Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hæder til to danske ildsjæle

For første gang nogensinde modtager to danske sygeplejersker samtidig den ærefulde Florence Nightingale-medalje, som Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, uddeler hvert andet år. Medaljerne blev overrakt ved en højtidelighed hos Dansk Røde Kors onsdag den 19. maj

Sygeplejersken 1999 nr. 21, s. 45

Af:

Redaktionen

SY-1999-21-45-1a
Randi Jensen og Lisbeth Kristensen fik overrakt den hæderfulde Florence Nightingale-medalje ved en højtidelighed hos Dansk Røde Kors. Dansk Sygeplejeråd var blandt andet repræsenteret ved næstformand Aase Langvad og direktør Merete Thorsén, som ses på billedet til højre.Foto: Nordfoto

For første gang nogen sinde modtager to danske sygeplejersker samtidig den ærefulde Florence Nightingale-medalje, som Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, uddeler hvert andet år. Medaljerne blev overrakt ved en højtidelighed hos Dansk Røde Kors onsdag den 19. maj.

Randi Jensen og Lisbeth Kristensen får medaljerne på baggrund af deres årelange arbejde for Røde Kors i verdens brændpunkter.

Medaljen gives til sygeplejersker, som arbejder for et nationalt Røde Kors-selskab eller lignende institution. Modtageren skal i krig eller fred have udvist ekstraordinært mod og hengivenhed over for de sårede, syge eller handicappede i en konflikt- eller katastrofesituation. Eller man skal have udmærket sig ved eksemplarisk tjeneste, kreativitet og pionerånd inden for arbejdet med offentlig sundhed eller sygeplejeuddannelse.

Det er Dansk Sygeplejeråd, der har indstillet de to sygeplejersker. Af indstillingen fremgår det klart, at det drejer sig om to ildsjæle med betydelig erfaring og overraskende stor arbejdskapacitet. De to er i dag nogle af de mest erfarne Røde Kors-sygeplejersker.

Randi Jensen er uddannet sygeplejerske i 1968 og videreuddannet som anæstesisygeplejerske i 1974. Hun har arbejdet for Røde Kors siden 1990, hvor hun blandt andet har fungeret som anæstesisygeplejerske på hospitaler for krigsofre i Afghanistans hovedstad Kabul, i Kenya for Sydsudans krigsskadede, i Pakistan for Afghanistans krigsskadede og i Somalia. Senest har hun arbejdet et par måneder i en Røde Kors-flygtningelejr i Albanien. Fredag den 21. maj tager hun til Sudan som såkaldt 'flying nurse' ­ en sygeplejerske, der kan sættes ind, hvor behovet for hjælp er størst.

Derudover har Randi Jensen medvirket til at etablere sundhedsklinikker i Sierra Leone, og i Afghanistan har hun arbejdet som koordinator mellem det lokale Røde Kors, medarbejderne på Røde Kors-hospitalet og de lokale myndigheder. Hendes største opgave i Afghanistan var at arbejde med at genetablere værdige pleje- og behandlingsmuligheder for kvinder i Kabul.

Sammen med Lisbeth Kristensen har hun i mere end tre år arbejdet i Cambodia på at opbygge et børnehospital i Phnom Penh. Mange børn i Cambodia fødes med misdannelser, som skyldes anvendelse af krigsnervegas. Randi Jensens hovedopgave var at oplære og uddanne de lokale sygeplejersker i arbejdet som anæstesisygeplejerske. Hospitalet modtog også sygeplejestuderende fra hele landet til kurser i børneanæstesi. At hendes arbejde med at uddanne de lokale sygeplejersker har været en succes ses blandt andet af, at der kun er få udlændinge tilbage på hospitalet.

Lisbeth Kristensen er uddannet sygeplejerske i 1972 og videreuddannet som sundhedsplejerske i 1977. Hun blev udsendt for Røde Kors første gang i 1979 til Thailand, hvor arbejdet centrerede sig om cambodianske flygtninge. Herefter fulgte udsendelse til Tanzania, Pakistan, Afghanistan, Jordan og Irak. Under flere af udsendelserne drejede arbejdet sig om krigskirurgi og arbejdet med flygtninge.

Fra 1991 til 1997 blev Cambodia stedet, hvor Lisbeth Kristensen lagde sine kræfter. I første omgang arbejdede hun med cambodianske flygtninge, senere medvirkede hun til at sende et lille dansk felthosptial til en afsides beliggende cambodiansk region. Med økonomisk bistand fra Danida var Lisbeth Kristensen med til at få en klinik og et mobilt team til at fungere.

I samarbejde med Randi Jensen var hun med til at opbygge børnehospitalet i Phnom Penh, hvor børnene i dag kan få gratis behandling.

Medaljeoverrækkelsen

I sin tale til Randi Jensen og Lisbeth Kristensen lagde præsident for Dansk Røde Kors og overlæge på Rigshospitalet, Freddy Karup Pedersen, blandt andet vægt på de to sygeplejerskers arbejde med at oplære og uddanne de lokale medarbejdere på børnehospitalet i Phnom Penh.

''Netop et af de vigtige mål for Røde Kors' mere langsigtede arbejde er, at den lokale befolkning og lokale medarbejdere selv skal kunne køre vores hjælpeprogrammer videre, efter vi har givet starthjælp,'' sagde Freddy Karup Pedersen.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Aase Langvad, holdt også en tale i anledning af medaljeoverrækkelsen, og hun sagde blandt andet:

''Da vi i Dansk Sygeplejeråd valgte at indstille jer til modtagelse af Florence Nightingale-medaljen, vidste vi godt, at vi havde med ildsjæle at gøre, og at I havde et omfangsrigt og verdensomspændende curriculum vitæ. Men vi blev helt ærligt overraskede over spændvidden i det arbejde, som i begge gennem årene har udført.

Som fagkollega og lige nu som repræsentant for sygeplejerskerne i Danmark vil jeg gerne have lov til at sige til jer, at jeg er utrolig stolt af jer og det arbejde, som I udfører,'' sagde Aase Langvad.