Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

At lære grundlæggende sygepleje i primær sundhedstjeneste

Artiklen beskriver et projekt, der skulle øge sygeplejestuderendes mulighed for at lære grundlæggende sygepleje i primær sektor. Der viste sig at være barrierer for konceptet i form af en sårbar struktur med få sygeplejersker og manglende ressourcer og forståelse for kravene til et klinisk undervisningssted.

Sygeplejersken 2010 nr. 7, s. 44

Af:

Anne-Marie Skovsgaard, sygeplejerske, master i læreprocesser,

Britta Stenholt, sygeplejerske, cand.cur.,

Carsten Nielsen, sygeplejerske, cand.pæd.

Dette udviklings- og implementeringsprojekt er en opfølgning af et studie "Læring af grundlæggende sygepleje i primær sundhedstjeneste" (1). Studiet viste, at der på lokalcentre var relevante sygeplejefaglige udfordringer i forhold til at lære grundlæggende sygepleje, men at organisatoriske og ledelsesmæssige problemstillinger havde indflydelse på kvaliteten af den kliniske undervisning.

Formålet med dette projekt har været at etablere minimum 18 varige kliniske undervisningspladser på lokalcentre samt at understøtte udvikling af vejledning og tilrettelæggelse af klinisk undervisning, så kvalitet i vejledning og studiemiljø blev fremmet.

Projektet forløb over to år i samarbejde mellem sygeplejerskeuddannelserne i Randers, Silkeborg og Århus samt 12 lokalcentre placeret i seks forskellige kommuner. En styregruppe blev etableret med ledere fra sygeplejeuddannelserne og ledelsesrepræsentanter fra de involverede kommuner. En projektleder ansat på fuld tid havde til opgave at understøtte etablering og konsolidering af de kliniske undervisningssteder herunder pædagogisk supervision af de kliniske vejledere. De anvendte metoder var bundet til kvalitetsudvikling af vejledning og implementering.

Projektet lykkedes delvist

Projektet lykkedes for det første, fordi der var flere kliniske undervisningspladser ved projektets afslutning end de opstillede minimumskrav. For det andet lykkedes projektet, fordi de kliniske vejledere udviklede pædagogiske kompetencer til at planlægge, afvikle og afslutte vejledningssituationer. De fik stort fagligt udbytte af følgeskab og samtaler med projektleder i vejledningssituationer. De blev bedre til at arbejde metodisk med før-, under- og eftervejledning, så struktur og målrettethed i den kliniske undervisning blev tydeligere.

De studerendes evalueringer viser, at kvaliteten af den kliniske undervisning blev højnet sammenlignet med det første projekt.

Projektets resultat i forhold til etablering af varige kliniske undervisningssteder er mere tvivlsomt. Der har fortsat været organisatoriske og ledelsesmæssige problemstillinger, der gjorde varetagelse af vejledning og undervisning særdeles sårbar. Nogle af de kliniske vejledere oplevede, at der ikke blev afsat ressourcer til vejlederopgaven.

Andre oplevede, at der ikke helt var forståelse for de krav, der stilles til at være klinisk undervisningssted. På flere lokalcentre var der kun ansat én sygeplejerske, og funktionen som klinisk vejleder blev således meget sårbar. Nogle af de kliniske vejledere savnede andre sygeplejersker at drøfte faglige og pædagogiske problemstillinger med.

Afgang af blot én sygeplejerske pga. sygdom eller barselsorlov var i flere tilfælde grund til, at et lokalcenter måtte ophøre som klinisk undervisningssted.

En grundig kortlægning foretaget af styregruppen efter projektafviklingen viste forskellige vilkår for klinisk undervisning i kommunerne. F.eks. er de uddannelsesansvarliges ansættelser forskellige med hensyn til deres placering i organisationen, deres tilgængelighed for de kliniske vejledere, deres arbejdsområder og uddannelsesmæssige baggrund.

Anbefalinger

På baggrund af kortlægningen ønsker styregruppen at påpege, at der er behov for, at Kommunernes Landsforening yder en overordnet politisk indsats for at sikre større ensartethed i uddannelsestilbuddene i primær sundhedstjeneste. Styregruppen finder det også yderst beklageligt, at taxametersystemet ikke er indført i primær sundhedstjeneste.

Anne-Marie Skovsgaard er underviser og studiekonsulent vedVIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Århus. Britta Stenholt er lektor ved VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen Silkeborg. Carsten Nielsen er uddannelseskoordinator ved VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Århus.

Projektrapporten kan købes for 70 kr. ved henvendelse til receptionen ved Sygeplejerskeuddannelsen i Århus.

Litteratur

  1. Skovsgaard A-M, Stenholt B, Nielsen C, Sørensen D. Læring af grundlæggende sygepleje i primær sundhedstjeneste. VIA University College. Sygeplejerskeuddannelsen Århus, Silkeborg og Randers. ISBN 978-87-90497-14-9, 2008.