Arbejde i udlandet
Overvejer du at arbejde som sygeplejerske i udlandet i en periode? Det giver både faglig og personlig udvikling. Her finder du oplysninger om, hvad du skal forberede, undersøge og ansøge om, inden du rejser til udlandet for at arbejde som sygeplejerske.
Sygeplejerske i udlandet
Sygeplejersker har en lang tradition for at arbejde i udlandet. De fleste sygeplejersker tager job i Norge, Grønland, Færørene, USA, Australien, New Zealand eller laver humanitært arbejde.
Du kan rejse ud og arbejde i de fleste lande i verden, men jo mere 'usædvanligt' dit rejsemål bliver, desto større forberedelsesarbejde kræver det. Du skal regne med, at forarbejdet til nogle destinationer skal begynde i op til et år før rejsen. Det gælder især for lande udenfor EU. Du skal derfor planlægge i god tid.
Udover destination skal du også tage stilling til, hvilken ansættelse du ønsker at tage. Det kan fx være:
- Direkte på en arbejdsplads i udlandet
- Gennem et vikarbureau
- Via en humanitær organisation
Arbejds-og opholdstilladelse
Når du har besluttet dig for, hvilket land du vil søge ansættelse i, kan du undersøge reglerne for autorisation og arbejds/opholdstilladelse. Derefter kan du begynde at kigge på konkrete stillinger og arbejdssteder.
Reglerne varierer fra land til land, og det kan derfor være en god idé at kontakte det pågældende lands sygeplejerskeorganisation. Kontaktoplysningerne finder du på International Council of Nurses (ICN) hjemmeside. Storbritannien fremgår ikke af ICN´s liste, da de ikke er medlem, men kan findes på www.nmc-uk.org.
Autorisation i udlandet
Som færdiguddannet sygeplejerske i Danmark, får du autorisation gennem Styrelsen for Patientsikkerhed. Det giver dig ret til at arbejde som sygeplejerske i Danmark.
Når du skal til udlandet, skal du søge autorisation i det land, du skal arbejde i. Reglerne og retningslinjerne er forskellige fra land til land.
- Går rejsen til de nordiske lande, er det forholdsvist let at få autorisation.
- Ligeledes er du i de fleste EU-lande hjulpet af en række aftaler, der er indgået på tværs af landene, for at gøre det nemmere for sygeplejersker at arbejde i udlandet.
- Lande udenfor EU kræver i nogle tilfælde, at du består en autorisationseksamen og kan leve op til en række sproglige krav, inden du får lov til at arbejde der.
Nogle lande stiller krav om supplerende uddannelse, før du må arbejde i det pågældende land.
Få nedsat dit DSR-kontingent
Husk at melde adresseændring via DSR's hjemmeside samt ændre din medlemsstatus til 'passivt medlem', så du får nedsat dit kontingent i den periode, du er ude at rejse.
Din medlemsstatus skal dog kun ændres, hvis din arbejdsgiver er udenlandsk - dvs. at hvis du tager arbejde gennem et dansk vikarbureau, betragtes din ansættelse som dansk, og du skal forblive fuldt aktivt medlem af DSR.
Fagforening i udlandet
Du bør altid melde dig ind i det pågældende lands fagforening for at få råd og vejledning om den konkrete ansættelse og de gældende overenskomster og vilkår.
Praktiske forhold i forbindelse med rejsen
Uanset hvor du skal hen, er der en række forhold, du skal være opmærksom på både inden og efter rejsen. Herunder får du svar på af de dine spørgsmål.
Tag kontakt til din A-kasse inden du tager afsted, så du er sikker på, at du er registreret og dækket korrekt i forbindelse med udlandsophold.
Mange sygeplejersker er medlem af DSA - Din Sundhedsfaglige A-kasse.
Inden din ansættelse skal du blive enig med din kommende arbejdsgiver om din lønindplacering, og du vil sædvanligvis kunne medregne din optjente anciennitet. For at det kan ske, vil arbejdsgiver have brug for dokumentation for dine tidligere ansættelser.
Skal som regel fremvises i det pågældende land. Hvis du har mistet dit eksamensbevis, skal du tage kontakt til den skole, hvor du har taget din uddannelse.
Nyere eksamensbeviser er oversat til engelsk. Hvis du har et ældre, kan det være nødvendigt at få det oversat hos en translatør. Spørg det pågældende lands autorisationsmyndighed, om der er krav til, om det skal være en særlig godkendt translatør.
Hvis du er i udlandet i mindre end 6 måneder, kræves som regel ingen ændring. Tjek dog altid med din bopælskommune, da der kan være særlige forhold, du skal tage hensyn til.
Du skal ikke søge opholds- og arbejdstilladelse i de nordiske lande.
I de såkaldte EØS-lande kræves arbejdstilladelse. Ligeledes kræves der her opholdstilladelse, hvis din ansættelse varer mere end 6 måneder. Disse søges via ambassaderne.
Alle øvrige lande udenfor EØS kræver ligeledes opholds- og arbejdstilladelse. EØS står for Europæisk Økonomisk Samarbejde.
Det omfatter landene: Belgien, Bulgarien, Cypern (den græske del), Danmark, Estland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Letland, Liechenstein, Litauen, Luxemborg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Søger du ansættelse direkte på et sygehus eller i en kommune i fx Norge, er du dækket af overenskomst og får ordentlige arbejdsvilkår.
Når du er i udlandet, bortfalder din arbejdsgivers indbetaling til din pensionskasse. Du overgår automatisk til bidragsfri dækning det første år. Du kan indgå andre aftaler med din pensionskasse.
Nogle lande kræver, at du består en sprogtest, inden du får lov til at arbejde der. Som udgangspunkt er det et krav, at du skal kunne kommunikere med de mennesker, du arbejder hos og for, på deres lokalsprog.
Det kan være en god ide at undersøge, om der kræves nogen vaccinationer i det land man skal arbejde i. Se mere på Statens Serum Institut.
Hvordan er du sikret?
Inden du får job som sygeplejersker i udlandet, er det er vigtigt at du undersøger hvordan du er stillet med arbejdsgiverforsikring, arbejdsskadeforsikring, din private forsikring og social forsikring.
Hvis du fx gør skade på en patient? Ofte er du dækket via din arbejdsgiver. Dog kan der især ved udrejse med humanitære organisationer være tilfælde, hvor du ikke er dækket. Du skal derfor altid undersøge, på hvilken måde din arbejdsgiver dækker, inden du rejser ud.
Hvis du selv får en arbejdsskade? Hvis du er ansat af en dansk arbejdsgiver (fx via et dansk vikarbureau) i en begrænset periode, er du dækket af dansk arbejdsskadeordning.
Er du ansat direkte af den udenlandske arbejdsgiver, er du oftest dækket af det pågældende lands arbejdsskadeordning (denne kan være meget forskellig fra land til land).
Under alle omstændigheder skal du kontakte en læge hurtigst muligt - så du evt. senere kan dokumentere, at du har været udsat for en arbejdsskade.
Kontakt altid dit private forsikringsselskab og hør, hvordan du er stillet i forhold til arbejde og ophold i udlandet.
Det kan være nødvendigt at tage forholdsregler med hensyn til social sikring (sygesikring) når du flytter til udlandet. Det kan du læse mere om her.
Rejs til de nordiske lande
Se, hvordan du arbejder som sygeplejerske i Norge, Grønland, Sverige, Island, Finland og på Færøerne. De nordiske lande har indgået en række fælles aftaler på arbejdsmarkedsområdet, der gør det let at få autorisation som sygeplejerske.
På hjemmesiden Norden finder du en lang række nyttig information omkring det at arbejde og opholde sig i de nordiske lande. Derudover finder du links til nordiske jobdatabaser.
Ønsker du oplysninger om lokale løn- og ansættelsesvilkår, skal du altid tage kontakt til det pågældende lands sygeplejeforbund. International Council of Nurses (ICN) har en oversigt med sygeplejeforbund i hele verden.
Som noget unikt har sygeplejerskeorganisationerne i de nordiske lande indgået et samarbejde, som sikrer gode vilkår og rådgivning om bl.a. løn, arbejdsvilkår, patientklager, arbejdsskader mv.
Vikarbureauer
Vær opmærksom på forskellen mellem vikarbureauer og rekrutteringsbureauer.
Et dansk vikarbureau giver sygeplejersker dansk ansættelse, og sender dig til udlandet for at arbejde. Du lønnes og ansættes efter danske vilkår og kan forblive aktivt medlem af DSR.
Et rekrutteringsbureau finder danske sygeplejersker og formidler kontakt, så sygeplejersken får ansættelse i udlandet. Du lønnes og ansættes efter pågældende lands regler.
Du kan få passivt medlemskab af DSR, og vi anbefaler, at du søger medlemskab af landets sygeplejerskeorganisation.
Sygeplejerske i de nordiske lande
Læs om autorisation, sprogkrav og de forskellige sygeplejerskeorganisationer.
For at arbejde som sygeplejerske i Finland, skal du søge autorisation. Det er også et krav, at du taler enten finsk eller svensk. Læs mere om det at være sygeplejerske i Finland her.
Autorisation som sygeplejerske på Færøerne gives i henhold til dansk lovgivning, hvorfor den danske autorisation også gælder på Færøerne.
Der findes tre sygehuse, som oftest har ledige lejligheder eller værelser. Skriv derfor i ansøgningen til det respektive arbejdssted, hvis du ønsker bolig.
Yderligere information kan indhentes via den færøske sygeplejerske organisation 'Felagnum Føroyskir Sjúkrarøktarfrøðingar'.
Der findes endnu ikke en engelsk eller dansk version af hjemmesiden, men du kan kontakte Æna Reinert, som taler dansk på anar@sjukrarokt.fo eller telefon +298 311309 for yderligere oplysninger.
DSR har indgået en samarbejdsaftale med den grønlandske sygeplejerskeorganisation (PK), som varetager sygeplejerskernes løn- og ansættelsesmæssige interesser i Grønland. Det er PK, som kan rådgive og understøtte dig, hvis du får brug for det under din ansættelse i Grønland. Derfor overflyttes medlemmer af DSR til PK ved ansættelse i Grønland, så de bliver aktive medlemmer i PK med alle rettigheder.
Løn- og ansættelsesvilkårene adskiller sig i vidt omfang fra det, der kendes i Danmark. Du bør derfor altid kontakte Peqqissaasut Kattuffiat/Grønlands Sygeplejerskeorganisation, før en stilling accepteres.
Du søger om autorisation i Island via 'Directorate of Health'. Læs mere på www.landlaeknir.is
Som i de andre nordiske lande er det ikke nødvendigt at søge om opholdstilladelse. Men skal du bo og arbejde på Island mere end 6 måneder, skal du registreres i det islandske folkeregister. Læs mere her.
Vi anbefaler, at du søger om optagelse i den islandske sygeplejerske-organisation Félag íslenskra hjúkrunarfræðinga. Se mere på deres hjemmeside.
Ikke alt på hjemmesiden er oversat til engelsk. Ved spørgsmål kan de kontaktes på telefonnr. 540 6400 eller e-mail hjukrun@hjukrun.is
Læs mere her for informationer om jobsøgning.
Sprogkrav: Du skal kunne tale engelsk og meget gerne islandsk. Det sidste er dog ikke et krav, men hvis ikke du taler islandsk, kan det få betydning i forhold til hvor du får job.
På den norske hjemmeside www.nav.no finder du en lang række relevante oplysninger om sygesikring, pension, a-kasse og jobcentre.
På siden kan du også finde en oversigt over ledige stillinger i det offentlige sundhedsvæsen i Norge. Vi anbefaler at tage kontakt til det norske sykepleierforbund, hvis du overvejer at tage arbejde via et norsk vikarbureau.
Tager du arbejde via et vikarbureau, stilles der normalt krav til, at du har 2 års erhvervserfaring for at arbejde på et hospital. Har du ikke det, kan du med fordel søge stillinger i kommunen.
Autorisationsmyndigheden i Norge hedder 'Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Læs mere på www.safh.no
Vi anbefaler, at du søger optagelse i det norske sygeplejeforbund, hvis du ikke skal arbejde for en dansk arbejdsgiver.
Du søger om autorisation i Sverige via 'Socialstyrelsen'. Du skal regne med ca. 3 måneders sagsbehandling. Vi anbefaler at du søger om optagelse i den svenske sygeplejerskeorganisation Vårdförbundet. Vær opmærksom på, at der kan være op til 2 måneders sagsbehandlingstid. Du skal enten kunne tale og forstå dansk, svensk eller norsk for at arbejde i Sverige.
Du kan læse mere om at bo og arbejde i Sverige her.
Rejs til USA og Canada
En del sygeplejersker tager årligt til USA og Canada for at arbejde. Se, hvad du skal være opmærksom på og ansøge om.
USA
De fleste stater i USA kræver, at udenlandsk uddannede sygeplejersker først består en bedømmelseseksamen - CGFNS (Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools) Qualifying Exam. Den består af både en faglig og en sproglig test. Efter at have bestået CGFNS-eksamen skal du søge autorisation i den stat, hvor du skal arbejde - hvilket kræver endnu en eksamen. Læs mere om CGFNS-eksamen.
Det kan også være nødvendigt at bestå den såkaldte TOEFL-sprogtest, som udbydes med jævne mellemrum i større byer i Danmark. TOEFL-testen er bl.a. beskrevet på Studieskolens hjemmeside.
Læs om arbejdsforhold og muligheder på American Nurses Association's hjemmeside: http://www.nursingworld.org/
Du finder adresser og kontaktoplysninger til de amerikanske delstaternes autorisationsmyndigheder på www.ncsbn.org.
Canada
På Canadian Nursing Association's hjemmeside kan du læse mere om mulighederne for at arbejde i Canada.
Du finder adresser og kontaktoplysninger til provinsers og territoriers autorisationsmyndigheder her: www.cna-aiic.ca.
For at få en canadisk autorisation, skal du bestå en autorisationseksamen og også leve op til sprogkravene, som er fransk eller engelsk afhængigt af område.
Rejs til Australien
Australien er et stort land med mange muligheder for at arbejde som sygeplejersker. Du skal være opmærksom på, at det kan kræve flere måneders forberedelse.
Sprogkrav og autorisation
Afhængigt af hvilken region i Australien din rejse går til, kan der være forskellige sprog- og testkrav og krav til autorisation, som skal være opfyldt, inden du kan tage arbejde. Start derfor forberedelserne i god tid!
Du skal søge autorisation via 'Nursing and Midwifery Bord og Australia'. Læs mere på www.nursingmidwiferyboard.gov.au
Læs også mere om det at arbejde i Australien på www.migration.wa.gov.au/
Rejs til de europæiske lande
Det er ofte nemt at komme til at arbejde som sygeplejerske i et EU-land, da der er fælles rammer for uddannelsesniveauet samt en række aftaler, der gør det lettere at tage arbejde.
EU-anerkendt uddannelse
Som EU-borger og sygeplejerske er du dækket af et direktiv (2018/55/EU/), der sikrer en anerkendelse af din uddannelse i alle EU-medlemslande. Som ved ethvert arbejdsophold i udlandet bør du dog altid kontakte det pågældende lands fagforbund. Se listen på ICN's hjemmeside.
Læs om dine rettigheder og muligheder som arbejdstager i EU i EU's brugervejledning, hvor der også sættes fokus på kvalifikationsniveau og krav i forbindelse med arbejde i udlandet.
Europæiske landes autorisationsmyndigheder
Du skal søge autorisation i det europæiske land, du ønsker at arbejde i. Når du ansøger, skal du normalt medsende kopi af eksamensbevis og attest på din autorisations gyldighed i Danmark, som du kan få ved at henvende dig til Styrelsen for Patientsikkerhed. Europæiske landes autorisationsmyndigheder:
I Tyskland søges autorisationen hos sundhedsmyndighederne i den delstat, du skal arbejde i.
I Grækenland skal autorisation ligeledes søges i den region, du skal arbejde i.
Vær opmærksom på at Schweiz ikke er et EU-land. Derfor kan dit kvalifikationsniveau ikke nødvendigvis give adgang til samme arbejde på samme niveau som i de omkringliggende lande. Der er dog indgået en aftale (bilateral aftale juni 2002) mellem EU og Schweiz, der gør det lettere at få autorisation som sygeplejersker i Schweiz.
Humanitære organisationer
Sygeplejersker har gode muligheder for at blive udsendt for forskellige humanitære organisationer til forskellige destinationer og arbejdsopgaver.
Inden du rejser ud, bør du tjekke, om organisationen har indgået overenskomst med Dansk Sygeplejeråd.
Du skal selv tage kontakt til den pågældende organisation og høre nærmere om muligheden for at arbejde igennem dem.
Vi kan foreslå følgende organisationer:
Dansk Røde Kors
Læger Uden Grænser
Se også:
Job i udlandet
Går du med et ønske om at arbejde som sygeplejerske i udlandet? Webinaret giver information om hvordan du søger autorisation i udlandet, hvad du skal være opmærksom på og hvorfor det er en god idé at starte forberedelserne i god tid.
Du har, som sygeplejerske, mange muligheder for at arbejde i udlandet. At arbejde i udlandet for en kortere eller længere periode kan give dig personlig og faglig udvikling.
I webinaret kigger vi nærmere på:
- De mange muligheder, der er, for at tage arbejde i udlandet.
- Hvad du skal undersøge.
- Hvorfor det er en god idé at starte forberedelserne i god tid
Læs mere
Webinar - onlinekursus når det passer dig
Invester 45 min. af din tid og få perspektiver på din faglige udvikling samt tips og tricks til dit arbejde, jobsøgning og din videre karrie...
Jobsøgning - find et job og skriv en ansøgning
Se ledige stillinger og få hjælp til, hvordan du skriver en god, motiveret ansøgning og et godt CV til et job som sygeplejerske.
Karriere-podcasts fra DSR
Lyt til sygeplejersker fortælle om deres arbejdsdag og speciale, og bliv inspireret til dit næste job. Hvad har bragt sygeplejerskerne til d...