Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Frygter nye påbud efter fyring

Efter voldsom kritik fra både pårørende og Styrelsen for Patientsikkerhed ansatte Brønderslev Kommune en sygeplejerske til at rette op på blandt andet medicinhåndtering og dokumentation på plejecentret Margrethelund. Nu er hun fyret i en sparerunde.

Publiceret: 

7. oktober 2024

Senest opdateret: 

7. oktober 2024

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Margrethelund hest.jpg

Foto:

CARSTEN LORENZEN

Der er sat stilladser op på facaden på plejecentret Margrethelund i Dronninglund. Centret skal renoveres og udvides for 170 millioner kroner.

Men en netop fyret sygeplejerske er nervøs for, at der stadig kan være problemer og behov for renoveringer internt på plejecentret.

- Jeg frygter, at det kommer til at gå rigtig skidt – at de ansatte falder tilbage i deres gamle vaner. Det gør mig ked af det på både kollegernes og beboernes vegne, siger den sygeplejerske, der i et par år havde til opgave til at hæve den faglige standard på Margrethelund.

Sygeplejersken blev ansat foråret 2022 efter en længere periode med voldsom kritik af forholdene på Margrethelund i udkanten af Dronninglund. Centret er med 80 beboere på seks afdelinger det største i Brønderslev Kommune. Der er både almene pladser, demensafsnit og aflastningspladser.

Der er en større om- og tilbygning i gang på Margrethelund i udkanten af Dronninglund.
Renoveres for millioner

Der er en større om- og tilbygning i gang på Margrethelund i udkanten af Dronninglund.

Foto:

CARSTEN LORENZEN

Allerede i sommeren 2021 skrev Nordjyske en stribe kritiske artikler om forholdene på Margrethelund. En række pårørende stod frem med beretninger om manglende kontinuitet, dårlig personlig hygiejne – og hygiejne i det hele taget - og om beboere, der stort set aldrig kom ud af sengen eller ud af bygningen. Og om et stort antal skiftende vikarer.
”En forfærdelig oplevelse og et forfærdeligt sted. Ren opbevaring”, som en af de pårørende sagde til Nordjyske. Artikelserien indbragte senere journalisten den nordjyske journalistpris.

Dumpede med et brag

Artiklerne vakte også opmærksomhed i Styrelsen for Patientsikkerhed, der med 14 dages varsel kom på anmeldt tilsyn på Margrethelunds to aflastningsafdelinger den 7. december 2021. Plejecentret dumpede med et brag.

”Styrelsen vurderer, at fejlene og manglerne i relation til medicinhåndtering, sygeplejefaglige vurderinger, informeret samtykke, journalføring og implementering af instrukser udgør kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden”, lyder det i rapporten.

På baggrund af tilsynsbesøg inddeler Styrelsen for Patientsikkerhed plejecentre i fire kategorier - og Margrethelund havnede i den dårligste af dem - "kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden".
Ifølge TV2/Nord beskrev Styrelsen blandt andet disse forhold (tilsynsrapporten er ikke længere tilgængelig på Styrelsens hjemmeside):

  • Hos en kolostomipatient var de daglige registreringer af vedkommendes afføring og tarmfunktion glemt gennem længere tid. Personalet kunne ikke forklare hvorfor.
  • Hos en beboer med hjertesvigt havde man glemt at tilføje i journalen, at vedkommende også døjer med forhøjet blodtryk – selv om behandlingen var i gang.
  • Hos en anden beboer stod det ikke beskrevet, at vedkommende havde både forhøjet kolesteroltal, brystkræft, smerter og mangel på B12-vitamin. Her kunne personalet kun sporadisk fortælle, hvorfor netop de oplysninger manglede i journalerne.

Tilsynet afslørede i alt over 50 kritisable forhold og gav hele 14 påbud.

Tilbydes gode løn- og arbejdsvilkår

Efter tilsynet blev der indgået en fratrædelsesaftale med lederen af Margrethelund, og kort efter sin ansættelse ringede den nye leder til den sygeplejerske, som artiklen her handler om.

- Hun vidste, at jeg tidligere havde arbejde med at forbedre forholdene på et andet plejecenter og spurgte, om jeg kunne gøre noget, og tilbød god løn og gode arbejdsvilkår, siger den nu fyrede sygeplejerske.

Opgaven lød spændende, og hun sagde sin gode stilling i et privat firma op for at gå i gang med at genoprette forhold og patientsikkerhed på Margrethelund.

- Der var problemer med medicinhåndteringen og nærmest ingen dokumentation. Personalet var ikke sufficient oplært i anvendelse af Nexus-systemet (til dokumentation, red.), og de fleste vidste ikke, hvor kommunens instrukser var at finde, nemlig på intranettet i Brønderslev Kommune.

Instrukserne beskriver, hvordan man dispenserer medicin, hvad man skal gøre ved hjertestop og mange andre ting.

Samtidig fungerede samarbejdet mellem afdelingerne ikke optimalt, der var et meget højt sygefravær og arbejdsmiljøscoren var den laveste i hele kommunen.

- Jeg gik i gang med at oplære personalet i dokumentation og medicinhåndtering. Jeg udviklede skemaer over, hvem der skulle gøre hvad, fortæller sygeplejersken.

Hun stillede også op til skideballer fra de pårørende, samarbejdede med rejseholdet fra Styrelsen for Patientsikkerhed, fik igangsat kompetenceløft til medarbejderne og stod for de ugentlige afrapporteringer til politikkerne, som krævede dette efter det dårlige tilsyn.

- Et af problemerne med dokumentationen var, at man godt kunne se, hvad beboerne fik af medicin. Men man kunne ikke se, hvad de fejlede. Der var ingen sygeplejefaglige udredninger, siger sygeplejersken.

Dermed kunne man heller ikke vurdere, om det gik fremad eller tilbage for beboerne – og om noget af medicinen skulle ændres.

Mødte op på krykker

Tingene begyndte dog langsomt at gå den rigtige vej. Det viste de jævnlige tilsyn. Sygeplejersken var meget optaget af sit arbejde, vellidt, opnåede resultater og var så engageret, at hun til et af tilsynene mødte op på krykker med et dårligt knæ.

Men først 27. oktober 2022 - næsten 11 måneder efter det første tilsyn - var der så meget styr på forholdene, at de sidste påbud kunne ophæves:

”Plejecenter Margrethelund havde siden sidste tilsyn den 28. juni 2022 arbejdet konstruktivt med at sikre forsvarlig medicinhåndtering, gennemførelse af sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning på aktuel pleje og behandling. Vi vurderer at der er sket en væsentlig fremgang i patientsikkerheden. Der blev ikke identificeret problemer at betydning for patientsikkerheden og vi har derfor ophævet påbuddet af den 12. januar 2022.”, skriver Styrelsen i rapporten fra tilsynet.

Det gik så godt, at ledelsen i Brønderslev Kommune vurderede, at omtalte sygeplejerske, kunne udlånes til et andet af kommunens plejehjem, der også havde haft et kritisk tilsyn – Støberiet i Brønderslev. Her kunne hun så bruge erfaringerne fra Margrethelund. Fem måneder senere kom hun tilbage.

- Så kunne jeg starte lidt forfra, lyder det en smule opgivende fra den sygeplejerske, der ellers er fuld af gå-på-mod og energi.

Ikke færdig

Endnu et tilsyn – denne gang på demensafsnittet omhandlende antipsykotisk medicin – giver hende ret. Efter et tilsyn 2. juli 2024 konkluderer Styrelsen:

”Vi konstaterede, at Margrethelund plejecenter ikke havde en praksis, der i tilstrækkelig grad sikrede, at der i planlægning af pleje og behandling i relation til demenssygdom og behandling med antipsykotisk medicin, blev taget stilling til systematisk og målrettet kendskab til lægens plan for den antipsykotiske behandling og heraf manglende journalføring af aftaler med lægen om vurdering og opfølgning af behandlingens virkning. Vi konstaterede, at der manglede henvisninger i journalen til f.eks. adfærdsskema, som var i papirform.”

Så der var stadig arbejde at udføre. Alligevel blev sygeplejersken stort set samtidig præsenteret for en stor spareplan, der kunne indbefatte hendes stilling. Og midt i september blev hun fyret. Begrundelsen er udelukkende økonomi.

- Jeg tænkte: ”Hvad bilder de sig ind. At risikere, at borgere og pårørende bliver udsat for, at det samme kan ske igen”?

Mindst ondt

Samtidig går der rygter om yderligere besparelser. Men formanden for kommunens Ældreomsorgsudvalg, Carsten Ullmann Andersen (Danmarksdem.), forventer, at de kan undgås.

- Der skulle spares 2,5 millioner kroner på budgettet for 2024. Dertil kommer en budgetoverskridelse på seks millioner kroner i år. Det skyldes blandt andet et stort vikarforbrug, siger Carsten Ullmann Andersen.

De seks millioner håber han at kunne overbevise sine politikerkolleger at give som en tillægsbevilling. Men der var stadig et hul for at få økonomien til at hænge sammen også i 2025 og fremover.

- Vi fik fremlagt en række forslag fra forvaltningen. Fyringen af sygeplejersken var det, der gjorde mindst ondt, for vi skal jo have pengene til at strække, siger Carsten Ullmann Andersen.

Han roser sygeplejersken for at have bidraget positivt og konstruktivt til at få mere styr på forholdene på Margrethelund. Han er enig i, at færre ansatte også betyder større risiko for, at der kan ske fejl. Men sætter sin lid til, at den gennemførte uddannelse af det øvrige personale og ansættelsen af to afdelingsledere kan være med til at sikre, at der ikke igen opstår problemer med dokumentation og medicinhåndtering.

Risikerer nye påbud

Det tvivler sygeplejersken dog på.

- De risikerer helt klart påbud, hvis der kommer et nyt tilsyn. Folk falder hurtigt tilbage i deres gamle vaner og bliver presset på tid og ”hænder”, siger sygeplejersken, der nu skal finde andet arbejde.
Hun har ikke ønsket et job som centersygeplejerske. Mest fordi hun er overbevist om, at hun alligevel vil skulle udføre de samme opgaver, som hun netop er fyret fra. Man kan jo ikke lade være med at bruge sine kompetencer. Til gengæld er hun blevet sygemeldt. For Brønderslev Kommune har ikke villet indgå en aftale om fritstilling.

- Jeg får det fysisk dårligt, når jeg prøver at tage derned. Jeg føler mig fravalgt.

Læs mere om Margrethelund

Her er en række links til både mediedækning og nogle af tilsynsrapporterne fra Margrethelund.

Du kan finde mere ved selv at søge på Nordjyske - det vil dog kræve abonnement. Det kan også være, at nogle af artiklerne herunder er bag betalingsmur.

TV2/Nord:

13. januar 2022: Kaos på plejecenter

12. marts 2022: Journalistpris for artikler om Margrethelund

Nordjyske:

16. juli 2021: Lå i sengen hele dagen

20. august 2021: Ledelsen har svigtet

16. januar 2022: FOA – to chefer har ansvaret

Styrelsen for Patientsikkerhed:

Tilsyn 22. oktober 2022

Tilsyn 2. juli 2024

 

Den fyrede sygeplejerske bruger blandt andet tid sammen med sine islandske heste - det giver ro i sjælen.
Hestene giver ro

Den fyrede sygeplejerske ønsker at være anonym. Nu bruger hun blandt andet tid sammen med sine islandske heste - det giver ro i sjælen.

Foto:

CARSTEN LORENZEN