Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mød befolkningen hvor den er

Hver uge ringer danske forældre ind til sundhedsplejerske Sigrid Riises radioprogram for at få gode råd. Det handler om at deltage dér, hvor borgerne befinder sig, siger hun.

Sygeplejersken 2000 nr. 33, s. 15

Af:

Annette Bjørg Koeller, journalist

Sundhedsplejerske Sigrid Riise må være det personificerede eksempel på WHOs 20. sundhedsmål: Mobilisering af sundhedspartnere via de elektroniske medier.

Igennem de sidste godt 10 år har hun haft sit eget radioprogram, hvor forældre kan ringe ind og spørge om alt fra barnets udvikling over ernæring til opdragelse. Hun har arbejdet som sundhedsplejerske fra 1961 og frem til sidste år, hvor hun sluttede som leder i Gentofte Kommune, og de akkumulerede erfaringer og holdninger giver hun videre i sit radioprogram på en personlig og kontant måde, som mange finder forfriskende.

'Mit mål er egentlig at få nutidens forældre til at være lidt mere afslappede omkring deres børn. Jeg vil også gerne give forældre selvtillid til at tage sig af deres egne børn, for det viser sig jo, når jeg taler med dem, at de ofte er meget fornuftige, men det er al den påvirkning, de får fra omgivelserne, der gør dem forvirrede,'' siger Sigrid Riise.

Hun får meget respons fra lytterne af programmet, som sendes en gang om ugen på syv ud af Danmarks ni regionalkanaler. De skriver til hende, standser hende på gaden og ringer hende op privat for at snakke. Og ingen henvender sig forgæves ­ almindelig arbejdstid er ikke Sigrid Riises måde at arbejde på.

Nytteværdien af at have adgang til æteren er stor, vurderer hun, men den har også sine begrænsninger, al den stund at man ikke kan belyse store emner på en halv time, og at udsendelsen ligger i en programflade, som tit er udsat for ændringer. Forbeholdene står dog ikke mål med de fordele, der er. Det er en tovejskommunikation, fordi det bygger på samtaler, og det er hjælp til selvhjælp, som siver videre fra lytterne til deres omgangskreds.

''Nogen siger, det er folkeligt, men jeg har ikke noget imod at være folkelig, for man må møde befolkningen dér, hvor den er. Forældrene opfatter åbenbart det, jeg siger, som brugbart, og det er nok, fordi jeg er meget direkte i min facon. Det er jo ikke in, men de kan bruge det. Det er en besked, de kan forstå,'' siger Sigrid Riise.

Synlig sundhedspleje

Hun er en yderst efterspurgt foredragsholder, hun skriver for en brevkasse, deltager ofte i forbrugerprogrammet ''Rene ord for pengene'' og bliver bedt om små kommentarer til nyhedsprogrammer:

''Og de sidste bliver jeg bedt om, fordi jeg tit siger noget selv. Det bider sig selv i halen.''

Det er Sigrid Riises opfattelse, at sundhedsplejersker er et anerkendt, men tilbageholdende folkefærd, som i virkeligheden har utroligt meget at byde på, om ikke altid i medierne, så ude i den virkelige verden:

''Jeg holder jo masser af foredrag i daginstitutioner, og det kunne lige så godt gøres af den lokale sundhedsplejerske. Som nogle kolleger somme tider siger til mig: ''Jeg synes ikke, du siger noget, jeg ikke kunne have sagt.'' Hvortil jeg svarer: ''Jamen, så gør det!'' fortæller Sigrid Riise, som har følgende råd til sygeplejersker og sundhedsplejersker, der gerne vil have en tættere kontakt og et bedre samarbejde med borgerne om sundhed og sygdom:

''Man skal bruge nogle andre kanaler, end dem man plejer, ude i lokalsamfundene. Prøve at sætte sig ud over den normale arbejdstid og arbejde på nogle andre tidspunkter, f.eks. ved aftenmøder og forældremøder i daginstitutionerne ­ og turde gøre det. Det handler om at sætte sig ud over det, man plejer at gøre, og det er også den måde, man bliver synlig på ­ ved at deltage i tingene.''

Internettet er også en oplagt kommunikationsform, som Sigrid Riise dog hidtil er veget udenom:

''Man må også sætte nogle øvre grænser for sig selv, men jeg kigger det an, lad os sige det på den måde. Jeg er jo ikke stoppet endnu, så jeg vil ikke garantere noget...''