SIG Kræft og Seksualitet
Denne SIG er dannet I 2015 på baggrund af projektgruppen kræft & seksualitet, som FSK startede op i december 2014, med ønske om at sætte fokus på kræftpatienters seksualitet.
Om gruppen
Undersøgelser viste at kræftpatienter savnede information om og italesættelse af de seksuelle problemstillinger de mødte under deres behandling og især manglede de at sygeplejerskerne var opsøgende I forhold til at bringe emnet op.
Vi fik efter MASCC og landskursus 2015 lov til at fortsætte som
SIG kræft & seksualitet.
Nye medlemmer
Vi søger nye medlemmer via annonce på vores Facebook og ved interesse sendes ansøgning direkte til: louise.bregnhoej.mortensen@rsyd.dk
SIG Kræft og Seksualitet - medlemmer
Sygeplejerske siden 1999, tidligere arbejdet BBH neurologisk afd. og Hjertemedicinsk afd. Vejle, -arbejder nu på onkologisk amb. i Vejle, autoriseret specialist i sexologisk rådgivning fra Nordic Association for Clinical Sexology (NACS) i 2019. Medlem af SIG Kræft og seksualitet siden start 2014.
Master i sexologi, 2023
Sygeplejerske siden 2015. Ansat på Hæmatologisk afdeling X1, Odense Universitetshospital/OUH som ungekoordinator. Uddannet Ungeambassadør. Har været medlem af SIG Kræft og seksualitet siden 2018.
Sygeplejerske siden 1999. Master i sexologi 2017. Arbejdet i urologien stort set siden 1999 (Frederiksberg og Herlev), men afbrudt af i alt 6- 7 års udlandsophold. Nu siden ca. 2012 ansat i ambulatoriet i afdelingen for urinvejsygdomme, Herlev Hospital. Medlem af SIG Kræft og seksualitet siden juni 2019.
Sygeplejerske siden 1993. Erfaring inden for børne- og voksen onkologi siden 1996 sengeafsnit og ambulatorie, inkl. perioder med specialfunktion som ernæringssygeplejerske og klinisk vejleder. Siden 2012 har jeg arbejdet med kræftrehabilitering, kræftrådgivning og forebyggelse i Københavns kommune. Har været i FSK´s bestyrelse fra 2010-2013, samt medlem af SIG Kræft og seksualitet siden 2017 (afbrud af uddannelsespause).
Sygeplejerske siden 2007. Kandidat i sundhedsvidenskab 2013 og nu ph.d. studerende og er færdig august 2020. Har været ansat på hæmatologisk afdeling for stamcelletransplantation på Rigshospitalet siden 2007 først som sygeplejerske, og siden som klinisk sygeplejespecialist. Har været medlem af SIG Kræft og seksualitet siden opstart i 2014.
Sygeplejerske siden 2007. Arbejdet i den akutte neurologi på Bispebjerg Hospital indtil 2016 derefter prøvede kræfter med neonatal intensiv på Rigshospitalet indtil februar 2017. Har arbejdet på onkologisk ambulatorie for brystkræft på Herlev hospital. Medlem af SIG Kræft og seksualitet siden august 2019. Master i sexologi, 2023.
Kommisorium
Introduktion
Seksualitet er en del af menneskets sundhed og en integreret del af ethvert menneskes personlighed.
Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske. Størstedelen af kræftpatienterne oplever, at sygdommen og behandlingen påvirker deres seksualitet i en negativ retning. Ved alle typer kræft er der risiko for seksuelle komplikationer særligt i form af fysiologiske funktioner og ændret body-image.
Samtalen om seksualitet er en del af sygeplejerskens opgaver og bør inddrages i det sygeplejefaglige virke og dokumentation. Flere undersøgelser viser, at mange oplever udfordringer
både personligt, fagligt og tidsmæssigt i forbindelse med denne vigtige sygeplejefaglige opgave.
FSK nedsatte i 2014 en projektgruppe der skulle arbejde med disse udfordringer og senere hen blev denne gruppe til en interessegruppe indenfor FSK, nu SIG seksualitet.
Mål og formål
• At indhente viden fra teori og praksis med fokus på seksualitet og kræft, og videre bringe
denne viden til den sygeplejefaglige dagsorden
• At sikre vidensdeling og formidling til landets kræftsygeplejersker via landskursus,
Facebook og FSK´s hjemmeside
• Udvikle understøttende materiale til sygeplejersker, så det bliver lettere at bringe emnet op.
• Inspirere landets kræftsygeplejersker til at sætte kræftpatienternes seksuelle sundhed på den professionelle dagsorden.
Gruppen formulerer selv løbende aktuelle og kommende opgaver. Generelt består opgaverne i at udarbejde materiale, der har relevans for medlemmerne i FSK, og som sikrer vores formål til gavn for patienter og deres pårørende samt til gavn for sygeplejersker, der arbejder sammen med dem.
Tidsramme og praktisk
Gruppen mødes 4 gange om året på heldagsmøder.
Tid og dato: Datoerne planlægges fremadrettet for et år af gangen i forbindelse med evalueringen efter FSKs Landskursus. De forsøges lagt i månederne september, december, marts og juni og
afholdes i tidsrummet 8-16.
Sted: Lokationen for møderne aftales fra gang til gang og FSK afholder udgifterne for forplejningen.
Medlemmer
Det tilstræbes, at der er minimum 3 medlemmer, hvilket sikrer dynamik i gruppen. Målgruppen er sygeplejersker, som arbejder med mennesker, der har kræft, og som har særlig interesse indenfor
området. Flere medlemmer har efteruddannelse indenfor sexologi, og har dermed særlige funktioner i deres klinik indenfor kræft og seksualitet. Dette er dog ikke et krav for at være medlem af SIG
Seksualitet gruppen.
Ved optagelse i gruppen er der krav om, at sygeplejersken har ledelsesmæssig opbakning, således at vedkommende kan deltage i møderne minimum 2 gange om året uden selv at betale sine timer og
transport.
Evaluering af møder
Dagsorden sendes ud af formanden i Facebookgruppen minimum en uge før mødet. Alle øvrige medlemmer kan byde ind med punkter og redigere i dokumentet efterfølgende. Mødeleder og referent udpeges ved hver mødestart. Referatet deles på Facebooksiden efterfølgende og kan ligeledes ses på FSKs hjemmeside under SIG seksualitet, når det er godkendt af alle.