Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fagforening under pres

Overenskomst. Peqqissaasut Kattuffiat - den grønlandske fagforening for sygeplejersker - oplever en stor udskiftning i medlemsgrundlaget og et konstant pres på medlemmernes arbejdsforhold. Det skaber hårde arbejdsvilkår for den lille fagforening.

Sygeplejersken 2007 nr. 3, s. 36-37

Af:

Brian Borg Andersen, journalist

SY-2007-03-30n
Birtha Bianco (t.h.) mener, at brugen af korttidsvikarer fra danske bureauer er ude af kontrol. Ifølge hende er
det besværligt at sikre gode arbejdsvilkår for medlemmerne, når markedet er presset af vikarer. 

"Det er helt vanvittigt." Sådan betegner Birtha Bianco, formand for den grønlandske fagforening for sygeplejersker, Peqqissaasut Kattuffiat (PK), den bevægelse af sygeplejersker, der kommer ind og ud af det grønlandske sundhedsvæsen. "Det kan være lidt svært at følge med, når der er 20, der forlader Grønland, og 20 nye, der kommer til hver måned," fortæller hun. Den store aktivitet skal ses i lyset af, at der kun er to ansatte i PK. Formanden selv og en jurist.

Fordi der er så mange danske sygeplejersker, der vælger at arbejde i Grønland, er det afgørende for PK, hvilken overenskomst de vælger at arbejde under.

"På grund af den akutte mangel på sygeplejersker er der mange af sygehusene, som vælger at ansætte gennem de danske vikarbureauer. De vikarer, der kommer herop på de ordninger, har en helt anden overenskomst, som sætter vores medlemmers arbejdsvilkår og lønforhold under pres," forklarer hun.

Birtha Bianco mener, at forbruget af vikarer er en praksis, der er kommet ud af kontrol. Oprindeligt lavede Direktoratet for Sundhed aftaler med vikarbureauerne for at sikre kritiske specialfunktioner på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. Efterhånden har ordningen bredt sig, så almene stillinger på de små sygehuse og forskellige lederstillinger også bliver besat af korttidsvikarer.

"Man burde prøve at lave nogle begrænsninger, så vi igen kun brugte limousinesygeplejersker der, hvor det er allermest nødvendigt. Situationen, som den er nu, er simpelthen uholdbar," siger Birtha Bianco. 

Samarbejdspartnere i konkurrence

De danske vikarbureauer, som leverer arbejdskraft til Grønland, har indgået overenskomst med Dansk Sygeplejeråd, og deres arbejdskraft bliver brugt flittigt i det grønlandske sundhedsvæsen på trods af, at Økonomidirektoratet normalt kun vil forhandle overenskomst med hjemmehørende organisationer. Det er en overenskomst, som rent lønmæssigt er væsentligt bedre end den, PK har kunnet forhandle sig frem til.

"Vi kommer jo i konkurrence med Dansk Sygeplejeråd om mange af de potentielle medlemmer, og derfor føler vi jo, at det er usolidarisk, at DSR har valgt at indgå overenskomst med vikarbureauerne," siger hun. Hun mener, at også DSR, ligesom Direktoratet for Sundhed, burde skelne mellem de funktioner, som limousinesygeplejerskerne skal bestride.

Grete Christensen, der er 1.-næstformand i DSR, mener ikke, at fagforeningen opfører sig usolidarisk: "Vi er grundlæggende enige i Birthas bekymring for udviklingen. Men eftersom det grønlandske sundhedsvæsen nu engang bruger så mange vikarer fra bureauerne, så er det jo vores opgave at sikre, at vores medlemmer har ordentlige løn- og arbejdsforhold."

Mangel på tillidsrepræsentanter

Et andet stort problem for PK er, at det er svært at få overblik over de vanskelige og hårde arbejdsforhold på de små sygehuse. Af de 16 sundhedsdistrikter under kystledelsen er det kun de fire, der har en tillidsrepræsentant.

PK har længe opereret med den tese, at korttidsvikarerne kommer til at presse deres fastansatte og overenskomstansatte kolleger ved at acceptere for lange arbejdstider, fordi de kun er udstationeret i ganske kort tid. Det er vanskeligt at holde overenskomsten i hævd, når der ikke er et system på plads til at gribe fat om disse problemer.

"Det gør det selvsagt utroligt svært for os at handle over for eventuelle problemer, hvis vi ikke får nogen meldinger om, hvordan det står til blandt vores medlemmer," forklarer Birtha Bianco. Hun kan dog også godt se, hvorfor det ikke er så attraktivt at være tillidsrepræsentant i det grønlandske sundhedsvæsen.

"Vi er hæmmet af, at der dels er meget stor udskiftning blandt sygeplejerskerne, så der er ikke så mange, der bliver længe nok til at blive fortrolige med en stilling som TR. Desuden kan vi ikke ignorere de geografiske hindringer, der trods alt er. Det er utroligt dyrt for os at sørge for kurser til vores TR'er," fortæller Birtha Bianco.

Tema om Grønlandsk fagforening

Fagforeningen Peqqissaasut Kattuffiat (PK) blev dannet i 1992 og varetager interesserne for de sygeplejersker, som vælger at arbejde i Grønland under den gældende overenskomst. Det var et krav fra det grønlandske hjemmestyre og Økonomidirektoratet, at de kun ville forhandle overenskomst med hjemmehørende organisationer. Det førte til, at Grønland blev nedlagt som amtskreds under Dansk Sygeplejeråd og i stedet fik PK.

Siden oprettelsen af den selvstændige fagforening har PK og Dansk Sygeplejeråd fastholdt en samarbejdsaftale. Danske sygeplejersker, der rejser til Grønland, veksler normalt automatisk deres medlemskab af DSR til et hos PK.

Løn

Grundlønnen for sygeplejersker i Grønland udgjorde pr. den 1. april 2005 18.416,69 kr. pr. måned (laveste trin). Tilsvarende er det laveste grundlønstrin for sygeplejersker ansat i de danske regioner 20.191,58 kr. pr. måned (trin 4). Grundlønnen for en månedslønnet vikar ved firmaet ActivCare A/S er ifølge DSRs hjemmeside 25.878,87 kr. pr. måned.

Grønland mangler kontinuitet

Grønland mangler kontinuitet. Det grønlandske sundhedsvæsen burde prioritere anderledes og løse sine langsigtede problemer, mener Grete Christensen, 1.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd:

"Det største problem for det grønlandske sundhedsvæsen er, at de har en så stor udskiftning af personale. De korte vikariater på helt ned til en enkelt eller to måneder gør, at det er næsten umuligt at udvikle faget og sikre kvaliteten. Derfor burde Hjemmestyret kigge mere på, hvordan man kan gøre det mere attraktivt at blive fastansat som sygeplejerske i Grønland, så man på sigt kunne få mere kontinuitet ind i arbejdet og sikre en bedre behandling af patienterne. Hjemmestyret burde sætte sig ned og prøve at regne på, hvad det koster på sigt at forbedre forholdene for de fastansatte, i stedet for at vælge de kortsigtede løsninger."