Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lad de døde leve videre

Anmeldelse af 'Min usynlige søn - kunsten at leve med sine døde resten af livet'

Sygeplejersken 2016 nr. 14, s. 47

Af:

Andreas Rasmussen, journalist

2016-14-minusynligesoen

Esben Kjær
Min usynlige søn 
Kunsten at leve med sine døde resten af livet

Gyldendal 2016
206 sider – 249,95 kr.

”Det eneste, jeg har svært ved at klare, er, at ingen vil snakke om Sebastian. Alle lader, som om han aldrig har eksisteret. Det er hårdt nok, at tiden ubønhørligt får minderne om ham til at falme, at hans aftryk her på jorden langsomt viskes ud. Det er, som om han dør to gange – først i virkeligheden, og derefter bliver han tiet ihjel.”

Esben Kjær mistede i 2012 sin syvårige søn. Den benzin, som har drevet Esben Kjær til at skrive denne bog, er, som citatet illustrerer, at vi i vores kultur ikke har ritualer eller traditioner til at hjælpe os med at leve med vores døde. Vi giver dem ingen plads i vores liv. Vi siger til de efterladte: ”Nu må du se at komme videre.”

Esben Kjær beskriver, hvordan Sebastians død har været en atombombe i hans liv, hvordan han oplever den personlige forandring, som han har gennemgået de sidste fire år, og hvad de i familien gør, for at Sebastian stadig har sin plads og betydning.

Teksten står stærkest og er mest vedkommende, når Esben Kjær fortæller om sig selv og sin historie, fremfor hvad andre har skrevet og sagt. Bogen har et vigtigt budskab til alle os, der i vores arbejde møder børn og voksne, som har mistet en, de elsker: Vi skal spørge til og tale om, hvordan den døde lever videre hos den, der er ladt tilbage.

Af Hanne Lindhardt, MSA, sundhedsplejerske i Furesø Kommune.

2016-14-lene-seibaek

{ På mit natbord } Der er altid noget, vi kan gøre

Hvad læser du lige nu?
”Jeg har næsten altid gang i både en kogebog, en faglig bog og en skønlitterær bog. I sidstnævnte kategori læser jeg i øjeblikket ”Min kamp” af Karl Ove Knausgaard. Jeg er nået til bind nummer tre."

Hvordan har den inspireret dig?
””Min kamp” handler overordnet om, hvad det vil sige at være et levende og følsomt menneske i en kompleks virkelighed. Bind tre behandler forfatterens barndom, og det er simpelthen hjerteskærende godt skrevet. Så i den bog er der både inspiration at hente på indholdssiden og i formen.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Jeg vil gerne anbefale dem at læse Knud Ejler Løgstrups ”Den etiske fordring” (udgivet 1956, red.). Bogen er en vigtig påmindelse om den magt, vi mennesker har over hinanden. I positiv forstand betyder det også, at der altid er noget, vi kan gøre – også i situationer, der virker håbløse.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Den har jeg glemt. Den var jo ikke interessant.” 

Lene Seibæk er sygeplejerske og seniorforsker med ph.d. i kvindesygdomme og fødsler på Aarhus Universitetshospital.