Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Kortere uddannelse vil forstærke sundhedskrisen

I løbet af kort tid vil regeringen præsentere sit udspil til reform af de professions- og erhvervsrettede uddannelser. Vi frygter, at politikerne vil forkorte sygeplejerskeuddannelsen. Bragt som læserbrev i Nordjyske - her i en udvidet version.

Publiceret: 

15. august 2024

Senest opdateret: 

15. august 2024

Af:

Christina Windau Hay Lund

UCN Solnedgang.jpg

Foto:

CARSTEN LORENZEN

Regeringen overvejer at skære et halvt år af uddannelsen til sygeplejerske. Men det vil kun forstærke problemerne i sundhedsvæsenet, skade patienter og borgere og gøre det endnu sværere at rekruttere det nødvendige antal sygeplejersker.

Allerede i dag er optaget på sygeplejeskolerne bekymrende lavt – denne sommer var der kun 300 unge, der havde de traditionelle uddannelser på de nordjyske sygeplejeskoler som 1. prioritet. Der er udbudt 408 pladser. Det er et fald i ansøgertallet på bekymrende 10% i forhold til 2023 - vi havde brug for en stigning.

Heldigvis har UCN i Hjørring åbnet en ny uddannelse, hvor SOSU-assistenter kan blive videreuddannet til sygeplejersker. Den har fået 41 ansøgere til 40 pladser. Dermed ser vi i alt en minimal stigning i 1. prioritetsansøgere på 2%. Det er dog stadig langt fra at dække behovet for sygeplejersker i Nordjylland i fremtiden – det er for svært at tiltrække de unge til uddannelsen.

Vi har ganske vist netop fået et tiltrængt løft i lønnen for en del sygeplejersker – og det håber vi snart vil kunne ses i de unges interesse for faget. Men så må politikerne ikke samtidig forringe uddannelsen og sænke kvaliteten. Så er vi lige vidt.

DSR mere end kritisk

Regeringen har endnu ikke offentliggjort sine planer, men der har i flere måneder verseret rygter om, at regeringen planlægger at afkorte professionsbacheloruddannelserne. I et lækket dokument, som mediet A4 Uddannelse har fået indsigt i, fremgår det, at regeringen overvejer at forkorte alle professionsbacheloruddannelser med op til et halvt år. A4 skriver, at regeringen dog også overvejer at undtage en eller flere uddannelser fra at blive afkortet, bl.a. sygeplejerskeuddannelsen. Det skyldes en bekymring for, ”at Dansk Sygeplejeråd vil være kritisk over for en forkortelse”. Det er mildt sagt – for vi er lodret imod en forkortelse eller andre forringelser af uddannelsen.

Et EU-krav gør, at der ikke kan skæres på tiden i klinikken. En kortere uddannelse kan altså alene gennemføres ved at skære i den teoretiske uddannelse på skolerne. Men der er brug for at styrke den teoriske undervisning, fordi kompleksiteten vokser, og kravene til mange sygeplejersker er stigende på grund af ny teknik, flere multisygdomme, hvor forskellige sygdomme indgår i et kompliceret samspil, hurtigere udskrivelse fra sygehusene, lægemangel og senest det forbeholdte virksomhedsområde for sygeplejersker.

Mere kompleksitet

I forbindelse med afkortningen af en del kandidatuddannelser er der planer om at koncentrere undervisningen, så man skal nå stort set samme pensum på kortere tid.

Det er heller ikke holdbart, for sygeplejestuderende har i forvejen en høj studieintensitet, oplever høje faglige krav og skal bruge mindst 40 timer om ugen på deres studie. En konsekvens af en afkortning af sygeplejerskeuddannelsen vil derfor være, at der fjernes indhold i uddannelsen, som de studerende ikke længere skal undervises i, eller at undervisningen bliver på et lavere fagligt niveau. Det harmonerer meget dårligt med den øgede kompleksitet i sundhedsvæsenet. Det kan ikke undgå at gå ud over patienter og borgere, som risikerer at møde sygeplejersker, der mangler nødvendig viden.

I stedet er der brug for at styrke uddannelsen. Allerede ved seneste reform for otte år siden ønskede vi en forlængelse af uddannelsen fra de nuværende 3½ år, fordi de faglige krav stiger. En forkortelse på op til et halvt år forekommer derfor hovedløst.

Unge ønsker gode studievilkår

Det vil gøre det endnu sværere at tiltrække unge til faget – for de unge ønsker fordybelse, gode studievilkår og udsigt til et arbejdsliv, hvor de føler sig tilstrækkeligt klædt på til opgaverne. Og i øvrigt har så mange kompetente kolleger, at de kan leve op til det store ansvar, det er at stå med andre menneskers liv og helbred mellem hænderne.

Ingen kan vel drømme om at forkorte lægeuddannelsen, da alle ved, at kompetente læger redder liv. Det samme gør sig gældende for sygeplejersker – forskningen viser, at sygeplejerskers uddannelsesniveau har betydning for kvaliteten og patienters overlevelse.

Nærmer os sammenbrud

Allerede i dag er det svært at rekruttere tilstrækkeligt mange sygeplejersker i en stor del af sundhedsvæsenet – og ventelisterne er rekordlange. Hvis man på en gang forringer uddannelsen af sygeplejersker og skræmmer de unge væk fra at søge ind, nærmer vi os et reelt sammenbrud. Ikke mindst set i lyset af, at antallet af syge og plejekrævende ældre i de kommende år stiger med rekordfart.

Så regeringen skal tænke sig rigtig godt om. En forkortelse og forringelse af sygeplejerskeuddannelsen vil få alvorlige konsekvenser for det danske sundhedsvæsen. Det bliver en af de vigtigste opgaver for Dansk Sygeplejeråd i de kommende måneder.