Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Sygeplejersken Nargis arbejder fuld tid med skæve vagter: - Det giver en frihed, jeg slet ikke havde set komme

Det startede som et prøvejob, men i dag kunne Nargis Mousavi ikke forestille sig at arbejde andet end 37 timer med nattevagter. I seneste udgave af podcasten ”MIDT i sygeplejen” fortæller hun, hvordan de skæve arbejdstider giver plads til at prioritere familielivet.

Publiceret: 

2. juli 2024

Senest opdateret: 

2. juli 2024

Af:

Per Colstrup Vinkel

pco@dsr.dk
ToveogNargis

- Det var bare for at prøve det, for jeg var klar over det ikke ville fungere.

Med det udgangspunkt mødte sygeplejerske Nargis Mousavi ind på første arbejdsdag som sygeplejerske på transplantationsafsnittet på afdelingen for blodsygdomme på AUH i Aarhus. Med to små børn havde hun hørt fortællingerne rundt om i samfundet om, hvordan det ikke harmonerede med det at prioritere familien.

Fortællingerne der med tiden havde sat sig i den unge sygeplejerske som et kompas hun navigerede efter i sit arbejdsliv. På afdelingen mødte hun fra første dag forståelse for den situation hun med to små børn havde. En forståelse der var fundamentet for, at hun skridt for skridt fandt ud af, hvordan de skæve arbejdstider og fuld tid ikke nødvendigvis var i modsætning til ønsket om at prioritere familielivet.

- Jeg kan hente børnene tidligt fra skole. Lave lektier med dem, hygge med dem og prioritere de gode timer om eftermiddagen. Samtidig gør mine weekendvagter, at mine børn og deres far har udviklet et tæt og særligt forhold. Tandlægetider, frisørbesøg og den slags ordner jeg på mine hverdagsfri dage, hvilket er guld værd for mig og min familie. Jeg kunne ikke forestille mig at arbejde 9-15, da det vil gøre vores hverdag som familie mere kompliceret, fortæller Nargius Mousavi.

Du kan høre hele afsnittet af ”MIDT i sygeplejen” om at få arbejds- og privatliv til at harmonere lige her.

Individuelle valg vigtige

Tove Brems Sørensen er oversygeplejerske for Nargis Mousavi og de øvrige sygeplejersker. Hun har igen og igen hørt fortællingen om, at det at have børn er en umulighed, hvis man arbejder fuld tid i vagter. En fortælling hun ærgrer sig over, fordi den har bredt sig til en samfundsfortælling om det er forkert, hvis man gør en indsats og arbejder skævt for at hjælpe samfundet.

- Vi er en del af en tid, hvor hjemmearbejde, fleksible arbejdspladser med ekstra frihed er her. Det må vi forholde os til. Det kan vi ikke imødekomme på samme måde hos os. Men at blive mødt uden respekt for, at man vælger at gøre en indsats for samfundet, det har jeg gennem flere år tænkt, det er godt nok ærgerligt og et problem, at man bliver kigget på udefra på den måde, fortæller Tove Brems Sørensen.

Det er dog ikke altid, at forventninger og det der møder sygeplejerskerne, når de forlader tilværelsen med skæve arbejdstider, hænger sammen.

- Jeg oplever, hvordan sygeplejersker kommer tilbage til vores afdeling, efter de har forladt den grundet de skæve arbejdstider. En del af dem mærker, hvordan det ikke ubetinget er en fordel at arbejde 8-15. Ikke for at sige at noget er mere rigtigt end andet, det er i sidste ende individuelt. Disse sygeplejersker bringer jeg ofte i spil, når vi snakker om fordele og ulemper ved skæve arbejdstider. De erfaringer er gode at lytte på for yngre sygeplejersker, der kan drage fordel af den erfaring mere erfarne sygeplejersker har med at få både familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, fortæller Tove Brems Sørensen.

Kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland, Anja Laursen ser perspektiver i eksemplet fra afdelingen på AUH i Aarhus. 

- Det er afgørende, at vi skaber et arbejdsmarked, hvor arbejdsgiver tager individuelle hensyn til medarbejdernes behov. Fortællingen her viser, hvordan vi ikke kan lave store planer for, hvordan tingene skal gøres. Det skal gøres på et individuelt plan, det vil til syvende og sidst skabe gladere medarbejdere, der i højere grad også vil være tilbøjelig til at arbejde flere timer som eksemplet med Nargis viser, fortæller Anja Laursen. 

Anja Laursen understreger, at det skaber mere arbejde for arbejdsgiver med denne tilgang. Et arbejde der dog hurtigt kan vise sig være godt givet ud, da det vil kunne skabe større arbejdsglæde og mulighed for at fastholde medarbejdere, der endda vil være villige til at gå op i tid, da de oplever øget arbejdsglæde. Noget eksempler fra andre regioner, hvor man har arbejdet målrettet med dette område viser gør en forskel.

Du kan lytte til alle afsnit af DSR, Kreds Midtjyllands podcast, MIDT i sygeplejen, ved at klikke her.