Bestyrelsen
Se FSK's bestyrelsesmedlemmer, deres kontaktoplysninger og bestyrelsesposternes funktionsbeskrivelser.
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til bestyrelsens arbejde, vil vi meget gerne høre fra dig.
Vi vil, så snart det er muligt, give dig et svar tilbage afhængig af dit spørgsmåls karakter. Dit spørgsmål eller din kommentar vil selvfølgelig blive behandlet fortroligt i bestyrelsen.
Bestyrelsen
Formand:
Helle Mathiasson
SoMe-ansvarlig
Afdelingen for Kræftbehandling Stråleterapi, Herlev Hospital
Næstformand:
Mona Gundlach
Redaktør på Fokus på Kræft og Sygepleje
Web-ansvarlig
Center for Kræft og Organsygdomme, Afdeling for Kræftbehandling, klinik 5012, Rigshospitalet
Kasserer
Carsten Rye Gregersen
Medlemssekretær samt Nordisk, Europæisk og international ansvarlig
Onkologisk afdeling, Aalborg
Sponsoransvarlig
Malika Lynggaard Uth
Medhjælpende kursussekretær
Stråleklinikken, Herning
Kursussekretær
Mette Munk
Hæmatologisk Afdeling X1, Odense
SIG-ansvarlig
Charlotte Petersen
Bogforlags-ansvarlig
Urinkirugisk afdeling L, OUH
1. suppleant
Christina Thagaard Wilhelmsen
Hæmatologisk afdeling, OUH
Bestyrelsen konstituerer sig senest én måned efter generalforsamlingen med formand, næstformand og kasserer.
Valg og sammensætning
For at indgå i bestyrelsesarbejdet skal man være medlem af FSK, have interesse i at udvikle og synliggøre kræftsygepleje, have sans for det organisatoriske arbejde, have gode kommunikative og samarbejdsevner samt være økonomisk bevidst.
- Bestyrelsen består af mindst 5 og højst 9 medlemmer, som vælges for 2 år af gangen
- Kun halvdelen af bestyrelsen er på valg samtidig og genvalg kan finde sted
- Der vælges højst 2 suppleanter. Disse vælges for ét år ad gangen.
Konstituering
Bestyrelsen konstituerer sig senest en måned efter generalforsamlingen med formand, næstformand og kasserer. Posterne er besat af bestyrelsens ordinære medlemmer
Her finder du referater fra generalforsamlinger
Bestyrelsens arbejde
Alle bestyrelsesmedlemmer er ansvarlige for:
- At arbejde i overensstemmelse med foreningens vedtægter, formål og generalforsamlingsbeslutninger
- At arbejde for et godt og befordrende samarbejde såvel internt i bestyrelsen som eksternt med samarbejdspartner
- At udvikle de enkelte poster i takt med de sundheds- og samfundspolitiske tendenser.
Bestyrelsen arrangerer hvert år landskursus i efteråret, deltager i internationale og nationale konferencer samt udgiver medlemsbladet: Fokus på Kræft og Sygepleje
Bestyrelsens arbejde fremgår af den årlige beretning.
Beretninger fra FSK's bestyrelse finder du nedenfor
Kontakt
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til bestyrelsens arbejde, vil vi meget gerne høre fra dig. Vi svarer hurtigst muligt. Dit spørgsmål eller dine kommentarer vil blive behandlet anomymt.
Bestyrelsen har ca 10 mødedage om året fordelt på 5 fysiske møder. Derudover er der indimellem behov for at holde kortere onlinemøder.
....
Årsberetninger
Følg med i, hvad der er sket i FSK i årenes løb, og hvad formanden har at berette
Samlet års beretning fra FSKs bestyrelse 2022/2023
Bestyrelsen består i 2022/2023 af: Carsten Rye Gregersen, Charlotte Petersen, Helle Mathiasson, Malika Uth, Mette Munk, Mona Gundlach og Pernille Tandrup Nielsen.
Hvad er der sket i året 2022 til 2023?
Vi startede med at holde Landskursus (LK) på Hotel Legoland i november 2022, med årets tema Unge og kræft. Som sygeplejersker kan vi opleve, at det kan være svært at håndtere sygeplejen til de unge kræftpatienter, men bestemt også de unge som pårørende. Derfor stillede vi på dette landskursus skarpt på både unge som patienter og unge som pårørende.
På årets generalforsamling 2022 (GF) blev vi enige om at sætte prisen ned på medlemskab af FSK til 200,- kr. om året, i håb om at vi ville se flere medlemmer efter en støt nedgang i medlemstallet over de sidste 5 år. På nuværende tidspunkt er vi 678 medlemmer, så vi er desværre stadig færre end sidste år. Medlemstallet er dog let stigende over de sidste måneder.
Årets temadag blev afholdt den 17. maj 2023 på Hotel Koldingfjord. Emnet var ulighed i kræft - sygepleje til kræftpatienter med psykiatriske diagnoser. Vi havde tre super spændende oplægsholdere: Josefine Bruun, antropolog, Louise Elkjær Fløe, læge og ph.d-studerende fra Aarhus og Sandra som er Social Sygeplejerske fra Psykiatrisk Center i Ballerup. Det er forholdsvis nyt at der er blevet ansat Social Sygeplejersker i psykiatrien, for at mindske ulighed i Sundhedsvæsenet, samt nedbryde barrierer og fordomme. En virkelig god og spændende dag hvor 36 deltog fysik og 4 fulgte med hjemme bag skærmen.
Vi kan afsløre at Hotel Koldingfjord allerede er booket til næste års temadag den 22. maj 2024. Det er lidt senere end ellers da den 18. maj (som er international kræftsygeplejerske dag) i 2024 ligger på en lørdag, og er efterfulgt af pinsen. Så sæt kryds i kalenderen d. 22. maj 2024.
Formand Helle Mathiasson har deltaget i møder med All.Can Danmark i løbet af året. All.Can Danmark er et tværfagligt netværk med sigte på at styrke kræftforløb for danske patienter.
Hver 3 måned har Helle også været inviteret af DSR C til et virtuelt dialogmøde mellem FS, DASYS og Dansk Sygeplejeråds næstformænd og professionschef. Disse møder (2½ time) ligger uden for arbejdstid og er uden refusion fra DSR.
I starten af året var Helle inviteret med til et møde blandt oversygeplejerskerne i onkologiske afdelinger samt stråleterapierne på tværs af landet. På mødet blev der sat fokus på, at medlemmer af FSK har mulighed for at deltage i gode, billige og relevante kurser i FSK-regi. Dette i form af forårets temadag samt Landskurset i efteråret. Der blev også sat fokus på muligheden for deltagelse i SIG-grupper samt i bestyrelsesarbejdet. Samtidig kom Helle med en efterlysning af artikler som bliver produceret ude i afdelingerne. Det er vigtigt at ny forskning bliver formidlet videre også i vores fagblad. Bestyrelsesmedlem sponsor ansvarlig Malika sidder selv i rådet (som oversygeplejerske fra stråleklinikken i Gødstrup), og er god til at påvirke sine kollegaer.
I maj 2023 deltog Helle i ESTRO i Wien Østrig. ESTRO European Society for Radiotherapy and Oncology er den europæiske organisation for professioner der arbejder med stråleterapi.
Den 1. juni 2023 deltog Helle og næstformand Mona i konferencen om ulighed i kræft i Middelfart. En dag med fokus på det, vi sammen kan forbedre for udsatte kræftpatienter, dagen var udbudt af COMPAS, DCCC og Kræftens Bekæmpelse
Den 20. juni 2023 repræsenterede medlemssekretær Mette, kursussekretær Pernille og sponsor ansvarlig Malika FSK Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker til et skønt sommerarrangement på Hotel Koldingfjord. Betina Liliendal holdt et super oplæg om kendetegn og forskelle på generationer og hvilke sjove situationer, der kan opstå på den baggrund. Efterfølgende var der tid til netværk og gode samtaler.
I august blev Helle interviewet af Københavns Professionshøjskole til deres fagblad om kræftplan 5 og det manglende fokus på kompetenceudvikling. Du finder et link til artiklen i sidste udgave af Fokus på Kræft og Sygepleje.
l slut august deltog Helle, Mona, SIG ansvarlig Charlotte og Malika i Danske Kræftforskningsdage, det 5. af slagsens som i år afholdes på Odeon Odense.
Helle er i september 2023 blevet udpeget til at sidde som dansk repræsentant fra DSR i ESTRO i en treårig post.
Hver andet år afholdes der Landskonferense i Kreftsykepleie i Norge. I år i september var Helle og Carsten med på konferencen der bød på mange inspirerende indlæg.
Pernille har som kursusansvarlig haft travl med at planlægge og booke hoteller og konference steder i år. Derudover deltog Pernille på Landskursus for palliationssygeplejersker 2023. Vi har indgået en fælles aftale den det faglige selskab for palliationssygeplejersker (FSP) at vi giver hinanden 2 gratis pladser på hinandens landskurser. Igen i år blev det Pernille fra bestyrelsen og Jeanette fra Redaktionen som kom afsted.
Charlotte som er blevet SIG ansvarlig fik sin ilddåb i formandsmøde med SIG-grupperne tilbage i januar, hun fik selvfølgelig hjælp af Pernille og Helle.
Charlotte har deltaget i en tværfaglig arbejdsgruppe hvis formål har været at lave Grønbogen med henblik på at få øget politisk opmærksom på prostatacancer. Den tværfaglige gruppes arbejde munder ud i et møde som holdes hos Advice som er moderator og står for at få skrevet Grønbogen, her er Sidsel Vinge blandt andet inviteret med for at give råd og vejledning om sundhedspolitisk indflydelse.
Mona har travlt med at få udgivet vores fagblad og savner flere ildsjæle, som har lyst til at finde relevante emner og skribenter til bladet. Redaktionsgruppen vil meget gerne have repræsentanter fra flere specialer indenfor kræftsygeplejen.
Sidder du med tanker om at tilbyde noget frivilligt arbejde i vores fags tjeneste og komme med i redaktionsgruppen for Fokus på Kræft og Sygeplejen, så har du hermed chancen!
Redaktionsgruppen holder fysiske møder max tre gange om året.
Derudover er der indimellem behov for korte online-møder som for det meste planlægges til aftentimerne.
Redaktionsgruppen deltager også i Landskurset samt på temadagen.
Vi anbefaler, at du indgår en aftale med din arbejdsgiver om, at deltagelse i de fysiske møder samt Landskursus og temadag indgår som en del af din arbejdstid.
Vil du vide mere, eller er du bare klar – så skriv til redaktør Mona Gundlach på mona.gundlach@regionh.dk
Mette har taget sig af indmeldelser og udmeldelser i FSK. På nuværende tidspunkt er der 678 medlemmer som er det laveste i mange år. Der er en del af vores medlemmer som er gået på pension og en del som har meldt sig ud af DSR. Det er svært at få de nye kræftsygeplejersker til at melde sig ind i det faglige selskab, men hvis vi nu via mund til mund får introduceret vores kollegaer som ikke er medlemmer til vores fællesskab kan vi forhåbentligt blive et større selskab igen.
Mette har deltaget i EBMT (European Society for Blood and Marrow Transplantation) i Paris i april 2023.
Derudover sidder Mette med i medicinrådet for hæmatologiske sygeplejersker. Mette har været med til at revidere kræftpakkeforløb for hæmatologiske patienter under Sundhedsstyrelsen.
Carsten har taget sig af regnskaber. Som Nordisk ansvarlig har der i år været rejseaktivitet med deltagelse på den 21.landskonferanse i Kreftsykepleie i Tønsberg, den 13. – 15. september 2023, sammen med Helle.
Pernille og Carsten deltager i årets EONSkonference i Madrid i Spanien den 21. -23. oktober. Alle medlemmer af FSK er også medlemmer i EONS European Oncology Nursing Society, her er det muligt at få uddannelse og komme på kurser eller konferencer. Så husk at gå ind og tjekke deres hjemmeside
Carsten skulle også have været med til MASCC i Japan, men blev desværre syg. Men vi var godt repræsenteret ved Birgitte Espersen og Marianne Taarnborg fra Aarhus Universitetshospital. De havde begge fået kursusstøtte fra FSK til at komme afsted. Så på den måde har FSK igen i år deltaget i internationale-, europæiske-, nordiske- og nationale konferencer.
Pernille, Malika og Mette har arrangeret temadag, LK og bookede oplægsholdere og hoteller/konference-steder.
Malika har arbejdet med at forbedre vores informationsmateriale til firmaerne og forenkle det administrative arbejde ift. salg af stande til LK. Salget af annoncer til Fokus på Kræft og Sygepleje har været stabilt og annoncørerne er glade for det elektroniske blad, som også giver mulighed for at lave statistik over, hvor mange visninger bladet og de enkelte annoncer har fået.
Mette har skaffet bøger til LK 2023 og FSK-temadagen 2023.
Helle og Mona prøver at holde styr på hjemmesiden på www.dsr.dk/fsk, 2023 var nemlig året hvor DSR C lavede ny hjemmeside, og vi har ikke haft mulighed for at rette på den ½ års tid. Mona fik et to timers introduktion til hjemmesiden på et aftenmøde, mens Helle holdt sommerferie. Så lige nu er det Mona som retter til på hjemmesiden, indtil Helle er blevet introduceret til den.
Helle passer Facebook, Instagram og LinkedIn kontoerne.
Bestyrelsen har et ønske om at få frigivet tid på vores møder til at arbejde med Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker ‘s værdier med henblik på tilpasning ift. et sundhedsvæsen konstant udvikling og konstante ændringer i vilkårene for kræftsygeplejen. Det er en proces der tager tid og som vi tager med ind i de kommende års bestyrelsesarbejde.
Tilslut vil vi i bestyrelsen endnu engang opfordre jer, som kunne tænke jer at indgå i bestyrelsen, til at få vendt mulighederne med jeres chefer ude i det ganske land. Den kommende bestyrelse i 2023/2024 består af 6 medlemmer som alle er fra hospitalerne, så vi vil rigtig gerne have nogle fra kommunerne eller hospicer. Men alle er selvfølgeligt velkomne. Vi holder bestyrelsesmøder ca. 10 dage om året, som du skal have fri til at gå med til.
Hvis du har lyst til at være med til at planlægge landskursus og temadag. Ønsker at repræsentere kræftsygeplejerskerne til møder, på konferencer og temadage. Brænder for at diskutere kræftsygeplejen og tale dens sag. Så skriv lidt om dig selv og hvorfor du gerne vil stille op og send til formand Helle Mathiasson på helle.mathiasson@regionh.dk inden den 30. september 2024.
Vi glæder os til at høre fra dig
På bestyrelsens vegne
Formand Helle Mathiasson
Samlet årsberetning fra FSK’s bestyrelse 2022
Hvad er der sket i året 2021 til 2022.
Vi startede med at holde Landskursus (LK) på Comwell Kolding, med årets tema FSK igennem 40 år, vi havde nogle gode dage. Det var en noget presset generalforsamling (GF) fordi der var udfordringer med at nå frem til Landskurset pga. trafikuheld, så vi kunne ikke helt starte til tiden. Samtidig var der rigtig mange gode emner/forslag som vi skulle diskutere og tiden var knap, så efter LK blev bestyrelsen enige om at vi til næste år i 2022, rykker GF til sidst på fredagens program, for at der er tid til at diskutere det som er vigtigt.
Der kom flere gode ting ud af GF sidste år bl.a. kan vi nu fejre at vi har et æresmedlem i FSK Else Carlstedt, og at vi har sparet naturen for en hel del træfældning ved at udgive vores fagblad elektronisk.
Derudover lykkes det os at afholde årets temadag fysisk den 18. maj 2022 på hotel Kolding fjord om nærhed på afstand. Der var ca. 60 deltagere med fysisk fremmøde og 8 som deltog virtuelt hjemmefra.
Vi havde to super spændende oplægsholdere nemlig Speciallæge Imran Rashid og Charlotte Brun Thorup, Forskningssygeplejerske, Cand. Cur., Ph.d.
Vi fik talt om nærvær på afstand, ansigt til ansigt møde første gang patienten kommer i vores hænder. Fundamentals of Care og værdighed i forbindelse med brugen af robotter.
Og meget mere, alt i alt en rigtig god og spændende dag!
Vi kan afsløre at Hotel Koldingfjord allerede er booket til næste års temadag den 17. maj 2023. Det er en dag tidligere end ellers da den 18. maj (som er international kræftsygeplejerske dag) i 2023 ligger på Kristi Himmelfartsdag, så sæt kryds i kalenderen.
Formand Helle Mathiasson har deltaget i forskellige debatter i løbet af året. Onsdag den 27. april deltog hun i en paneldebat med fokus på regionernes muligheder for at mindske ulighed. Hvad kan vi lære af hinanden? I konferencen: Hvordan kommer vi Ulighed i kræft til livs? Konferencen afholdes hos LIF (Lægemiddelindustriforeningen)
I maj 2022 deltog Helle i DSR’s fagkongres, hvor hun kom med sine input til mere samarbejde på tværs i DSR og Fundamentet for en fremtidig professionsstrategi. Helle havde skrevet et kongresforslag til DSR Kongres om mulighed for at alle faglige selskaber under DSR skulle have 5 frikøbs dage om året, som frit kunne fordeles mellem bestyrelsesmedlemmerne. Uhyre meget af bestyrelsesarbejdet beror på gode arbejdsgivere som giver frikøb til os som deltager i forskellige arrangementer. DSR C har lovet at kigge nærmere på mulighederne for at de faglige selskaber kan frikøbes x antal dage om året.
Hver 3. måned har Helle også været inviteret af DSR C til et virtuelt dialogmøde mellem FS, DASYS og Dansk Sygeplejeråds næstformænd og professionschef. Disse møder (2½ time) ligger uden for arbejdstid og er uden refusion fra DSR.
I starten af året var Helle inviteret med til et møde blandt de onkologiske oversygeplejersker på tværs af landet. Her fik vi fokus på vigtigheden af medlemmerne i det faglige selskab, og muligheden for at sende medarbejdere på gode billige relevante kurser hos FSK hvert forår og efterår til Temadag og Landskursus, samt vores SIG-Grupper og bestyrelsesmedlemmer og det med at få lov til at deltage til møder og kurser for disse. Samtidig kom Helle med en efterlysning af artikler som bliver produceret ude i afdelingerne. Det er vigtigt at ny forskning bliver formidlet videre også i vores fagblad.
Til august deltager Birgit, Helle, Mona og Malika i Danske Kræftforskningsdage, som i år afholdes på Comwell Kolding.
Birgit har deltaget virtuelt i EBMT.
Malika var med til ESTRO (European Society for Radiotherapy and Oncology) i maj. ESTRO er den europæiske organisation for professioner der arbejder med stråleterapi.
Malika og Helle deltager begge på Landskonferencen for RTT’er (stråleterapeuter) i oktober 2022. Helle skal holde oplæg om kunstig intelligens i forbindelse med strålebehandlinger.
Pernille er indtrådt i bestyrelsen efter at Sidsel er trådt ud grundet nyt job. Sidsel fungerer resten af året som faglig konsulent i bestyrelsen. Pernille og Helle har deltaget i formandsmøde med SIG-grupperne.
Derudover deltog Pernille på Landskursus for palliationssygeplejersker 2021 og skal igen i år 2022. Vi har indgået en fælles aftale den det faglige selskab for palliationssygeplejersker (FSP) at vi giver hinanden 2 gratis pladser på hinandens landskurser. Sidste år deltog Pernille fra bestyrelsen og et medlem af FSK, i år bliver det Pernille fra bestyrelsen og Jeanette fra Redaktionen som kommer afsted.
Der skulle have været afholdt temadag for alle SIG-grupperne den 1. december 2021, men pga. manglende tilmeldinger blev temadagen udskudt til september 2022. Her skal der afholdes en temadag om onlineformidling og hvordan man kommer ud over rampen, samt en styrkelse af samarbejdet på tværs i SIG-grupperne.
Pernille, Mona og Carsten skulle have repræsenteret FSK på Folkemødet på Bornholm i juni 2022, men grundet arbejdspres hele vejen rundt i bestyrelsen blev turen desværre ikke til noget.
Mona har travlt med at få udgivet vores fagblad og savner flere ildsjæle, som har lyst til at være med til at samle de artikler som vi får sendt ind til FSK.
Sidder du med tanker om at tilbyde noget frivilligt arbejde i vores fags tjeneste og komme med i redaktionsgruppen for Fokus på Kræft og Sygeplejen, så har du hermed chancen!
Redaktionsgruppen mødes fysisk tre gange om året, hvoraf det ene møde ligger aften før Landskurset.
Derudover er der indimellem behov for korte online-møder som for det meste planlægges til aftentimerne.
Redaktionsgruppen deltager også i Landskurset samt på temadagen.
Vi anbefaler, at du indgår en aftale med din arbejdsgiver om, at deltagelse i de fysiske møder samt Landskursus og temadag indgår som en del af din arbejdstid.
Vil du vide mere, eller er du bare klar – så skriv til redaktør Mona Gundlach på mona.gundlach@regionh.dk
Mona er også bestyrelsens repræsentant i Det landsdækkende Specialuddannelsesråd for specialuddannelsen i kræftsygepleje. I det forgange år er det lykkedes også at få en repræsentant fra Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker med i gruppen, så vi sammen kan være med til at præge uddannelsen og dens indhold.
Mette og Charlotte har taget sig af indmeldelser og udmeldelser i FSK. På nuværende tidspunkt er der 725 medlemmer som er det laveste i mange år. Der er en del af vores medlemmer som er gået på pension, og det er svært at få de nye kræftsygeplejersker til at melde sig ind i det faglige selskab. Men hvis vi nu via mund til mund får introduceret vores kollegaer som ikke er medlemmer til vores fællesskab kan vi forhåbentligt blive et større selskab igen.
Carsten har taget sig af regnskaber og giver en hjælpende hånd i redaktionsgruppen.
Birgit, Sidsel og Pernille har arrangeret temadag, LK og bookede oplægsholdere og hoteller/konference-steder.
Malika har arbejdet med at forbedre vores informationsmateriale til firmaerne og forenkle det administrative arbejde ift. salg af stande til LK. Salget af annoncer til Fokus på Kræft og Sygepleje har været stabilt og annoncørerne er glade for det elektroniske blad, som også giver mulighed for at lave statistik over, hvor mange visninger bladet og de enkelte annoncer har fået.
Marianne har skaffet bøger til LK 2021 og FSK-temadagen 2022. Som Nordisk ansvarlig har der ikke været den store rejseaktivitet eller deltagelse på de nordiske konferencer, dette har ikke været foreneligt med Mariannes arbejdsliv.
Helle og Mona prøver at holde styr på hjemmesiden på www.dsr.dk/fsk
Helle passer Facebook, Instagram og LinkedIn kontoerne.
Årsberetning for FSK’s bestyrelse 2020-2021
Endnu et år med corona som overskrift. Første ½ år blev i bestyrelsen brugt på virtuelle møder. Til gengæld er vi blevet mere skrappe til at afholde møder i Teams.
Den 17. maj lykkes det bestyrelsen at afholde det første fysiske møde i vejle, dagen før vores Temadag.
Årets temadag blev afholdt virtuelt på teams med godt 100 tilhørere. Den er blevet optaget og ligger som to kæmpefiler. Der arbejdes fortsat på hvordan vi kan få den uploadet og delt, så alle 850 medlemmer i FSK vil kunne tilgå den og nyde godt af alle de guldkorn som blev delt fra de to oplægsholdere.
I år var temaet: Familiesygepleje til Kræftpatienter
Karin Dieperink, sygeplejerske, Ph.d., Lektor, Viceinstitutleder, formand for Dansk Selskab for Familiesygepleje og Forskningsleder for FaCe: Familiesygepleje I Kræftfeltet – Hvorfor, hvornår og hvordan?
Bo Snedker Boman, cand. Psych.: ”Gode hænder og hjerner er der mange af, når det gælder om at hjælpe kræftramte familier med børn. Men vi mangler en systematik for, hvordan vi vurderer familien og dens behov, så vi hverken rammer for højt eller for lavt med vores indsats.”
Vi var heldige at finde en del sponsorer som kunne bidrage med gaver til temadagen som vi kunne udlodde mellem de tilmeldte.
Næste store arrangement bliver Landskurset.
I år bliver der Landskursus 29. og 30. oktober 2021på Comwell Kolding
Kræftsygplejens udvikling gennem de sidste 40 år.
I anledning af FSK’s 40. års jubilæum ønsker vi at se tilbage på kræftsygeplejen gennem tiden. Både plejen og behandlingen af kræftpatienter har gennemgået en enorm udvikling gennem de seneste 40 år. Vi vil på dette års landskursus forsøge at tegne de store linjer fra 1980 og til nu.
Med til et tilbageblik hører dog også et blik på fremtiden - Det bliver derfor en tidsrejse hvor vi sammen både skal hylde historien, men også se fremad mod nye tider.
Bestyrelsen håber med fokus på gensidig inspiration og netværk at vi kan blive klogere, debattere og i fællesskab få kræftsygeplejen på dagsordenen – Dette til gavn for fagligheden og derved patienterne.
Vi sætter rammerne for et par dage med kræftsygeplejen i fokus!
I Bestyrelsen for FSK har vi en målsætning om at udvikle og synliggøre sygeplejens betydning inden for kræftområdet. Samt arbejde for faglig og politisk indflydelse.
Dette forsøger jeg som formand bl.a. at gøre ved at deltage i
All. Can Denmark kræft-netværk. Et internationalt multistakeholder-initiativ, der er blevet iværksat i en række lande omkring i verden. Hvis formål er at styrke kræftbehandlingen, herunder også inspirere hinanden på tværs af lande. Her i Danmark skal vi stille skarpt på tidlig opsporing af kræft og drøfte mulige indsatser, der kan løse udfordringer på området. I netværket sidder sundhedsprofessionelle, patienter og politikere.
Jeg blev indbudt som specielt gæst til workshop om coronas afledte konsekvenser for sundhed og trivsel for kræftpatienter tirsdag d. 4. maj 2021 af Danske Regioner
FSK er specielt indbudt til deltagelse på Danske kræftforskningsdage i Odense til august 2021
Jeg er blevet interviewet i forskellige dagblade bl.a. med næstformanden Pernille Tandrup Nielsen til en artikel om FSK i Jyllands-Posten sidst i marts 2021. Jeg er skribent i bl.a. SKA-nyt, sidste fysiske nummer udkom i december 2020 hvor jeg skrev om pandemi restriktioners betydning for et kræftsygdomsforløb.
Derudover er her et lille udpluk af hvor vi som bestyrelse og medlemmer af FSK blander os:
Via DASYS er vi indgået et samrbejde med Sundhedsstyrelsen i forskellige arbejdsgrupper og udvalg: - Arbejdsgruppe for revision af pakkeforløb for myelomatose, -Arbejdsgruppe for revision af pakkeforløb for lymfeknudekræft og kronisk lymfatisk leukæmi, Fagudvalg for mammakræft, Fagudvalg for Lungekræft, Medicin rådet til myelomatose patienter, organisering af børneonkologien i DK.
Udvalget for Kræft. Referencegruppen: Bedre Viden om Senfølger. Det landsdækkende Specialuddannelsesråd for specialuddannelsen i kræftsygepleje. Netværk mod Kræft
FSK er indgået et samarbejde med Videncenter for Symptomvidenskab og forskning indenfor kræft og maligne blodsygdomme på RH.
Kost og cancer, som er en gruppe, der arbejder med at udbrede kendskabet til den rigtige ernæring til mennesker med kræft. Kostogcancer.dk er udviklet i samarbejde mellem Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Kost og Ernæringsforbundet, Fagligt selskab af Kliniske Diætister gennem støtte fra Fresenius Kabi. I år er der bl.a. blevet udgivet en meget anvendelig og fin pjece om kost til kræftpatienter. Se mere på www.kostogcancer.dk
Vores hjemmeside på www.dsr.dk/fsk opdateres løbende
Vi har en Facebook side: FSK Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, hvor man kan se alt hvad vi har deltaget i.
Derudover er vi på profil på Instagram: fagligtselskabfsk
På LinkedIn: FSK Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker
FSK udgiver medlemsbladet ”Fokus på Kræft og Sygepleje”, der udkommer tre gange årligt.
Temaerne for de udkomne blade i 2021: Den ældre patient – udkom i april 2021 og PRO data – udkom i august 2021.
På vegne af bestyrelsen
Helle Mathiasson
Formand for Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker.
Samlet års beretning fra FSKs bestyrelse 2020
Året vi alle vil tænke tilbage på som det år hvor alle aftaler blev lavet om, aflyst eller udsat. Vi blev utrolig gode til bestyrelsesmøder i det virtuellerum.
I januar 2020 mødes næstformand Pernille og formand Helle med de 5 SIG formænd til formands års møde i Odense. Vi havde et godt møde. Hvor vi bl.a. diskuterede hvordan SIG gruppernes Facebook grupper bliver mere disponeret og udbredt, derudover talte vi også om det var en mulighed for at nogle af medlemmerne i SIG grupperne også skulle være repræsenteret på Folkemødet på Bornholm 2020 med FSK-bestyrelsen.
Dette blev aldrig en mulighed da også Folkemødet i Allinge blev aflyst.
De fleste møder i bestyrelsen har foregået virtuelt i 2020 pga. Corona. Vi er kun nået at mødes en enkelt gang på Comwell i Kolding i starten af februar 2020.
Mødet i maj på Comwell Kellers park blev aflyst
FSKs temadag i maj blev aflyst
Mødet til oktober 2020 på Munkebjerg er aflyst
FSK Landskurset 2020 er aflyst
EBMT i Madrid blev udsat fra marts 2020 til efterår 2020 og gennemføres virtuelt – uden deltagelse fra FSK
International Conference on Cancer Nursing 2020 I London er udsat til 2021
MASCC I Sevilla juni 2020 udsat til 2021
Global Adolescent and young Adults I London juli 2020 udsat til 2021
24th Rehabilitation World Congress I Århus september 2020 er udsat til september 2021
FSK har fået tilkendt 48.996 kr. fra DSR i tilskud for vores nordisk, europæisk og international samarbejde i 2019.
Formanden (Helle Mathiasson) skulle have deltaget i flere forskellige kræft-netværk og strategiseminar alle disse er rykket til september og december 2020.
Blandt andet Kræftpolitisk forum 2020: Kvalitet i kræftpatienters forløb, sådan løfter vi kvaliteten. I marts 2020 på Christiansborg, dette er udsat til september 2020.
All. Can Denmark kræft-netværk. Et internationalt multistakeholder-initiativ, der er blevet iværksat i en række lande omkring i verden. Hvis formål er at styrke kræftbehandlingen, herunder også inspirere hinanden på tværs af lande. Her i Danmark skal vi stille skarpt på tidlig opsporing af kræft og drøfte mulige indsatser, der kan løse udfordringer på området. Dette møde er udsat til 30. september 2020.
DASYS strategiseminar midt i marts 2020 er rykket til slut september 2020.
Næstformand og SIG gruppe ansvarlig (Pernille Tandrup Nielsen) har deltaget i møder med Kost og Cancer-gruppen og SIG-grupperne. I Kost og cancer har der har været fokus på fortsat udvikling af hjemmesiden kostogcancer.dk. SIG-grupperne har, lige som bestyrelsen, måtte aflyse og udsætte nogen af deres møder grundet COVID19.
Kasser (Mette Carlsen) har haft travlt med at aflyse og tilbagekalde udgifter i forbindelse med alle de aktiviteter som vi har måtte aflyse eller som er blevet aflyst pga. Covid-19 (Færgebilletter, flybilletter, hotel og sommerhuslejning). Der er en del som har søgt uddannelsesstøtte i starten af 2020 som formentlig ikke kommer til at blive brugt den pga. aflysninger grundet Covid-19. I der har søgt vil blive kontaktet i løbet af juli omkring evt. afregning eller annullering af uddannelsesstøtten. I skrivende stund arbejdes der på at få regnskabet for 2019 2020 afsluttet. Det elektroniske afregningssystem zExpence er implementeret med succes. Vi har valgt at alle medlemmer af SIG grupperne er oprettet, så de kan få afregnet deres udlæg til møder m.m., men det er vigtigt at I fra SIG grupperne er opmærksomme på at orienterer os når der er ændringer i gruppen, så vi kan få slettet og oprettet medlemmerne.
Medlemssekretær og nordisk ansvarlig (Carsten Gregersen) Har haft et rimelig roligt år uden de store udsving i ind og udmeldinger i 2020 i øjeblikket er vi 841 medlemmer i FSK
Sponsor ansvarlig (Malika Lynggaard Uth) Har haft travlt med at tale med alle de sponsorer som skulle havde deltaget på temadag og Landskurset 2020.
Europæisk ansvarlig (Sidsel Holm) Er vores udsendte i EONS, Sidsel sørgede for at vi 18. maj 2020 fejrede international European Cancer Nursing Day (ECND) blandt andet på Facebook. ECND20 theme is Health Equality and Access to Universal Care which aligns with World Health Organization (WHO) designation of 2020 as the International Year of the Nurse and Midwife in a year-long effort to celebrate the work of nurses and midwives, highlight the challenging conditions they often face, and advocate for increased investments in the nursing and midwifery workforce.
Redaktøransvarlig (Charlotte Bang Pedersen) har holdt møde med redaktionsgruppen i juni 2020. Der er i øjeblikket 4 medlemmer af redaktions-gruppen, de vil gerne være en mere hvis der er nogen der har interesse. Vil i vide mere om hvad det indebære, er i velkommen til at kontakte en fra redaktionsgruppen på mail. Året begyndte noget anderledes, forstået på den måde, at det første blad blev slået sammen med blad nummer to, til gengæld bliver blad nummer to med en del mere indhold. Redaktionsgruppen er altid nysgerrige og friske på input til bladet fra jer medlemmer, så skriv endelig hvis i har gode ideer til tema.
Kursussekretær (Birgit Longmose) Har skrevet frem og tilbage med alle de kursussteder hvor vi har aflyst alle vores fremmøder efter februar 2020. Der er planlagt nye tider og steder til henholdsvis Temadag og LK 2021. Temadagen afholdes den 18.maj 2021 på Comwell Kellers Park ved Vejle Fjord. Temaet på temadagen skulle have været Familie sygepleje, og det er vel et tema som aldrig bliver forældet – så vi går formodentlig med det samme tema i 2021. Landskursuset som skulle i år have været en 40 års jubilæumskonference om Etiske dilemmaer i kræftsygeplejen i kræftbehandlingen anno 2020. Det er udskudt et år – både emne og jubilæet. Vi mødes på Comwell i Vejle den 29. og 30. oktober 2021. Vi glæder os til et forhåbentlig mere normalt år, hvor vi atter kan vidensdele og blive klogere. Birgit er endvidere blevet udpeget af DASYS til arbejdsgruppen vedrørende revision af sundhedsstyrelsens pakkeforløb for myelomatose på baggrund af indstilling af FSK.
Derudover er der skrevet og modtaget en del mails fra alverdens samarbejdspartnere blandt andet DASYS, patientforeninger og sponsorer
Formanden har skrevet klummer til SKA bladet SKA-NYT og et par boganmeldelser som bl.a. er bragt i Sygeplejersken.
/ Helle Mathiasson