Få ord på alt det andet, der foregår, når du doserer medicin
Det er ikke bare at få den rette pille i rette mund, når du doserer medicin til en borger. Det bekræfter forskning. Med hvad er alt det andet, der finder sted, når du er hos en borger for at dosere medicin?
- Sygeplejerskerne bruger rigtig meget tid på at sørge for at tjekke op på ordinationer og recepter, konstaterer Sofie Rosenlund Lau, farmaceut og ph.d. i antropologi, der var oplægsholder på kredsens virtuelle arrangement med titlen ”Kan medicindosering gøres omsorgsfuldt”. Hun fortsætter:
- Arbejde med lægemidler er styret af at få rette pille i rette mund. Fra ledelse, samarbejdspartnere og sundhedsstyrelse er budskabet meget tydeligt. Der skal være styr på opbevaring, ordination, patientsikkerhed, lovkrav og ansvar, fortsætter Sofie, der i forbindelse med et post doc projekt har observeret og studeret en hjemmesygepleje i Københavns omegn, hvor hun fulgte og interviewede hjemmesygeplejersker, borgere og pårørende.
-Det er den herskende logik i arbejdet med lægemidler, som jeg kalder farmako-logik, forklarede Sofie”.
En besværlig borger
I sit feltarbejde oplevede Sofie borgere med mere eller mindre modstand mod at tage medicin. Eller pårørende, der var uenige med måden og tidspunktet medicinen ifølge sygeplejerskerne skulle tages på. Noget som deltagerne i arrangementet kunne nikke genkende til.
-Det var hjem, hvor konflikterne stod i kø. En af bagsiderne ved farmakologikken er at borgeren kan ende med at blive en “besværlig” medicinbruger, fordi de ansatte først og fremmest har blik for at overholde reglerne.
Lægemiddelomsorg
Sofie leverede på arrangementet, et supplement til farmakologikken, som hun kalder lægemiddelomsorg.
- I lægemiddelomsorgens logik er målet ikke udelukkende at få den rigtige medicin givet og indtaget korrekt, men samtidigt at sikre den ældre oplever, at medicinen skaber mening, forklarede Sofie de næsten 50 sygeplejersker fra hele landet, der var med på arrangementet.
Medicindosering ER omsorg
-At hjælpe en borger med at tage medicin er at drage omsorg. Det foregår i en relation mellem sygeplejerske/andre faggrupper/pårørende og borgeren. Det forudsætter at man “fifler” sig frem til, i en dialog, hvad der er meningsfuldt for den, der skal tage medicinen. Den tilgang til opgaven med lægemidler kalder jeg lægemiddelomsorg, forklarer Sofie.
I lægemiddelomsorgens perspektiv er der fokus på borgerens liv med medicin, som en del af hverdagslivet. Konkret handler det om at inddrage og have respekt for modstand og en nysgerrighed overfor andre værdier, der kunne være vigtige for den enkelte.
-Min forskning viser, at når sundhedsprofessionelle arbejder med medicin, handler det lige så meget om etisk og socialt arbejde som en teknisk disciplin, der anbringer den rette pille i den rette mund, påpeger Sofie.
Ord til alt det, der også foregår, når du doserer medicin
- Med begrebet lægemiddelomsorg, så håber jeg på at hjælpe sygeplejersker til at blive opmærksomme på og kunne argumentere for alt det andet, der sker i mødet med borgeren. Alt det, som ligger udenfor det tekniske og regelbundet, slutter Sofie Rosenlund Lau.
Læs Sofies forskningsartikler her:
- Farmakologik og lægemiddelomsorg. Sofie Rosenlund Lau. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Sundhed nr. 35 s.73-94 https://tidsskrift.dk/sygdomogsamfund/article/download/129994/175776/276556
- Mod en hverdagsetik for lægemiddelbrug. Sofie Rosenlund Lau og Mathias Møllebæk. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Sundhed nr. 37 s.19-41 https://tidsskrift.dk/sygdomogsamfund/article/view/135374