SIG Træthed/Fatigue
SIG Træthed/fatique arbejder med træthed kræftpatienter. Træthed/fatique er et af de hyppigst forekommende symptomer hos patienter med kræft.
Om SIG Træthed/Fatigue
SIG Træthed/Fatique blev dannet i 1996 efter inspiration fra USA. Træthed er et af de mest fremtrædende symptomer hos patienter med kræft. Interessen for at fordybe sig i emnet kom af den frustration og magtesløshed, vi oplevede i hverdagen, hvor træthed/fatique fylder.
Gruppens vision
At udbrede viden om og kendskab til afhjælpende tiltag, når patienten lider af træthed/fatique, blandt andet ved at have udarbejdet en patientinformation til patienter og pårørende samt undervisningsmateriale til gruppens medlemmer
- At udvikle sygeplejen til patienter med kræft på landsplan
- At højne kvaliteten til patienter med kræft på landsplan
- At indhente og formidle den nyeste viden og udvikling indenfor interessefeltet
- At udveksle informationer, erfaringer og ideer nationalt og internationalt
- At være en interesse-/ekspertgruppe indenfor kræftsygeplejen
Fatique/cancerrelateret fatique er det internationale fællesord for træthed hos patienter med kræft. Ordet: "Træthed" alene beskriver ikke den overvældende træthed, som patienter med kræft oplever. Derfor er gruppens navn: SIG Træthed/Fatique
Her finder forskellig relevant viden om cancerrelateret træthed/fatique
Vi er en engageret gruppe, som har det godt sammen og inspirerer hinanden. Synes du, at træthed/fatigue er et område, som du gerne vil gøre mere for hos dine patienter og kollegaer, er du meget velkommen til at blive medlem af gruppen.
For at ansøge om medlemskab af gruppen skal du indsende en motiveret ansøgning til formanden for SIG Træthed /Fatigue Helle Gyldenvang på mail: hellegyldenvang@yahoo.dk
Du skal være medlem af DSR og FSK og gerne have mindst 2 års erfaring med patienter med kræft.
Det vigtigste er, at du har interesse for emnet og lyst til at tilegne dig mere viden - også via engelsksproget litteratur. Det er endvidere vigtigt, at du har din leders opbakning, så at du har mulighed for at få fri til møderne.
Har du lyst til at høre mere, er du også velkommen til at kontakte en af gruppens medlemmer
Facebook: SIG Træthed - fatique
SIG gruppens medlemmer
Du er altid meget velkommen til at kontakte gruppens medlemmer, hvis du har spørgsmål, ønsker optagelse i gruppen m.m. Gruppen består af 8 repræsentanter fra hele landet Vi har flere års erfaring indenfor kræftsygeplejen Vi mødes 4 dage om året fordelt på 2 endagsmøder og 1 dobbeltmøde Vi har egen forretningsorden og refererer til FSK’s SIG-koordinator Vi udgiver pjecen: Træthed hos patienter med kræft
Onkologisk Ambulatorium 4262, Rigshospitalet
Hæmatologisk Ambulatorium, Aalborg Universitetshospital
Onkologisk afdeling, Sygehus Sønderjylland
Onkologisk Dagafsnit, Aalborg Universitetshospital
Stråleklinik Vest, Kræftafdelingen AUH
Faglig viden
Pjecen: "Træthed hos patienter med kræft", bliver anvendt i hele landet af både patienter, pårørende og plejepersonale. Den kan desværre ikke længere rekvireres som trykt patientinformation. Du kan læse pjecen på nedenstående link som flipbog, eller du kan selv printe den fra samme link. Vi anbefaler, at du printer pjecen i farver, da den derved bliver mere læsevenlig for patienten med træthed/fatique
Pjece: "Træthed, når du er ramt af kræft"
Her finder du en forklaring på, hvad træthed/fatigue er.
Du kan også finde en spørgeguide og henvisninger til artikler, bøger og eksamensopgaver om emnet.
Ordet ”Træthed” kan ikke alene beskrive den overvældende træthed, som patienter med kræft oplever, derfor anvendes ofte det internationale ord: Fatigue.
Hvad er cancerrelateret træthed/fatique?
Definitioner
NCCN's definition på Cancerrelateret Fatique:
En belastende, vedvarende, subjektiv følelse af træthed eller udmattelse relateret til kræft eller kræftbehandling, der ikke er proportional med nye aktiviteter og som påvirker patientens vanlige funktionsniveau.
NCCN = National Comprehensive Cancer Network.
NCCN er en sammenslutning af 21 af verdens ledende cancercentre i USA, der er dedikeret til at forbedre kvaliteten og effektiviteten af den pleje, der gives til cancer patienter.
Tilpasningsmodel til træthed/fatique
Karin Olsons tilpasningsmodel til træthed/fatique og udmattelse - The Fatique Adaption Model
I SIG Træthed/Fatique bruger vi Karin Olsons tilpasningsmodel til beskrivelse af cancerrelateret fatique.
....
I følge Karin Olson er fatique ikke en stationær eller vedvarende tilstand, men en tilstand, der varierer mellem træhted, fatique og udmattelse langs et kontinuum mellem tilpasning og ikke tilpasning.
Træthed:
Træthed er blandt andet karakteriseret ved glemsomhed og utålmodighed, men kan lindres ved hvile. Trætheden er en reaktion på fysiske og psykiske stressfaktorer, og den kan medføre en uligevægt mellem krav og ressourcer. Trætheden kan lindres, hvis der sker en tilpasning i forhold til stressorerne. Hvis tilpasningen ikke lykkes, progredierer træthed til fatigue.
Ved træthed arbejder sind og krop sammen.
Fatique:
Fatique er blandt andet karakteriseret ved nedsat udholdenhed, søvnforstyrrelser, ængstelse, øget fysisk ubehag, begrænsninger i sociale aktiviteter og øget følsomhed overfor sanseindtryk. Hvis der sker en effektiv tilpasning af stressorerne, kan fatigue gå tilbage til træthed - hvis ikke progredierer fatigue til udmattelse.
Ved fatigue bestemmer sindet over kroppen.
Udmattelse:
Udmattelse er blandt andet karakteriseret ved konfusion, pludseligt tab af energi, svært ved at holde sig vågen eller sove, total social tilbagetrækning og nedsat evne til at styre kroppens funktioner. Ved udmattelse bestemmer kroppen over sindet og evnen til at tilpasse sig stressorerne er væsentlig reduceret. Hvis det er muligt at opnå en effektiv tilpasning, kan en person komme tilbage til tilstanden fatigue og i bedste fald tilbage i tilstanden træthed.
Ved udmattelse arbejder kroppen over sindet. Overgangen fra den ene tilstand til den anden er endnu ikke klarlagt.
Fatique Adaption Model:
Karin Olsons Fatique Adaption Model viser, at den energi, der kræves for at tilpasse sig, falder drastisk, når udfordringerne til tilpasningen bliver mere komplekse for patienterne.
Det er vigtigt, at sundhedsprofessionelle udforsker patientens oplevelse af fatique og afklarer, hvornår patienterne oplever træthed, fatigue og udmattelse. Herved bliver det muligt at styrke patienternes tilpasning til stressorerne og forsinke eller undgå progression fra træthed til fatigue og fra fatigue til udmattelse.
Karin Olson’s Fatigue Adaptions Model er beskrevet i artiklen: “A New Way of Thinking About Fatigue: A reconceptualization”. Oncology Nursing Forum, 2007.
Dataindsamling
Lider patienten af fatigue, er det vigtigt at spørge ind til patientens oplevelse af fatigue. Hvilken indflydelse har den på patientens hverdagsliv, hvilke mønstre og faktorer er der og hvad øger, lindrer eller forværrer fatigue. Desuden skal der være opmærksom på patientens selvforståelse, medicin- og behandlingsstatus.
Tre korte spørgsmål:
Tre korte spørgsmål kan anvendes til hurtigt at afdække patientens fatigue:
Oplever du træthed?
Hvis ja, hvor udtalt har trætheden i gennemsnit været den sidste uge på en skala fra 1-10?
Hvilken indflydelse har trætheden på din dagligdag?
En mere uddybende afdækning:
Hvis der ønskes en mere uddybende afdækning af patientens fatigue kan nedenstående spørgsmål anvendes:
VAS /intensitet:
Hvor udtalt er din træthed?
Hvis du skulle beskrive din træthed på en skala fra 1 – 10, hvor træt er du så? Hvordan viser trætheden sig?
Hvad betyder trætheden for mig i hverdagen?
Konstant/periodisk:
Hvordan oplever du trætheden i hverdagen?
På hvilke tidspunkter er du mindst træt?
På hvilke tidspunkter er du mest træt?
Hvordan er din træthed relateret til behandlingen?
Indflydelse på daglige aktiviteter:
Beskriv hvordan din dag forløber?
Hvordan adskiller denne dag sig fra før du blev syg?
Hvilke aktiviteter er du stoppet med pga. sygdommen/trætheden?
Hvilke aktiviteter er vigtige for dig?
Hvilke opgaver er DU nødt til at udføre?
Hvilke opgaver kunne andre udføre?
Hvordan påvirker trætheden dig psykisk?
Hvordan påvirkede træthed dig psykisk tidligere?
Hvordan påvirker trætheden dig i forhold til venner og familie?
Hvordan var det før du blev syg?
Hvilke forventninger har du til dig selv?
Faktorer der øger/nedsætter trætheden:
Er der noget du gør eller oplever, som øger din træthed?
Er der noget, som kan afhjælpe/nedsætte din træthed?
Hvilke af de opgaver/aktiviteter du har, holder du mest af?
Hvilke opgaver giver dig energi?
Hvad ville du gerne have, andre kunne gøre for dig?
Der bør som minimum være fokus på at identificere årsagsfaktorer og vurdere fatigue indenfor syv kliniske tilstande, der som er kendt for at indgå i Cancer Relateret Fatigue for kræftpatienter – anæmi, smerter, angst/depression, søvnforstyrrelser, aktivitetsmønster og co-morbiditet.
Årsager
Cancer Relateret Fatigue er et multifaktoriel fænomen forårsaget af såvel tumorbyrde som kræftbehandlingen (operation, kemoterapi, strålebehandling og antistoffer) og tilstande, der er relateret til kræft og behandlingen (anæmi, kakeksi, dehydrering, infektion, hyperkalkæmi, hypoxi, nyre-, lever, hjerte-lungepåvirkning, endokrine dysfunktioner, neuromuskulær dysfunktion og søvnforstyrrelser). Ydermere vil symptomer fra kræftsygdommen og behandlingen (f.eks. smerter, obstipation, diarre osv.) samt psykosociale faktorer (f.eks. angst, depression, sorg, økonomi) og ændret aktivitetsmønster have indflydelse på fatigue.
Behandlingsstrategi
Med baggrund i NCCN’s model har Lise Pedersen, overlæge på Palliativ Medicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital beskrevet en model til at få et bedre overblik over behandlingsstrategier til Cancer Relateret Fatigue.
....
Når man skal behandle fatigue skal man have øje for, at der er to tilgange. Den ene handler om at løse de problemer, der har fysiologiske og psykosociale årsager. Det kan fx være at behandle anæmi, depression, infektion, søvnforstyrrelser; reducere smerter; forebygge obstipation, diarre osv. samt være opmærksom på, om patientens medicin kan influere på trætheden.
Den anden tilgang er en symptombehandling og at se fatigue som en lidelse/byrde, som patienten lever med i sin hverdag. Cancer Relateret Fatigue følger patienten igennem hele sygdoms- og behandlingsperioden samt i rehabiliteringsfasen.
Fokus i sygeplejen skal endvidere være på de nonfarmakologiske tiltag dvs. patientundervisning (undervise/vejlede i årsager og interventioner), motivere til motion, modificere hvile- og aktivitetsmønstre, planlægning og prioritering af aktiviteter, opmærksomhed på ernæring, hydrering og god søvnhygiejne samt stressmanegement.
At lide af Cancer Relateret Fatigue kan påvirke patientens bodyimage og identitet, hvilket kan opleves som tab, der kræver bearbejdning for at finde mestringsstrategier i hverdagen.
”Cancerrelateret fatigue – en udfordring for sygeplejen”
Artikel i Klinisk Sygepleje – 26. årgang – nr. 3 – 2012
Udarbejdet af Dorte Pallesen Koktved, sygeplejerske Aalborg Sygehus, Afd. D2 og Birgith Pedersen, cand.cur., Onkologisk Afd. Aalborg Sygehus
”Cancer relateret fatigue”
Opgave fra Specialuddannelse i kræftsygepleje, Merit, november 2010
Udarbejdet af: Dorte P. Koktved, Aalborg Sygehus Afd. D2
E-mail: dorte.koktved@rn.dk
“Kan kemohjerne kureres”
Opgave fra Specialuddannelse i kræftsygepleje, Merit, juni 2010
Udarbejdet af: Birgitte Philipsen, Næstved Sygehus, Onkologisk Ambulatorium
E-mail: bphi@regionsjaelland.dk
”Hvordan kan sygeplejersken, under mødet med patienten, handle således at patienten bliver i stand til at mestre sin fatigue”
Opgave fra Specialuddannelse i kræftsygepleje, Merit, januar 2010
Udarbejdet af: Jeanette Kortsen, Aarhus Universitetshospital, Kræftafdelingen D6
E-mail: jeankort@rm.dk
“Hvilken forskningsbaseret viden kan understøtte sygeplejen til patienter der lider af fatigue”
Opgave fra Master i klinisk sygepleje, MKS, 2011
Udarbejdet af Karen Anna Riis-Pedersen, Onkologisk afsnit 5012/14, Rigshospitalet
E-mail: karenanna@riispedersen.com
Endvidere kan anbefales at læse om Cancer Relateret Fatigue i bøgerne:
”Palliativ medicin - en lærebog”, Munksgaard 2015
”Kræftsygepleje - i et forløbsperspektiv”, Munksgaard 2014
Anbefalet litteratur
Klinisk retningslinje om farmakologisk behandling af patienter i tidlig og sen palliativ fase med Cancer Relateret Fatigue (CRF)
Udarbejdet under Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe for Palliativ Indsats (DMCG-PAL) , af: Marianne Spile, Jesper Grud Rasmussen, Nanette Quistorff Sørensen, 2016
Putting Evidence into Practice: An Update of Evidence-Based Interventions for Cancer-Related Fatigue During and Following Treatment
Af: Sandra A. Mitchell, Amy J. Hoffman, Jane C. Clark, regina M. DeGennaro, Patricia Poirier, Carolene B. Robinson, Breanna L. Weisbrod. Clinical Journal of Oncology Nursing, Vol. 18, Number 6, p 38-58, 2014
Sygeplejemæssige udfordringer ved fatigue hos mennesker med kræft
Af: Karen Anna Riis-Pedersen og Helle Gyldenvang, Kræftsygepleje i et forløbsperspektiv, kap. 15, s.251-261, 2014
Cancerrelateret fatigue – en udfordring for sygeplejen
Af: Dorte Pallesen og Birgith Pedersen, Klinisk Sygepleje, 26. årgang, nr. 3, 2012, s. 39-49
Træthed/fatigue hos patienter med kræft
Af: Helle Gyldenvang, Fokus på kræft og sygepleje, nr. 1, 2013, s. 18-21
Yoga for Persistent Fatigue in Breast Cancer Survivors
Af: Julienne E. Bower, Deborah Garet, Beth Sterblib, Patricia Ganz, Michael R. Irwin, Richard Olmstead, Gail Greendale. Cancer, august 1, 2012 p. 3766-3775
Cancer-related fatigue: Physical assessment is not enough
Af: Reidy, Alison. British Journal of Nursing (oncology supplement), Vol. 20, No. 17, s. 32-39, 2011
I’m so tired: biological and genetic mechanisms of cancer-related fatigue
Af: Barsevick, Andrea; Frost, Marlene; Zwinderman, Aeilko; Hall, Per; Halyard, Michele; GENEQOL Consortium. Qual Life Res No. 19,s. 1419-1427, 2010
Medikamentel behandling af cancerrelateret træthed – en gennemgang af et Cochrane-review
Af: Pedersen, Lise; Palshof, Torben. Ugeskrift for læger 171/39, 21.september 2009, s. 2830-2833
Cancer-related fatigue – new theories?
Af: Glaus, Agnes. Support Care Cancer ,No. 16, s. 215-216, 2008
A new way of thinking about fatigue: A reconceptualization
Af: Olson, Karin. Oncology Nursing Forum, Vol. 34, No. 1, 2007
Fatigue in Individuals With Advanced Cancer in Active Treatment and Palliative Settings
Af: Olson, Karin; Krawchuck, Amanda; Quddusi, Taeed. Cancer Nursing, Vol 30, No. 4, 2007
Fatigue in cancer patients – challenges in assessment and treatment
Af: Hjermstad, Marianne Jensen. Klinisk sygepleje, 21. årgang, No. 1, 2007
Putting Evidence Into Practice: Evidence-Based Interventions for fatigue during and following Cancer and its Treatment
Af: Mitchell, Sandra A.; Beck, Susan L.; Hood, Linda Edwards; Moore, Katen; Tanner, Ellen R.. Clinical Journal of Oncology Nursing, Vol. 11, No. 1, s. 99-108, appendix s. 109-113, 2007
Effects if Cognitive Behavior Therapy in Severely Fatigued Disease-Free Cancer Patients Compared With Patients Waiting for Cognitive Behavior Therapy: A Randomized Controlled Trial.
Af: Gielissen, Marike F.M. og Stans Verhagen et al. Journal of Clinical Oncology, Volume 24, Number 30, October 20, 2006
Evidence Report on the Occurrence, Assessment, and Treatment of Fatigue in Cancer Patients
Af: Lawrence, Donald P.; Kupelnick, Bruce; Miller, Kimberly; Devine, Deidre; Lau, Joseph. Journal of the National Cancer Institute Monographs, No. 32, 2004
Transforming the nature of fatigue through exercise: qualitative findings from a multidimensional exercise programme in cancer patients undergoing chemotherapy
Af: Adamsen, Lis og J. Midtgaard et al. European journal of cancer care, No. 13, s. 362 – 370, 2004
Træthed hos yngre færdigbehandlede brystkræftpatienter
Af: Hjøllund, Niels Henrik og Ole Nørby Hansen et al. Månedsskrift for praktisk lægegerning, s. 1171 – 1178, oktober 2004
Exercise as an intervention for cancer-related fatigue
Af: Watson, Todd og Victoria Mock. Physical Therapy, Vol. 84, No. 8, s. 736 – 743, Aug. 2004
The status of cancer fatigue on the Island of Ireland: AIFC professional and interim patient surveys
Af: Dillon, Eileen og Joan Kelly. The oncologist, Vol. 8 (suppl. 1), s. 22 – 26, 2003
Management of fatigue in the cancer patient
Af: Lesage, Pauline og Russell K. Portenoy. Oncology, Vol. 16, No. 3, s. 373 – 378, marts 2002
Helping patients manage Cancer‑related fatigue.
Af: Wells, Jo Nell Burgess et al, Home Healthcare Nurse, Vol. 19, No. 8, August 2001
“Man laver ikke en skid og alligevel bliver man træt” – om kræftpatienters træthed i hverdagslivet.
Af: Kopp, Kirsten, Specialeafhandling, Kandidatuddannelse i Sygepleje 1998
Fatigue Mechanisms in Cancer Patients : Developing Nursing Theory
af: Piper, Barbara et al. Oncology Nursing Forum, Vol. 14, No. 6, 1987
Hvor meget energi har din patient - variation af fatigue
....