Nyhed
Tværfaglige teams, Folkemødet og ny struktur
Kredsbestyrelsen nåede vidt omkring på sit seneste møde den 27. august.
Publiceret:
11. september 2024
Senest opdateret:
11. september 2024
Foto:
CARSTEN LORENZEN
Tværfaglige teams – godt eller skidt?
Tværfaglige teams indføres i mange kommuner – men er det godt eller skidt? Eller lidt af begge dele? Det skal Hovedbestyrelsen diskutere i forbindelse med, at der skal udformes et overordnet politik-papir om den nye organisering af hjemme- og sygeplejen i kommunerne.
Derfor fyldte emnet en del på det seneste møde i kredsbestyrelsen i Nordjylland. En af de første kommuner til at gennemføre den nye organisering er Aalborg. Kommunens fællestillidsrepræsentant Lene Odgaard Andersen er medlem af kredsbestyrelsen og kunne derfor fortælle om sine og kollegernes erfaringer.
- Det er en smart måde at arbejde på, fordi vi er i tættere dialog fra morgenstunden. Samtidig giver det mening, at det er et fast hold, der besøger borgerne, sagde Lene Odgaard Andersen.
Hun fortalte også, at de tværfaglige teams kan begrænse noget af bureaukratiet og give en hurtigere sagsgang.
- Man kan hurtigere overdrage opgaver – for eksempel spørge en kollega, om vedkommende lige kan dryppe et øje, når de alligevel besøger en borger.
Men der er også problemer – især med, at det bliver sværere at sparre om opgaverne.
- Før var vi måske 20 sygeplejersker – nu er vi kun fem i teamet. Derfor er det ikke sikkert, at vi kan få samme kvalificerede sparring fra en nær sygeplejerskekollega om en kompleks problemstilling, forklarede Lene Odgaard Andersen.
Den nye organisering betyder også, at sygeplejerskerne nu har færre af de knapt så komplicerede besøg og opgaver. Det giver risiko for flere belastningsreaktioner hos sygeplejerskerne.
- Flere kolleger taler desværre om, at de er ved at blive udbrændte, fordi de hele tiden skal være opmærksomme og står med de komplekse problemer. De bliver simpelthen omsorgstrætte, sagde Lene Odgaard Andersen.
Sygeplejerskerne oplever stor velvilje fra SOSU’erne i forhold til at overtage opgaver.
Den lokale ledelse er opmærksom på problemerne, og der arbejdes på løsninger. Samtidig bliver der nu ansat en assisterende leder med sygeplejefaglig baggrund på kommuneplan.
Den øvrige kredsbestyrelse havde mange spørgsmål – blandt andet om ledelse. For vil det være en god idé at formalisere sygeplejerskernes lederrolle i de tværfaglige teams noget mere?
- Ja, svarede Lene Odgaard Andersen uden at tøve.
Hun glædede sig også over, at signalet fra ledelsen i kommunen var, at man for at lykkes med det tværfaglige skal stå på et endnu stærkere fundament af monofaglighed.
Kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund konkluderede på debatten.
- Politikpapiret bør netop slå på behovet for faglig og god ledelse. Og så skal vi bruge de tværfaglige teams til at tale om behovet for flere kompetencer til sygeplejersker, blandt andet via uddannelse af borgernære og APN-sygeplejersker, sagde Christina Windau Hay Lund.
Gode snakke på Folkemødet
En god håndfuld af kredsbestyrelsens medlemmer brugte nogle feriedage til at deltage i årets Folkemøde på Bornholm – og evalueringen viser et stort udbytte. Her er bare nogle af kommentarerne fra deltagerne:
- Vi havde mange gode snakke med dem, vi fik fat i.
- Det var bedre end sidste år.
- Sygeplejersker blandede sig meget i debatterne – og vi lyste op i vores røde T-shirts.
- Mange kolleger har spurgt til, hvad jeg har deltaget i og hvem, jeg har mødt.
- Kollegerne synes, det er fedt, at vi er der, blander os og bliver hørt.
- Kommunikationen i forhold til medlemmerne i Nordjylland var meget bedre i år.
Skal DSR have ny struktur?
Politikerne diskuterer ny struktur i sundhedsvæsenet – og det kan måske få indflydelse på, hvilken struktur, der er mest hensigtsmæssig for Dansk Sygeplejeråd. Samtidig udvikler både samfundet i øvrigt samt ønsker, krav og behov hos medlemmerne sig. Derfor har DSR besluttet, at vi på en ekstraordinær kongres i maj 2025 skal diskutere vores struktur. Hvor mange kredse skal vi have? Hvor mange valgte politikere? Hvordan tilbyder vi bedst den service, medlemmerne efterspørger?
Det fik kredsbestyrelsen en god indledende debat om. Den handlede ikke mindst om, hvordan vi får de unge sygeplejersker med i fællesskabet, og hvordan vi fastholder dem.
Debatten fortsætter – og senere vil der komme et eller flere medlemsmøder, hvor alle kan komme med deres idéer og input.
Fejring af DSR’s 125 år
I anledning af DSR’s første 125 år den 27. oktober vil kredsbestyrelsen gerne besøge en række arbejdspladser for at fejre jubilæet og mangfoldigheden i sygeplejen. Skal det være din/jeres, så skriv til moh@dsr.dk så hurtigt som muligt.