Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hæder til vinderne

Der var flotte ord fra dommerne, penge og blomster til de syv sygeplejersker, der vandt Sygeplejerskens læserkonkurrence om at skrive en velkomstpjece til patienterne. I Dansk Sygeplejeråd blev de fejret ved en reception, hvor de fik læst begrundelserne for udvælgelsen op.

Sygeplejersken 1998 nr. 50, s. 22-23

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

De syv sygeplejersker har grund til at være stolte af sig selv. Deres tilsammen tre vinderbidrag til Sygeplejerskens læserkonkurrence er blevet udvalgt blandt i alt 67 beskrivelser af sygeplejen i en velkomstpjece. Dansk Sygeplejeråd havde i anledning af udvælgelsen indbudt vinderne til en reception onsdag den 2. december 1998, hvor de blandt andre mødtes med to af konkurrencens dommere.

Sygeplejerske Eva Weber har skrevet en velkomstpjece til patienterne på Medicinsk Afdeling F-0631 på Hillerød Sygehus. Fem hjemmesygeplejersker, Kirsten Hultquist, Lotte Thomasen, Lene Klærke, Susanne Markussen og Inger Jessen, har skrevet en pjece til nuværende og kommende klienter i hjemmeplejen i Hvalsø Kommune. Sygeplejerske Helle Hansen har skrevet en velkomstpjece til patienterne på Ortopædkirurgisk Afdeling T 10-1 og T 10-3 på Viborg Sygehus.

De tre vinderopgaver er ligestillede, og med hver opgave følger en check på 10.000 kroner.

Sygeplejefaglig medarbejder på Sygeplejersken, Anne Vesterdal, som har taget initiativ til konkurrencen, bød velkommen og overlod ordet til dommerne, som læste begrundelserne for de udvalgte pjecer op.

De tre dommere, operationssygeplejerske Lisbeth Rosdahl fra Roskilde Amts Sygehus, informationschef i Hjerteforeningen Torben Dan Pedersen og hjemmesygeplejerske i Bydel Østerbro Claus Beckmann, havde lagt vægt på både tekstens indhold og pjecens form. Altså den måde pjecen præsenterer sig på i tekst, illustrationer og layout.

Torben Dan Pedersen begrundede udvælgelsen af Eva Webers pjece sådan:

''Din pjece skiller sig ud ved at være imødekommende og have et lækkert layout. Der er brugt godt med luft omkring teksten, og det giver indtryk af, at der også i hverdagen er luft til samtale. Sygeplejen er ikke beskrevet som en løsrevet og selvstændig funktion, men som en integreret og uundværlig del af det daglige arbejde.

Sproget er godt, letløbende og imødekommende. Sygeplejen bliver til slut præsenteret særskilt, her har vi især lagt vægt på, at forfatteren imødekommer nogle af de forestillinger, der er om sygeplejersker. For eksempel at de er fortravlede og ser ud som om, at de ikke har tid til at tale med patienterne.

Pjecen er overskueligt disponeret og efterlader et meget klart indtryk af, hvad sygeplejen indeholder på afdelingen. Alt i alt er den et godt eksempel på, hvordan disponering af indhold, sprog og det grafiske udtryk går hånd i hånd om at skabe et godt resultat,'' sagde Torben Dan Pedersen.

Herefter fik Eva Weber overrakt checken på 10.000 kroner og en buket blomster. Pengene skal hun bruge til at holde ferie for.

Et værdigt sprog

I begrundelsen for udvælgelsen af de fem hjemmesygeplejerskers pjece sagde dommer Lisbeth Rosdahl:

''Pjecen indeholder mange gode informationer. Den er tænkt i et stort format med tydelige og letlæste bogstaver, og det har især betydning for ældre borgere.

Vi har hæftet os ved, at den beskriver hele hjemmeplejen. Ikke kun sygeplejen til de syge med skift af sår og uddeling af medicin, men også at sygeplejersken kan hjælpe, hvis en bruger føler sig utryg eller har brug for aflastning. Det er også fint, at sygeplejerskens administrative opgaver er beskrevet.

Man fornemmer klart, at her er tale om en faggruppe, der stiller både kompetence, ressourcer og tid til rådighed for den enkelte, og som tilmed er åben for flere krav og forventninger fra brugerne.

Side 23

Den lægger tydeligt op til samtale og samarbejde, da den både har afsnit, der hedder: ''Hvad kan du forvente af sygeplejersken'' – for eksempel at sygeplejersken bærer navneskilt, og: ''Hvad forventer hjemmesygeplejersken af dig'' – for eksempel at der skal være lys, så sygeplejersken kan komme ind, når det er mørkt.

Sproget er positivt og respektfuldt uden at være omklamrende og unødigt følelsesfuldt. Der bliver brugt ord som forstoppelse, utryghed og ensomhed uden at pakke ordene ind. Og I kalder det ''at få en god afslutning på livet'' fremfor det mere almindelige udtryk ''vi plejer døende,'' det synes jeg er en pæn måde at sige det på, det er et værdigt sprog.

Samlet set en meget koncentreret pjece, som samtidig viser hele bredden af hjemmeplejen. Det er et svært kunststykke, der er lykkedes flot her,'' sagde Lisbeth Rosdahl til de fem vindere.

De fem sygeplejersker har tænkt sig at bruge prisen på 10.000 kroner på et kursus i kropssprog for hjemmeplejens sygeplejersker.

Fra patientens synspunkt

Prisvinderen Helle Hansen havde kun nået at arbejde én eneste dag som færdiguddannet sygeplejerske, da hun måtte bede om tjenestefri for at kunne tage til København og modtage sin pris.

Helle Hansen skrev sin velkomstpjece som en skoleopgave i forbindelse med, at hun var i praktik på Ortopædkirurgisk Afdeling T 10-1 og T 10-3 på Viborg Sygehus.

Dommer Torben Dan Pedersen begrundede udvælgelsen sådan:

''Selv om pjecen er relativt lang, er sproget letløbende og hurtigt læst. Sproget er godt fremadskridende, og der er ikke overflødige ophold eller omveje undervejs.

Pjecen er disponeret efter de spørgsmål, som man må formode, at patienten vil stille i forbindelse med indlæggelsen. Det gør den relevant og imødekommende.

Sygeplejen er integreret i det sammenhængende forløb, som patienten oplever. Man er ikke i tvivl om, at sygeplejen har en selvstændig funktion i afdelingen, men den er i harmoni med de øvrige faggrupper.

Nogle steder er teksten fremhævet, og det er fint, at der er svar, man hurtigt kan tage til sig. Den indeholder relevante og forklarende illustrationer. En fin deltalje er, at der bagest findes en lille huskeliste, så man husker at tage det rigtige med på sygehuset,'' sagde Torben Dan Pedersen.

Helle Hansen vil bruge sine 10.000 kroner til en Internetforbindelse og en tur til Rom.

Efter prisoverrækkelsen bød Dansk Sygeplejeråd på vin og chokolade, mens prisvinderne på skift blev badet i lyset fra fotolamper og blitz.

Nøgleord: Læserkonkurrence.

De fem hjemmesygeplejersker fra Hvalsø Kommune er fra venstre Susanne Markussen, Lene Klærke, Lotte Thomasen, Kirsten Hultquist og Inger Jessen.To af dommerne i konkurrencen, operationssygeplejerske Lisbeth Rosdahl fra Roskilde Amts Sygehus og informationschef i Hjerteforeningen Torben Dan Pedersen.Eva Weber til venstre og Helle Hansen til højre har udarbejdet hver deres vinderbidrag til konkurrencen. 

Konkurrence: Beskriv sygeplejen til en velkomstbrochure

I nr. 39/1998 inviterede Sygeplejersken alle sygeplejersker til at deltage i en konkurrence om de bedste beskrivelser af sygeplejen til en velkomstbrochure.  Nogle af kriterierne var:

  • Om sygeplejen er beskrevet kortfattet, klart og dækkende set fra et brugerperspektiv.
  • Om sygeplejen præsenterer sig realistisk og i overensstemmelse med afdelingens eller institutionens virksomhedsområde og målsætning.

Dommerpanelet bestod af sygeplejerske Lisbeth Rosdahl, hjemmesygeplejerske Claus Beckmann Christensen og Torben Dan Pedersen, informationschef i Hjerteforeningen. De tre bedste beskrivelser blev præmieret med 10.000.- kroner.

De tre vinderbrochurer

Velkommen til F0631   

Vejledning til patienterne om hofteproteser

Sygepleje i dit hjem - gør en positiv forskel

De fem velkomstbrochurer, der blev hædret med en gengivelse i sygeplejersken

Sygeplejersken i konsultationen -  Sygeplejersken nr. 51/1998     

Til far - Sygeplejersken nr. 52/1998    

Strålebehandling - Sygeplejersken nr. 1/1999   

Kære forældre - Sygeplejersken nr. 2/1999    

Velkommen til apopleksiafsnittet - sygeplejersken nr. 3/1999     

Vægten lagt på de gode relationer - Sygeplejersken nr. 4/1999