Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En blomst fra lederen gør dig mindre syg

Vend skuden. "Jeg tror, at det er realistisk at bringe sygefraværet i sundhedssektoren betydeligt ned," siger arbejdsmiljøchef i Ledernes Hovedorganisation, Lars Andersen.

Sygeplejersken 2007 nr. 3, s. 25-26

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2007-03-25bFoto: Morten Nilsson

Gladere personale, mere tilfredse patienter og en reduktion i sygefraværet på 13 pct. er resultatet af et målrettet fokus på forbedring af ledelse og kommunikation på Bispebjerg Hospital. Omregnet til lønkroner er det en årlig gevinst på knap 6 mio. kr.

Hvert år sender de fysiske og psykiske belastninger på arbejdspladserne, hvad der svarer til 1.800 fuldtidsansatte sy-geplejersker, under dynerne i et år ad gangen, viser en opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd. Hvis man kunne halvere syge-
fraværet på landsplan, ville man stort set bringe sygeplejerskemanglen i nul. En manøvre, der både kunne gavne de ansatte, arbejdspladserne og samfundsøkonomien - og så er den realistisk, vurderer forskerne.

"Jeg tror, at det kan lade sig gøre at bringe sygefraværet ned. Og at man kan tiltrække og fastholde personalet ved at sikre, at der er et godt arbejdsmiljø uden rollekonflikter og med høj grad af indflydelse i arbejdet," siger læge Marianne Borritz.

Resultater af et forskningsprojekt på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste for nylig, at arbejdspladser med dårligt arbejdsmiljø potentielt kunne reducere sygefraværet med op til 40 pct., hvis det psykiske arbejdsmiljø blev forbedret.

Ikke et individuelt problem

Også forsøg fra forskellige arbejdspladser rundt om i landet tyder på, at det godt kan betale sig, at gøre en indsats for at nedbringe sygefraværet. Eksempelvis reducerede fire kommuner ved Vejle sygefraværet med 34 pct. ved at kortlægge årsagerne til sygefravær og lade et team af specialister besøge den sygemeldte hurtigt i sygeforløbet og udarbejde en handleplan. Også i det tidligere Frederiksborg Amt har man med succes gennemført et forsøg på et psykiatrisk sygehus, hvor sygefraværet blev halveret ved at lade personalet lægge sine egne vagtplaner.

Men ledelsen skal være opmærksom på de faktorer, der skaber sygefraværet, og det er dem, som man skal forsøge at ændre på. Man kan eksempelvis forebygge dårligt arbejdsmiljø ved at undersøge, hvilke trivselstilbud medarbejderne ønsker. Lederen kan vurdere, om en frugtordning eller en kunstforening kunne øge trivslen på arbejdet, foreslår Beskæftigelsesministeriet i den seneste kampagne mod sygefravær.

"Det hjælper at afholde eksempelvis sygefraværssamtaler, men det, der hjælper allermest, er forebyggelse. De virksomheder, der arbejder målrettet med at forbedre de udløsende faktorer, får mest ud af det," siger arbejdsmiljøchef Lars Andersen fra Ledernes Hovedorganisation.

Nul sygdom er usundt

Det skal dog ikke være et mål at bringe sygefraværet ned på nul. Faktisk mener Merete Labriola, der forsker i sygefravær ved NFA, at det er sundt for virksomheden, at der er et vist minimum af sygefravær.

"Man skal være opmærksom på, at sygedage kan have stor betydning for, at du kan overleve i dit job. Hvis det er et meget stresset job, og du aldrig får taget denne her dag, hvor du lige får trukket vejret, så kan det være, at du ender med langtidssygefravær med risiko for slet ikke at komme tilbage. Så det med ikke at komme på arbejde fire dage om året kan måske betyde, at du faktisk i sidste ende bliver der," siger Merete Labriola.

Men er sygdommen først indtruffet, så er det vigtigt, at der etableres kontakt til den sygdomsramte.

"Vi ved fra svenske undersøgelser, at blomster faktisk er rigtig gode. Der ligger en signalværdi i, at du er vigtig nok til, at man vil ulejlige sig. Eller man ringer og siger: "Håber, at du har det godt, og vi glæder os til, du kommer tilbage." Det er vigtigt, at man har en kontakt. Vi kan se, at dem der ikke har haft kontakt, de har meget langt sygefravær," forklarer Merete Labriola.  

LEDERNE HAR NØGLEN TIL MINDRE SYGEFRAVÆR

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har udset lederne til at være nøglepersoner i kampen mod sygefravær.

Og det er nok ikke nogen helt tosset ide, for en undersøgelse fra ledernes egen hovedorganisation viser, at dårligt arbejdsmiljø medfører, at personalet i gennemsnit har fire sygefraværsdage mere end personalet på de arbejdspladser, hvor lederne beskriver arbejdsmiljøet som godt.

I Ledernes Hovedorganisation (LH) tager de konkret fat om ledernes rolle.

Der skal være vægt på forebyggelse, hvis man skal reducere sygefraværet, siger Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i LH.

  • Undersøg sygefraværets karakter. Er det et brækket ben? En depression? Influenza?
  • Arbejd med den udløsende faktor. Hvis mange melder sig syg med ondt i ryggen, så skal man måske ændre på nogle arbejdsstillinger el.lign. Gør en indsats for at forebygge kommende sygemeldinger.
  • Nedskriv en sygefraværspolitik og brug sygefraværssamtaler i forebyggende øjemed for at blive klogere på, hvor problemerne ligger, og ikke for at kontrollere den sygemeldte.