Nyhedsbrev Fagligt selskab for tværkulturel Sygepleje - Efterår 2024
Kære medlem af Fagligt Selskab for Tværkulturel Sygepleje
Velkommen til det halvårlige nyhedsbrev fra Fagligt Selskab for Tværkulturel Sygepleje (FSTS).
Allerførst får du muligheden for at læse om et ph.d.-projekt, der har undersøgt blinde vinkler, og hvad der sker for patienterne, når de inkluderes i den sociale kategorisering ’etnisk minoritetspatient’. Det viser os hvordan disse patienter kommer på overarbejde bl.a. i forhold til at opnå adgang til sundhedsydelser:
Herefter er der et vigtigt opråb om at blande sig. Vi vil så gerne blive ved med at være relevante. Både for jer medlemmer, og som en vigtig stemme i sundhedsdebatten. Bestyrelsen oplever derfor et behov for at
tage vores overordnede formål (det tværkulturelle i et rummeligt sundhedsvæsen) op til revision. Vi har også fået relevant kritik af det tidligere logo, og må i gang med at skabe et nyt og mere tidssvarende.
Læs mere nederst i nyhedsbrevet og bland dig i debatten.
Til slut lidt info om spændende arrangementer og tak fordi du læser med og for din fortsatte støtte til FSTS.
Uden dig, intet FSTS!
NY FORSKNING BELYSER HVORDAN ORD OG KATEGORISERINGER SKABER ULIGHED I SUNDHED
Mit navn er Nina Halberg og jeg har skrevet en ph.d. på Roskilde Universitet inden for forskning i sundhed og samfund. Jeg har baggrund i sygeplejen og antropologien. Titlen på afhandlingen er: ’En som mig; jeg går efter personale med god energi: En etnografisk undersøgelse af etnisk minoriserede patienters møde
med det danske sundhedsvæsen gennem en (u)lighedslinse’. Heri undersøger jeg hvad den social kategorisering ’etniske minoritetspatienter’ gør i sundhedsvæsnet, det vil sige, at jeg ser kategorien som en social konstruktion og interessen bliver da at undersøge hvilke betydninger kategorien tillægges og skabes og hvilke konsekvenser det har for både patienter, personaler og i kliniske praksisser. Baggrunden for studiet er den vedholdende sociale ulighed i sundhed for etnisk minoriserede patienter, som har ledt til et internationalt opråb for at fremme racial og etnisk lighed i sundhed (The Lancet, 2022).
Metodisk har jeg lavet et etnografisk studie bestående af policy dokumenter og feltarbejde blandt 13 patienter i to ortopædkirurgiske afdelinger på hospitaler i Region Hovedstaden i Danmark. Heri har jeg
undersøgt produktioner af etnicitet i sundhedsvæsnet i snitfladerne mellem velfærdsstaten, hospitalsinstitutioner og i hospitalsmøder.
Etnicitet er en social konstruktion, og etnisk minoriserede patienter beskriver den process (og handling) hvorved nogle grupper minoriseres ud fra særlige markører fx sprog, navn, udseende og religiøsitet.
Teoretisk trækker studiet på postkolonialisme, post-strukturalisme og kritisk feminist teori og afhandlingen beskæftiger sig med begreber som hegemoni, andetgørelse, Eurocentrisme, hvidhed og (strukturel)
diskrimination i et moderne og universelt sundhedsvæsen.
Resultaterne er præsenteret gennem fire artikler, der fra forskellige perspektiver undersøger den sociale kategorisering ’etniske minoritetspatienter’. I studie 1 analyserer vi velfærdsrepræsentationer og finder at ’kultur’ og ’etnicitet’ bliver forklaring på, og årsag til, (u)passende sundhedsadfærd. I studie 2 analyseres sundhedspraksisser og vi viser hvordan de forklaringer fra studie 1 forbindes til ideer om (non)compliance i klinisk praksis, hvilket risikerer at lede til (u)egnethed under standardiserede forløb. I studie 3 diskuteres majoriserede perspektiver og jeg viser hvordan privilegeredes blinde vinkler risikerer at delegitimere etnisk og racial ulighed og diskrimination. I studie 4 viser vi, hvordan etnisk minoriserede patienter må arbejde for at fremstå legitime og som værdige sundhedsmodtagere, hvilket skaber det vi kalder for ’overarbejde’.
I diskussionen viser jeg hvordan (u)synlighed og tavslig(gørelse) bliver centrale for at forstå den vedholdende ulighed i sundhed for etnisk minoriserede patienter i et dansk sundhedsvæsen. Vi taler ikke
om forskelsbehandling, men opretholder den samtidigt (både i sundhedsvidenskabelig forskning, i ledelse, i klinisk praksis og for minoriserede personaler og patienter). Ved at udvikle det teoretiske begreb (over)arbejde, foreslår afhandlingen et begreb, der konkret kan indfange, belyse og forstå, i dette studie etniciserede, produktioner af ulighed i sundhed for patienter, der positioneres i margen af
sundhedsvæsnet. Afhandlingen bidrager derfor til at synliggøre og utavsliggøre produktioner af etnicitet, med det formål at fremme lighedsorienteret og antidiskriminatorisk arbejde i sundhedsvæsnet – både i praksis og teori.
Link til afhandling: https://rucforsk.ruc.dk/ws/portalfiles/portal/103989873/Nina_Halberg_phd_juni24.pdf
Link til artikel ved videnskab.dk:
https://videnskab.dk/krop-sundhed/din-etnicitet-paavirker-den-
behandling-du-faar-i-sundhedsvaesenet/
FSTS OG FREMTIDEN
Fagligt Selskab for Tværkulturel Sygepleje blev oprettet i 1998 og har altid haft et klart formål: At bidrage til udviklingen af sygeplejen med fokus på tværkulturelle dimensioner. Dette formål er stadig relevant og skal fortsat være et kompas. Efter mere end to årtier med dedikeret arbejde, oplever vi i bestyrelsen dog også et behov for at tage vores formål under kærlig revision og derved understøtte at formål og målsætninger er synkroniseret med nutiden.
Vi har i bestyrelsen haft drøftelser omkring at udvide vores perspektiv. Kulturmøder foregår på tværs af alder, køn, etnicitet, geografi, seksualitet, social baggrund og meget mere. Måske skal vi tænke bredere og inkludere andre sårbare grupper, hvor kulturmøder er i centrum og hvor det kan være svært at navigere for
både professionelle og patienter/borgere? Mennesker, hvis stemme ikke altid bliver hørt i medierne og blandt politikerne, og som oplever at blive klemt i vores sundhedssystem.
Vi har derfor brug for DIN hjælp! Vi vil rigtig gerne høre dit perspektiv på vores tanker og inviterer dig til at dele dine umiddelbare refleksioner omkring vores udvidelse af det tværkulturelle perspektiv. Vil det fortsat
være relevant for dig at være medlem af vores selskab med denne udvidelse af vores fokus? Har du øje for nogle grupper, vi med fordel også kunne inkludere? Eller noget helt tredje? Måske du i relation til dette har forslag til et nyt logo? Eller nogle vi skulle samarbejde mere med? Alle tanker og refleksioner er velkomne.
Bestyrelsen afholder møde i Kvæsthuset d. 8. november hvor vi vil drøfte formål og indsatsområder for
2025 og frem. Dit input til den drøftelse vil være overmåde meget påskønnet.
Skriv gerne, og helst inden 8. november 2025, til mail.
FAGLIGT TIP
Herunder deler vi tips til en daglig sygeplejepraksis, der på den ene eller anden måde kan bidrage til bedre
patient/borgerforløb. Send gerne tips til redaktionen på : mail
Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri i Region Hovedstaden har udarbejdet lydfiler på forskellige sprog, som kan hjælpe til nærvær og ro: https://www.psykiatri-regionh.dk/centre-og-social-
tilbud/kompetencecentre/transkulturel-psykiatri/til-patienter/Sider/Lyd%C3%B8velser.aspx
KOMMENDE ARRANGEMENTER
To sammenfaldene arrangementer, begge den 30. oktober 2024:
Dansk Selskab for Indvandrersundhed (SIS) holder årsmøde:
https://indvandrersundhed.dk/aarsmoede/
Dignity i samarbejde med TRYG-fonden holder konference om flygtningefamilier:
https://dignity.dk/et-vaerdigt-liv-som-traumatiseret-flygtningefamilie-i-danmark-konference/
Har du viden om kommende arrangementer med relevans for FSTS’ medlemmer, må du endelig dele på vores mail fs31@dsr-fs.dk.