Fag & Forskning
Sårbare voksne med diabetes får bedre livskvalitet og Hba1C gennem fleksible konsultationer
Ved at bygge på en gensidig tillidsfuld relation mellem sygeplejersken og patienten med diabetes får sygeplejersken rollen som katalysator frem for problemløser.
Fagligt Ajour
Publiceret:
2. maj 2023
Senest opdateret:
15. juni 2023
Af:
Tove Amby Ottosen, sygeplejerske, SD,
Gitte Nørskov Dalby, sygeplejerske,
Stine Mønster, sygeplejerske,
Annesofie Lunde jensen, sygeplejerske, ph.d.
Derfor skal du læse denne artikel
- Få ny viden om, hvordan fleksible konsultationer kan forbedre livskvaliteten hos sårbare patienter med diabetes
- Læs om de gode resultater inden for mental trivsel, diabetesregulering og ambulant opfølgning
- Hvad det kræver at involvere patienterne i eget behandlingsforløb.
Resumé
I Steno Diabetes Center Aarhus medvirkede fleksible konsultationsformer for sårbare voksne med diabetes til at opnå bedre mental trivsel, bedre diabetesregulering og færre ambulante udeblivelser.
Projekt ’Fleksible Konsultationer’ blev afprøvet i perioden 1. maj 2019 til 31. december 2021.
Der var tilknyttet tre sygeplejersker og et tværfagligt team. Alle patienter fik tilknyttet en fast kontaktsygeplejerske. Resultaterne viste efter seks måneder forbedring i Hba1C og forbedring i den mentale trivsel målt på både et generisk valideret spørgeskema (WHO-5) og et diabetes-specifikt screeningsredskab (PAID).
Resultaterne holdt sig hele projektperioden.
Det øger handlekompetence og trivsel, når patienter med diabetes ses som en ligeværdig samarbejdspartner, hvor sygeplejersker i stedet for at komme med løsningsforslag er en katalysator, der gennem dialogen udforsker problemerne, og hjælper vedkommende til selv at se løsninger.
Om forfatterne
Tove Amby Ottosen
Sygeplejerske, SD, Steno Diabetes Center Aarhus
Gitte Nørskov Dalby
Sygeplejerske, Steno Diabetes Center Aarhus
Stine Mønster
Sygeplejerske, Steno Diabetes Center Aarhus
Annesofie Lunde Jensen
Sygeplejerske, ph.d. Klinisk sygeplejespecialist, lektor, Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital og Institut for klinisk medicin, Aarhus Universitet
Korresponderende forfatter: Tove Amby Ottosen; toveotto@rm.dk
Baggrund
At leve med diabetes kræver daglig håndtering af sygdommen og kan være særligt krævende for patienter i en sårbar livssituation. Samtidig kan det være svært at indgå i og modtage den standardiserede behandling, som mennesker med diabetes vanligvis tilbydes i landets diabetes-ambulatorier (1).
Derfor besluttede Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) at undersøge, om man gennem fleksible konsultationsformer kunne optimere og forbedre behandlingen til sårbare voksne med diabetes. Diabetessygeplejersken var som kontaktsygeplejerske den styrende fagperson i projektet ’Fleksible Konsultationsformer’, se Boks 1.