Nyhed
Regionsråd vedtager spareplan trods advarsler
På trods af advarsler om risiko for patientsikkerheden, flere patienter på gangene, problemer med at overholde de kliniske retningslinjer og fjernelse af ikke bare senge i akutafdelingerne, men også personale vedtog det nordjyske Regionsråd i dag en spareplan til 250 millioner kroner.
Publiceret:
27. marts 2023
Senest opdateret:
26. april 2023
Foto:
Carsten Lorenzen
Trods protester fra personalet på sygehusene vedtog det nordjyske regionsråd i dag en spareplan på 250 millioner kroner.
- Jeg sukker lidt, fordi jeg synes ikke, vi fik svar på vores spørgsmål. De tørrede jo lidt det hele af på hinanden og regeringen. Det var jo en umulig opgave, og der var jo ikke flere penge. Og det ville jo absolut ikke gå ud over patientsikkerhed, refererer fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Aalborg Universitetshospital Pia Jødal Næss-Schmidt.
Sammen med sin kollega fra Regionshospital Nordjylland, Bente Yder, stillede hun spørgsmål i spørgetiden før mandagens regionsrådsmøde. De sidder begge i regionens Hovedudvalg.
11.506 ekstra patienter
Udgangspunktet var et stærkt stigende antal patienter – for fra 2019-22 har sygehusene i Nordjylland oplevet en stigning i antal akutte patienter på 11.506. Det svarer til 32 om dagen – heraf alene 18 i Aalborg, hvor regionen nu nedlægger syv akutsengepladser.
- Hvor skal vi gøre af de patienter? Skal vi låse døren, når alle pladser er besat og så skrive alt optaget? Skal vi lade ambulancerne holde foran indgangen, til der er plads til patienterne? Kære Regionsråd, hvordan vil I sikre arbejdsmiljø og patientsikkerhed? Hvordan vil I sikre, at tingene hænger sammen ude i modtagelserne?, spurgte Pia og Bente.
Svaret kom fra regionsformand Mads Duedahl, der især forholdt sit til økonomien.
- I løbet af sidste år blev vi i Region Nordjylland tilført over 700 millioner kroner i covid-19-refusion. Det er midler, vi ikke får i år. Derfor er det vores pligt i Regionsrådet at sikre rettidig omhu og en økonomi i balance, sagde Mads Duedahl.
Risiko for patientsikkerhed
Medarbejdernes bekymring støttede sig til den handleplan, sygehusledelserne havde indsendt til Regionsrådet. Her blev talt om risiko for patientsikkerheden, flere patienter på gangene, problemer med at overholde de kliniske retningslinjer og fjernelse af ikke bare senge i akutafdelingerne, men også personale.
Men efter et møde med ledelsen i regionen er der åbenbart ikke længere risiko for, at besparelserne går ud over patientsikkerheden. Det har ledelsen understreget.
Derfor følte samtlige partier fra Enhedslisten til Nye Borgerlige sig betryggede.
- Det er rettidig omhu og økonomisk ansvarlighed. Vi skal stå sammen og løse den bundne opgave, hvor vikarpuljen er mere end fordoblet, sagde for eksempel Pia Buus Pindstrup fra Konservative Folkeparti. Hun roste dog også personalet for at gjort det godt og være fleksible og omstillingsparate. Hun har selv en baggrund som sygeplejerske.
Staten må til lommerne
Flere partier udtrykte også ønske om flere penge fra staten.
- Vi skal stå sammen og gå tilbage til baglandet for at få flere penge til sundhedsvæsenet, sagde Susanne Flydtkjær fra Enhedslisten. Hun understregede dog, at hendes parti som deltager i budgetforliget for indeværende år støttede spareplanen.
Mange gad udtryk for, at de godt ved, at sundhedsvæsenet er presset. Men kun socialdemokraten Søren Valgreen Knudsen, der er uddannet læge, udtrykte reel bekymring for holdbarheden af planen og dens konsekvenser for de nordjyske sygehuse og patienter.
- Antallet af akutte patienter er steget 12%, så normalen har ændret sig siden før covid. Jeg er meget bekymret, mest for om det er realistisk at nedbringe vikarforbruget. Det er en kompleks opgave. Man kan heller ikke bare som at knipse med fingrene få almen praksis til at indsende færre blodprøver. Vi risikerer også, at flere sygemeldinger medfører større udgifter end vores besparelser, sagde Søren Valgreen Knudsen.
Problem med sikkerhed og arbejdsmiljø
Dagens lille markering var arrangeret af Hovedudvalget og fagforeningerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation. De mange tilhørere kunne se, at regionsrådet enstemmigt vedtog spareplanen.
- Det er stadig et problem for os, for medarbejderne og for patientsikkerheden i regionen. Der er et problem med vores arbejdsmiljø på regionshospitalerne her i Nordjylland. Der mangler penge, der mangler senge, der mangler hænder, sagde formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation i Nordjylland, Anna Kirsten Olesen efter mødet.
Blandt de fremmødte fagforeninger var HK, Teknisk Landsforbund, Kost & Ernæring og FOA.
- Jeg tænker, at vi kommer til at se ind i en fremtid, hvor personalet bliver mere presset. Vi får måske i virkeligheden flere sygemeldinger. Vi kan måske også se personaleflugt, hvor personalet kigger på andre steder at arbejde. Eksempelvis i kommunerne eller ude i det private. For det arbejdsmiljø, der er i regionen lige nu, det er ikke til at holde til, sagde Jesper Hermansen fra FOA.
Heller ikke sygeplejerskerne var blevet overbevist om holdbarheden af planen.
- Det betyder da noget for patientsikkerheden, at der ikke er det samme antal personale til endnu flere patienter, sukkede Pia Jødal Næss-Schmidt.