afdelinger. 
  3. Find rammerne. Det kræver kun et fysisk skab eller et rum. Undgå lås, og lad det være tilgængeligt døgnet rundt. 

“Vi havde en patient for nylig, der boede i en container, og hvis tøj var både meget beskidt og hullet. Da han skulle udskrives, tog vi ham ned til vores klædeskab og fandt noget tøj, som han blev glad for,” fortæller socialsygeplejerske Tove Andersen.

Bukser, trøjer og sko. Shampoo, tandbørster og menstruationsbind. Det er blot noget af det, der er i det nye klædeskab på Esbjerg Sygehus.

Klædeskabet, som egentlig mere er et rum, der fungerer som walk-in-closet, er blevet etableret, efter flere afdelinger udtrykte et behov for at hjælpe særligt socialt udsatte borgere bedre på vej, når de bliver udskrevet. 

“Vi får ind i mellem patienter i Fælles Akutmodtagelsen, hvor tøjet er beskidt eller ødelagt. At udskrive dem til gaden i sygehustøj og en enkelt sko er ikke værdigt,” siger Tove Andersen, der er en af initiativtagerne bag klædeskabet

Faglig tilfredshed

For hende giver det en faglig tilfredshed at vide, at hun har gjort, hvad hun kunne for at klæde borgerne godt på. Det handler om etik, mener Tove Andersen, der er taknemmelig for samarbejdet med Kirkens Korshær. 

“Vi kan til enhver tid ringe og sige, at nu er der tomme hylder. Så kommer de med nye, sorte sække fyldt med tøj. Jeg kan se, at der løbende forsvinder tøj, så det er noget, der bliver brugt,” fortæller Tove Andersen. 

Værdig behandling til socialt udsatte 

Udover tøj leverer Kirkens Korshær også madbilletter, som personalet på Esbjerg Sygehus kan give til socialt udsatte borgere, når de hjælper dem med det nye tøj fra klædeskabet. 

“I Kirkens Korshærs varmestue kan de få et varmt måltid mad, ligesom socialsygeplejerskerne i Kirkens Korshær stille og roligt etablerer en tryg relation. Hvis vi skal uligheden i sundhed til livs og tilbyde samme værdige behandling til socialt udsatte, så kræver det, at der er nogen, der griber dem,” pointerer Tove Andersen.