Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Begynder at ligne noget

Kredsbestyrelsen var overvejende tilfreds med trepartsaftalen, selv om der også er mangler, knaster og udfordringer. Til gengæld var der absolut ingen ros til hverken region, kommuner eller regering, da de mange besparelser blev diskuteret.

Publiceret: 

12. december 2023

Senest opdateret: 

12. december 2023

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Trekamp 50 år.png

Armene var ikke helt over hovedet, men der var en anerkendelse af de resultater, Dansk Sygeplejeråd har opnået med trepartsaftalen, da den nordjyske kredsbestyrelse var samlet den 5. december – dagen efter offentliggørelsen af aftalen.

- Regeringen havde fokus på rekrutteringsudfordringerne og vandringen af sygeplejersker fra sygehuse til kommuner. Det var tydeligt i regeringens dagsorden, fortalte kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund.

Aftalen er en overordnet ramme, der skal udfyldes endeligt samtidig med overenskomstforhandlingerne i 2024. Men i runde tal vil den give de sygehusansatte 1600 kr. alt inklusive efter fire års ansættelse og yderligere 1400 kroner i gennemsnit for at tage del i skæve vagter – minimum 12 vagter om året. Dertil kommer en pulje til områder med særlige rekrutteringsudfordringer – det kan være fx akut, medicinske afdelinger eller psykiatrien.

- Gennem forhandlingerne fik vi fremrykket stigningerne, så de nu skal være indfaset i 2026 i stedet for 2030, sagde Christina Windau Hay Lund som eksempel på, hvad fagbevægelsen har fået ud af forhandlingerne.

Aftalen er dog ikke gratis. Det er planen at forsøge at få flere til at gå op i fuld tid. Ingen bliver tvunget, men blandt andet bliver det ikke muligt at få FEA før efter 37 timers ansættelse og stillinger skal som udgangspunkt kun slås op på fuld tid. Samtidig vil det i højere grad blive normen, at sygeplejersker på sygehusene skal arbejde på tværs af for eksempel ambulatorier og sengeafsnit. Der er dog ingen, der bliver tvunget på fuld tid, og eventuelle ændringer i ens arbejdsområde skal varsles.

- Der er ikke rørt ved §3 i overenskomsten om arbejdssted. Og vi oplever allerede i dag, at flere og flere ansættes eller varsles til at arbejde på tværs. Der er i forvejen sat en stopper for FEA og ikke udsigt til nye aftaler – og i vores aftale stod der også, at man først fik taksten efter 37 timer, forklarede Christina Windau Hay Lund.

Det nikkede det meste af Kredsbestyrelsen til, men der blev udtrykt stor ærgrelse og bekymring over to af de andre knaster i aftalen: Dels at de kommunale sygeplejersker ikke får ret meget ud af aftalen – kun et mindre beløb for skæve vagter. Dels at de sygeplejestuderende fremover bliver en del af normeringen i den sidste praktik mod til gengæld at få løn i stedet for SU. Det er dog kommet ind i aftalen, at uddannelsens kvalitet ikke må forringes. Det vil DSR holde regeringen op på, når der skal laves mere konkrete planer for ændringerne af uddannelsen.

- Det begynder at ligne noget i forhold til at få højere løn. Nu må vi i kommunerne bruge aftalen som løftestang, for det er meget afgørende i forhold til det sammenhængende sundhedsvæsen, lød det fra et af KB-medlemmerne.

Et af de andre medlemmer var endnu mere begejstret.

- Det er sindssygt flot.

Rystet over besparelser

Kredsbestyrelsen var rystet over omfanget af besparelser på de nordjyske sygehuse – 230 stillinger nedlægges og der spares også på alt andet – fra sandwich og dyner til implantater.
Flere påpegede, at det, at en stilling var ubesat, ikke betød, at den kunne nedlægges uden konsekvenser. Der er reelt brug for den person, der skulle have været ansat, men som nu ikke bliver det. Og mange steder har de ubesatte stillinger været besat med vikarer, hvilket så ikke længere muligt.

Der var også stor undren over, at vi på samme dag kunne høre Regeringen tale om, at vi skulle have flere sygeplejersker på fuld tid, og så høre regionsformanden tale om, at der skulle fjernes stillinger, så vi får længere ventelister og dårligere service.

Vi har fra Kreds Nordjylland offensivt kritiseret spareplanerne i både lokale og landsdækkende medier. Det er et uforståeligt dilemma, at statskassen bugner, mens regioner og kommuner skal skære i den borgernære velfærd og sundhed. Regeringen siger igen og igen, at der tilføres penge til sundhedsvæsenet i 2030-planen – men det er nu, der er brug for pengene.

Flere kommuner har også sparet – det gælder blandt andet Brønderslev og Mariagerfjord. Flere sygeplejersker er blevet omplaceret mod deres vilje og samlet er der skåret i antallet af stillinger.

- Vi kan ikke blive ved med at forebygge indlæggelser. Og i lægepraksisserne ligger de også vandret, sagde en af de kommunalt ansatte medlemmer af Kredsbestyrelsen.

Ros til kommunikationsplan

Via Teams fik Kredsbestyrelsen lejlighed til at møde Dansk Sygeplejeråds nye kommunikationschef Louise Balleby, der præsenterede DSRs nye kommunikationsstrategi.

Planen er at omlægge fra papir til digital – Sygeplejersken skal komme færre gange på papir, men til gengæld skal artikler og nyheder integreres mere i nyhedsbreve og sociale medier. Den digitale kommunikation skal i højere grad målrettes forskellige medlemsgrupper, og der skal udvikles en app – i første omgang til de tillidsvalgte, men på sigt også til medlemmerne.

- Det er den rigtige vej at gå.

- Det lyder spændende.

- Man kan mærke, hvordan hun virkelig brænder for det.

Jo, der var ros til både kommunikationsstrategi og kommunikationschef hele vejen rundt om bordet.