Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Patienter helbredes hurtigere på enestuer

Bedre søvn, mindre delirøse – og hurtigere hjem. Patienterne har godt af at ligge på enestuer, viser foreløbige registreringer på de tre områder. Og patienten Herman Kjeldgaard er begejstret.

Sygeplejersken 2018 nr. 11, s. 34

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

2018-11-enestue-patient_0

"Det er fantastisk at komme hertil. Jeg synes, at enestuer er rigtig godt. Men det er ikke så socialt. Og det kan være nogle lange dage. Men her er en dejlig ro," siger Herman Kjeldgaard.

Han er i slutningen af august indlagt på Afdeling for Ældresygdomme på Aarhus Universitetshospital i Skejby efter at have fået en blodprop. Det er første gang, han er i kontakt med det danske hospitalsvæsen, men han har til gengæld prøvet både at ligge på flersengsstue på det gamle kommunehospital i Aarhus, inden han blev overflyttet hertil.

"Det var kaos. Der kom en patient ind kl. 3.00 om natten. Jeg blev forstyrret meget, og personalet havde travlt og fór rundt. Det var ikke særlig rart, efter at jeg lige havde været igennem en stor operation," fortæller Herman Kjeldgaard og påpeger:

"Jeg føler, at der er meget mere ro og styr på det her."

Liggetiden er faldet

En gruppe studerende har lavet en undersøgelse af søvnkvaliteten på enestuer i forhold til flersengsstuer.

"Undersøgelsen viser entydigt, at patienterne sover bedre og har færre forstyrrelser," siger oversygeplejerske på afdelingen for ældresygdomme, Kirsten Rahbek.

Hun hæfter sig også ved, at patienterne hurtigere får det bedre, hvilket ses i statistikken over, hvor længe patienterne er indlagt. Siden afdelingen flyttede fra de gamle lokaler i marts 2017, er liggetiden faldet med en dag.

"Vores oplevelse er også, at enestuerne er medvirkende til, at vores patienter er mindre delirøse. De er mere rolige og mindre udadreagerende," siger Kirsten Rahbek.

Tema supersygehuse

Supersygehuse ramt af virkeligheden

41 mia. kr. bliver lige nu forvandlet til store nye sygehusbygninger i hele landet. Men ikke uden problemer med alt fra byggesjusk til forsinkelser og for dyre entrepriser. Når virkeligheden rammer sygehusbyggerierne, kræver det andre ofre i byggeprojektet. Det mærker såvel patienter som personale. For i sidste ende rammer det også driften. Med byggerierne følger enestuer til alle patienter, hvilket giver sygeplejerskerne en bedre relation til patienten, men også flere kilometer i benene.