Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

To ud af fem sygeplejersker registrerer ikke overarbejde

Knap 30 pct. af alle sygeplejersker undlader at registrere deres overarbejde en eller flere gange om måneden. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd. Helt uholdbart, mener Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2010 nr. 18, s. 16-20

SY-2010-18-16x
Foto: Simon Klein-Knudsen

Flere end hver fjerde sygeplejerske arbejder over uden at registrere det. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Megafon for Dansk Sygeplejeråd.

Flere fællestillidsrepræsentanter på landets større sygehuse bekræfter fænomenet over for fagbladet Sygeplejersken. De mener, det skyldes ønsket om at yde god omsorg for patienter, flovhed over ikke at nå at blive færdig i tide, usikkerhed om regler og frygt for fyring.

Den manglende registrering af overarbejde kalder formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen ”helt uholdbart.”

”Registrering af og betaling for overarbejde er jo en beskyttelse af sygeplejerskers fritid,” siger hun.

Ifølge undersøgelsen er det især sygeplejersker på Sjælland og i Region Midtjylland, som ikke registrerer overarbejde. Det er oftere de yngre sygeplejersker, der laver uregistreret overarbejde, mens de ældre sygeplejersker til gengæld har større bidder af uregistreret overarbejde.

Ifølge professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA), Henning Jørgensen, kan den stigende mængde af uregistreret overarbejde være tydeligere nogle steder i landet pga. nedskæringerne i det offentlige sundhedsvæsen.

F.eks. er der i år vedtaget besparelser i alle regioner – fra Region Hovedstaden, som skal spare ca. 400 mio. kr. i 2011, til Region Midtjylland, som også skal spare et trecifret millionbeløb. Mange steder er der for længst nedlagt ubesatte stillinger, indført ansættelsesstop og som det mest drastiske skridt, afskediget personale på hospitalerne, heriblandt sygeplejersker.

Henning Jørgensen peger på, at man kan have den hypotese, at jo mere der er en trussel om afskedigelse hængende over hovedet på sygeplejerskerne, jo mere vil de være tilbøjelige til at føje deres arbejdsgivere og give den en ekstra skalle.

Bange for at blive fyret

Det kan være tilfældet på Køge Sygehus. Her fortæller fællestillidsrepræsentanten Susann Carlsen, at hun på et møde med tillidsrepræsentanter om sagen har fået at vide, at der findes sygeplejersker på næsten alle afdelinger, som ikke skriver deres overarbejde på timesedlen.

”De er bange for at blive uvenner med ledelsen og i sidste ende at blive fyret,” siger hun.

Ledelsen har ifølge Susann Carlsen fortalt sygeplejerskerne, at overarbejde skal undgås.

”Jeg føler, vi bliver presset til at vise, at vi laver mere, end vi er ansat til,” siger hun.

“For et år siden kunne man hurtigt få et nyt job. Nu er der ingen andre ledige stillinger. Derfor tænker sygeplejerskerne: ”Hvis jeg mister mit job, så mister jeg mit eksistensgrundlag”,” siger hun.

Genkender ikke tendens

Sygeplejefaglig chef på Køge Sygehus, Susanne Friis, kan ikke genkende, at der skulle være en udbredt tendens til uregistreret overarbejde.

”Set fra et ledelsessynspunkt er overarbejde noget, den lokale leder aftaler med medarbejderen, og som herefter naturligvis aflønnes ifølge overenskomsten,” siger Susanne Friis.

Hun kan godt forstå, at sygeplejersker har nedskæringerne i baghovedet og samtidig føler en stor arbejdsbyrde i de nuværende økonomisk trængte tider. Hvis sygeplejersker derfor står med en patient, når de skal have fri, er det vigtigt, at de skelner klart:

”Hvornår er det virkelig en akut opgave, hvor man fra ledelsens side skal pålægges overarbejde, og hvornår er det noget, man kan give videre til sin kollega,” siger Susanne Friis.

Det viste undersøgelsen
  • 13,5 pct. af sygeplejerskerne undlader at registrere overarbejde en eller flere gange om ugen.
  • 15 pct. undlader at registrere overarbejde en eller flere gange om måneden.
  • Tendensen er stærkest på Sjælland og i Region Midtjylland.
  • Unge sygeplejersker har oftere uregistreret overarbejde end deres ældre kolleger. De ældre har dog typisk længere uregistreret overarbejde end de yngre.
  • 1.640 sygeplejersker har svaret på undersøgelsen. 65,6 pct. ansat i regioner, 25 pct. i kommuner, 6 pct. i privat, 2,4 pct. i stat, 1 pct. andet. ´
  • Sygeplejersker med lederstatus er ikke med i undersøgelsen.

Læs hele undersøgelsen på www.dsr.dk/analyse

Unge kender ikke reglerne

På Herlev Hospital har fællestillidsrepræsentant Charlotte Høffding Larsen også holdt møde med tillidsrepræsentanterne om emnet. Mødet har givet nogle svar på, hvorfor sygeplejerskerne ikke registrerer deres overarbejde.

Ifølge Charlotte Høffding Larsen ved en del af de unge sygeplejersker ikke, at de skal skrive overarbejde på. Derudover mener nogle af de unge, at de har fået at vide, at de ikke må skrive overarbejde på.

”Der er også nogle, der er flove over, at de ikke kan blive færdige i tide. Så hele paletten er her,” siger Charlotte Høffding Larsen.

Hun mener, der kan gøres en bedre indsats for at oplyse især unge sygeplejersker om reglerne. Og hun håber, at problemet ikke er stort. ”Vi forventer, at sygeplejerskerne kommer til os, hvis de føler, de har et problem.”

Herlev Hospitals kommunikationschef, Jens-Peter Wehlitz, mener, at ledelsen deler den forventning. ”Medarbejderne skal naturligvis have løn for udført arbejde. Men vi har ikke oplevet, at der skulle være et problem med uregistreret overarbejde. Vi stoler på, at sygeplejerskerne henvender sig til tillidsrepræsentanterne eller ledelsen, hvis de har problemer,” siger han.
SY-2010-18-tid

Roligt uden for Sjælland
Andre steder end på Sjælland er det uregistrerede overarbejde ikke nær så udtalt, viser Dansk Sygeplejeråds undersøgelse.

F.eks. fortæller fællestillidsrepræsentanterne på Odense Universitetshospital og Aalborg Sygehus, at det ikke finder sted.

På Århus Sygehus vurderer fællestillidsrepræsentant Charlotte Thaarup, at det sker, at sygeplejersker ikke får registreret overarbejdet, men at det er på et niveau, som ikke er problematisk.

”Jeg er sikker på, at masser af sygeplejersker hver dag har lidt uregistreret overarbejde, men de gør det af egen fri vilje. Jeg tror, der er en kultur for at drage omsorg for patienterne. Det ligger i vores sygeplejerskegen,” siger Charlotte Thaarup.

Ikke præget af minutkultur

I Danske Regioner ser man ikke det uregistrerede overarbejde som det store problem. Ifølge formand for regionernes Lønnings- og Takstnævn, Jens Stenbæk (V), er resultaterne af undersøgelsen et tegn på stor fleksibilitet blandt sygeplejerskerne.

“Jeg tror, det er et udtryk for, at vi har med nogle dynamiske arbejdspladser at gøre, som er kendetegnet ved, at der bliver arbejdet hele døgnet ugen igennem. Det er positivt at opleve, at vi ikke er præget af en minutkultur, men at vores medarbejdere føler et stort ansvar for vores opgaver. Og en gang imellem kan man ikke slippe dem på klokkeslættet,” siger han.

Men det er formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, ikke enig i. ”Det er uholdbart, at sygeplejersker arbejder over uden at få løn eller afspadsering,” siger hun.

Grete Christensen er enig med Jens Stenbæk i, at sygeplejersker vil strække sig meget langt for at opretholde en høj standard i det danske sundhedsvæsen.

”Men alt har en grænse, og vi skal gøre det på det grundlag, vi har aftalt,” siger formanden.

Skjuler behov for arbejdskraft

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener, at uregistreret overarbejde skjuler det reelle behov for arbejdskraft.
”Og det er noget, som i sidste ende burde have normeringsmæssige konsekvenser,” siger han.

Den vurdering deler Danske Regioners Jens Stenbæk ikke. “Der bliver registreret meget overarbejde, som bliver honoreret efter reglerne. Det står der ikke i undersøgelsen. Jeg har en forventning om, at sygeplejersker arbejder over en gang imellem, men samtidig bliver belønnet med at kunne gå tidligere andre gange,” siger han.

Det skal løses lokalt, hvis det skulle være tilfældet, at der på enkelte sygehuse er sygeplejersker, som føler sig presset til overarbejde, mener Jens Stenbæk.

Ingen skal føle sig presset

Grete Christensen opfordrer sygeplejersker, der føler sig presset ud i at arbejde over gratis, til at kontakte deres tillidsrepræsentant, som så kan rejse sagen over for ledelsen. Hun siger:

”Vi må tale højt om det, også sammen med tillidsrepræsentanter, og gøre det klart, at vi går ud fra, at man følger det grundlag, som er aftalt. Og det må ikke ende med, at sygeplejersker ude på de enkelte afdelinger skal føle sig pressede til at tage overarbejde uden at registrere det.”