Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Rammer for leder-TR's arbejde

Hvad siger overenskomsten? Hvad kan Lederforeningen tilbyde.

Aftalemæssige rammer

Leder-TR er omfattet MED-aftalen

En leder-TR vælges med udgangspunkt i Rammeaftale om Medindflydelse og Medbestemmelse, i daglig tale kaldet MED-aftalen.

At kunne lade sig repræsentere af en leder-TR er således en ret som ledere har ifølge den overenskomst der er indgået for ledende sygeplejersker.

Information

Arbejdsgiver skal holde leder-TR informeret

MED-aftalen tilsiger at arbejdsgiver har pligt til at informere dig om alle arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold af betydning for den gruppe af ansatte som du repræsenterer (Rammeaftalen § 6, stk 1).

Du har bl.a., mod forlangende, krav på at modtage eksisterende oplysninger fra arbejdsgiver, i det omfang og den form de måtte forefindes, om godkendt over- og merarbejde på den pågældende institution/arbejdsplads. (Rammeaftalen Bemærkningerne til § 11 stk. 4)

Arbejdsgiver skal også informere dig om den seneste udvikling og den forventede udvikling i kommunens/xxx aktiviteter og økonomiske situation (Rammeaftalen § 7 stk. 4a).

Arbejdsgiver skal ved forestående ansættelser og afskedigelser inden for det område og den gruppe, du repræsenterer, holde dig bedst mulige orienteret (Rammeaftalen § 11 stk.3). At du skal holdes ’bedst muligt orienteret’ indebærer, at alle oplysninger af interesse for din varetagelse af din funktion i forbindelse med ansættelser og afskedigelser uopfordret skal tilgå dig (kommentar til Rammeaftalen §11 stk 3).

Endlige skal du have mulighed for at få alle relevante oplysninger om løn- og ansættelsesforhold for de personer, du repræsenterer, herunder en liste over samme (Rammeaftalen § 11 stk. 4).

Dialog

Arbejdsgiver skal indgå i dialog med leder-TR

Arbejdsgiver har pligt til at drøfte med dig alle arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold af betydning for den gruppe af ledere du repræsenterer (rammeaftalen § 6).

Arbejdsgiver skal give dig medbestemmelse ved dennes fastlæggelse af retningslinier for tilrettelæggelse af arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold som har betydning for den gruppe af ledere du repræsenterer (rammeaftalen § 6).

Arbejdsgiver skal informere dig om samt drøfte med dig situationen, strukturen og den forventede udvikling med hensyn til beskæftigelsen i kommunen samt om alle planlagte forventede foranstaltninger, navnlig når beskæftigelse er truet (rammeaftalen § 7 stk. 4b).

Arbejdsgiver skal informere dig om samt drøfte med dig de beslutninger, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse (rammeaftalen § 7 stk. 4c).

Når arbejdsgiver eller Leder-TR ønsker det, skal der snarest muligt indledes drøftelser med henblik på fastlæggelse af retningslinjer med betydning for den gruppe af ledere som Leder-TR repræsenterer (Rammeaftalen § 8). Eksempler på retningslinjer angives i Rammeaftalen som: Personalepolitiske principper; ansættelser, afskedigelser og forfremmelser; efteruddannelsesaktiviteter; tryghedsforanstaltninger.

Netværk

Leder-TR skal kunne mødes med sine kolleger

Leder-TR skal kunne have mulighed for at forberede, deltage i og følge op på møder med de ledere, leder-TR repræsenterer (Rammeaftalen, kommentar til § 11 stk 2).

Og som en forudsætning for at kunne mødes med kolleger, skal leder-TR have mulighed for kontakt med de lederkolleger leder-TR repræsenterer, fx i tilfælde af skiftende arbejdssteder eller store geografiske afstande (Rammeaftalen bilag 5).

Frihed

Arbejdsgiver skal give leder-TR frihed til at varetage funktionen

En leder-TR har ret til at deltage i den kompetenceudvikling som udbydes af Lederforeningen samt bruge tid til at koordinere med andre leder-TR, samt afvikle møder med de ledere, den pågældende repræsenterer.

Leder-TR skal således have fornøden tjenestefrihed med henblik på deltagelse i møder, som arrangeres af DSR/Lederforeningen for Leder-TR (§15 stk 1)

Lederforeningen holdning er, at leder-TR ikke skal søge om tabt arbejdsfortjeneste, når du deltager i møder og kurser som leder-TR.

Denne holdning bunder i fastholdelse af din lederidentitet. Du er ansat uden højeste tjenestetid, og dine opgaver ligger derfor vente på dig til du kommer tilbage. Der er således ikke tale om, at arbejdspladsen har tabt en arbejdstjeneste ved at du er til møde.

Løn

Arbejdsgiver skal aflønne leder-TR aktiviteter

Ifølge rammeaftalen skal Leder-TR’en aflønnes under udførelse af pågældende erhverv når der er tale om aktiviteter som aktuelt og konkret vedrører de medarbejdere som tillidsrepræsentanten er valgt for OG at disse aktiviteter efter en konkret lever op Rammeaftalens formål:

”Til gavn for arbejdspladsen og de ansatte varetager tillidsrepræsentanter en række funktioner og opgaver i det lokale forhandlings- og medbestemmelsessystem, eks. funktion som talsmand, deltagelse i medindflydelses- og medbestemmelses systemet og medvirken ved forhandling og aftale af lokale aftaler vedr. eks. løndannelse, seniorordninger og arbejdstid mv.” (Bilag 1 protokollat om aflønning af tillidsrepræsentant § 1)

Der skal altså indgås aftale om funktionsløn (F-løn) til Leder-TR. Derimod er der ikke nævnt noget om et sådan F-tillægs størrelse. F-lønnen finansieres af de lokale lønmidler. For at undgå evt. lokale problemer i den forbindelse anbefaler Lederforeningen, at der som minimum spilles ud med et Leder-TR- F-tillæg på 8.000 kr., idet beløbsstørrelsen stiger i forhold til antallet af ledere i den enkelte kommune eller sygehus.

Lederforeningen skal have en klar og udmeldt politik for aflønning af Leder-TR, som Leder-TR lokalt kan henvise til i tilfælde af kritik fra medlemmer, der undrer sig over, at TR skal have del i de fælles lønmidler.

I de tilfælde hvor Leder-TR har ikke samme mulighed som andre ledere til at påtage sig tværgående opgaver i kommunen – bør denne yderligere oppebære et tillæg, der sikrer mod reel lønnedgang i forhold til kollegerne.

Leder-TR – funktionen vil på sigt betyde en faglig opkvalificering på mange områder – det er derfor oplagt på sigt at forsøge få forhandlet K-tillæg.

Beskyttelse

Leder-TR er omfattet af samme beskyttelse som TR for medarbejdere

En leder-TR er omfattet af de samme beskyttelsesregler som gælder for almindelige TR. Dvs. en Leder-TR’s afskedigelse skal begrundes i tvingende årsager. Og inden en leder-TR afskediges skal sagen være forhandlet mellem regionen/kommunen og Lederforeningen. Ved afskedigelse har en leder-TR 3 mdr. ekstra opsigelse.

Lederforeningens understøttelse

Hvad kan du forvente?

  • Lederforeningen udbyder 2 gange årligt et leder-TR døgn for alle leder-TR
  • Lederforeningen holder dig behørigt orienteret om Lederforeningens arbejde. Pt udsendes nyhedsbrev ca. 1 gang månedligt. Lederforeningens skal sørge for en opdateret hjemmeside.
  • Lederforeningens samler op på hvad der på landsplan meldes ind fra Leder-TR’erne.
  • Lederforeningen udarbejder politikker og materialer, du kan bruge som retningslinier i din vejledning.
  • Din lokale ledelseskonsulent holder løbende kontakt med dig og hjælper dig med i din leder-TR rolle.
  • Din lokale ledelseskonsulent hjælper dig med at opstarte et netværk (hvis der ikke er et eksisterende fora på din arbejdsplads som kan benyttes til formålet).
  • Din lokale ledelseskonsulent hjælper dig med at facilitere dit netværk med dine kolleger.
  • Din lokale ledelseskonsulent hjælper dig hvis ledelsen ikke vil samarbejde med dig.
  • Din lokale ledelseskonsulent hjælper dig, hvis arbejdsgiver ikke vil samarbejde med dig.
  • Din lokale ledelseskonsulent vejleder medlemmer, der ønsker at forhandle selv, hvis forhandlingen er kompleks.
  • Din lokale ledelseskonsulent varetager de mere komplekse bisidderroller.
  • Din lokale ledelseskonsulent varetager alle individuelle lønforhandlinger af kompleks eller principiel karakter.
  • Din lokale ledelseskonsulent orienterer dig, når en forhandling påbegyndes og afsluttes.

Rejsegodtgørelse

Deltager du i møder og/eller kurser arrangeret af Lederforeningen specifikt arrangeret for Leder-TR betaler Lederforeningen din transport.

En fingerregel er, at skal du til et arrangement i Lederforeningen, hvor det er Leder-TR’er som er inviteret – så betaler Lederforeningen din transport. Mens skal du til et arrangement, hvor alle medlemmer er inviteret – så betaler Lederforeningen ikke din transport.

Lederforeningen dækker ikke din forplejning i forbindelse med din transport til diverse arrangementer.