Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Socialt udsatte indlægges fire gange oftere end andre

Overvægt. Ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte dokumenterer for første gang, at hjemløse, stofmisbrugere og andre socialt udsatte har et markant højere forbrug af sundhedsvæsenet end andre danskere.

Sygeplejersken 2010 nr. 8, s. 44-45

Af:

Britta Søndergaard, journalist

0810-44-01-1
Arkivfoto: Scanpix

Stofmisbrugere, hjemløse og andre socialt udsatte må langt oftere en tur på hospitalet eller skadestuen end andre danskere.

En ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at de mest marginaliserede mænd som f.eks. stofmisbrugere og hjemløse indlægges fire gange så ofte som andre danske mænd, mens de mest udsatte kvinder havner i hospitalssengen næsten tre gange så ofte som deres medsøstre. Samme tendens går igen på skadestuen.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt godt 1.000 brugere af sociale væresteder og herberger samt en kontrolgruppe på 20.000 danskere, viser, at socialt udsatte lider af et bredt udsnit af sygdomme. Dog optræder infektionssygdomme, misbrugsrelaterede psykiske lidelser og sygdomme i nervesystemet fem gange så ofte blandt socialt udsatte som hos andre danskere. Hiv og tuberkulose hører også til de lidelser, der har relativt stor udbredelse blandt stofmisbrugere og hjemløse.

"Styrken ved rapporten er, at vi for første gang har fået tal på de mest marginaliserede danskeres forbrug af sundhedsvæsenet. Overhyppigheden er markant og meget større, end vi nogensinde har set ved målinger mellem andre befolkningsgrupper," fastslår forskningsleder Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed, der har lavet undersøgelsen for Rådet for Socialt Udsatte.

Mere rummelighed ønskes

Sygeplejerske Nina Brünés, der er medlem af Rådet for Socialt Udsatte og til daglig projektleder ved KABS Glostrup - en institution for stofmisbrugere - mener, at tallene kalder på handling: "Socialt udsatte har en højere sygelighed på grund af deres meget vanskelige livs- omstændigheder. Man bliver syg af at leve på gaden. Vi ved også, at de flestes liv har været meget belastet siden barndommen. Der er brug for, at sundhedsvæsenet får hjælp til at tage hånd om denne gruppe. Vi kan simpelthen ikke være andet bekendt," siger Nina Brünés, der selv har en fortid som socialsygeplejerske på Bispebjerg Hospital.

Hun efterlyser et paradigmeskifte i sundhedsvæsenet, så hospitaler og skadestuer udviser en langt større fleksibilitet og rummelighed i forhold til udsatte grupper:

"Vi ved f.eks., at mange stofmisbrugere ikke har tålmodighed til at vente flere timer på en skadestue. I den situation er det vigtigt at forholde sig pragmatisk og lade patienten komme til. Hvis patienter er massivt misbrugende, så kan de heller ikke fra den ene dag til den anden stoppe misbruget, blot fordi de er indlagt på hospital," siger Nina Brünés, som også peger på behovet for at sikre den gode udskrivelse, så hjemløse stofmisbrugere ikke udskrives til gaden.

Socialsygeplejersker bygger bro

Ph.d.-studerende Pia Vivian Pedersen fra Statens Institut for Folkesundhed mener, det er afgørende at indføre socialsygeplejersker på hospitaler med høj koncentration af socialt udsatte patienter.

Pia Vivian Pedersen lavede sidste år en interviewundersøgelse for Rådet for Socialt Udsatte, som viser, at hjemløse og stofmisbrugere bliver mødt med en nedladende tone i sundhedsvæsenet, og at nogle ligefrem fravælger behandlingen af den grund:

"Det kan godt være, at de socialt udsatte ikke er så mange rent antalsmæssigt, men deres problemer er meget massive, og sundhedsvæsenet har en forpligtelse til at prioritere den gruppe patienter. Derfor kan det være en god idé at indføre socialsygeplejersker på hospitalerne, der kan støtte patienterne, bygge bro til personalet og sikre et samarbejde med kommunen omkring udskrivelsen," siger Pia Vivian Petersen. 

Læs hele rapporten:

"Socialt Udsattes Brug af Sundhedsvæsenet" på www.udsatte.dk

HVEM ER DE SOCIALT UDSATTE?

En rapport fra Socialministeriet fra 2002 anslog, at gruppen af socialt udsatte i Danmark i 2002 bestod af ca. 100.000 mennesker.

  • 14.000 stofmisbrugere.
  • 25.000-50.000 personer med et så omfattende og ødelæggende alkoholmisbrug, at de har brug for et behandlingstilbud.
  • 11.000 mennesker, der i løbet af året er berørt af hjemløshed.
  • 22.000 mennesker med en behandlingskrævende sindslidelse.
  • 5.000-7.000 prostituerede.

Kilde: Projekt Udenfor.

KORTLÆGNING AF SOCIALT UDSATTES SUNDHED

Statens Institut for Folkesundhed har for Rådet for Socialt Udsatte undersøgt socialt udsattes kontakt til sundhedsvæsenet. 1.041 socialt udsatte personer og en kontrolgruppe på 20.540 danskere indgår i undersøgelsen, der bygger på oplysninger fra Sygesikringsregisteret og Landspatientregisteret.

Blandt undersøgelsens hovedkonklusioner er:

  • Socialt udsatte mænd har været indlagt fire gange så ofte som andre danskere. For socialt udsatte kvinder gælder det, at de er indlagt tre gange så ofte som andre kvinder.
  • Socialt udsatte kvinder har benyttet skadestuen fire gange så ofte som andre kvinder, mens socialt udsatte mænd bruger skadestuen tre gange så ofte som andre.
  • Danskerne går hyppigt til den praktiserende læge, og derfor er forskellen mellem socialt udsattes og andre danskeres forbrug af praktiserende læge mindre. Socialt udsatte mænd og kvinder går til den praktiserende læge hhv. 20 pct. og 40 pct. oftere end andre mænd og kvinder.

Kilde: Socialt Udsattes Brug af Sundhedsvæsnet. Find rapporten på www.udsatte.dk