Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Hav respekt for faglighed og professionsuddannelse

En ansat er ikke bare en ansat. Uddannelse, viden og erfaring er helt afgørende for, at de ansatte kan levere den bedste indsats. Sådan skrev fire nordjyske fagforeninger for professionsbachelorer i et fælles læserbrev.

Publiceret: 

26. august 2024

Senest opdateret: 

26. august 2024

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Professionsuddannelser fælles læserbrev (1).jpg

Læserbrev bragt i Nordjyske søndag den 25. august 2024:

Der er brug for en styrkelse af professionsuddannelserne

En ansat er ikke bare en ansat. Uddannelse, viden og erfaring er helt afgørende for, at de ansatte kan levere den bedste indsats – ikke mindst, når det drejer sig om den offentlige velfærd og omsorg.

Derfor ser vi med stor bekymring på, at Aalborg Kommune overvejer at erstatte uddannede pædagoger med assistenter og pædagogmedhjælpere. Alle ansatte kan bidrage i et frugtbart fællesskab, men pædagoger kan noget helt særligt, når det kommer til at sørge for, at vores børn vokser op i tryghed, lærer spillereglerne i sociale sammenhænge, kan indgå i fællesskaber og finde ud af, hvem de selv er.

På samme måde har sygeplejersker, socialrådgivere, socialpædagoger og andre faggrupper, der især arbejder med omsorg og velfærd i den offentlige sektor, en uddannelse, der er helt afgørende for at sikre kvaliteten af de tilbud og ydelser, som mange borgere benytter i det daglige. Borgerne har en naturlig og berettiget forventning om, at de får et tilbud og en ydelse af høj kvalitet. Det er en del af kontrakten mellem borgere og offentlige myndigheder og institutioner, der er en forudsætning for opbakningen til velfærdsstaten og den forholdsvis høje skattebetaling i Danmark.

Vi har alle oplevet, at der er flyttet opgaver til ansatte med kortere uddannelser. Det kan ikke gøres uden et tab af kvalitet, selv om andre faggrupper naturligvis kan yde et værdifuldt bidrag i hverdagen.

Spareforslaget i Aalborg Kommune kommer næsten samtidig med, at regeringen har planer om at forringe og forkorte professionsuddannelserne. Der risikerer at blive skåret op til et halvt år af uddannelserne til blandt andet pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver.

Samlet tegner det et billede af manglende respekt for det, bacheloruddannet personale bidrager med. Man regner åbenbart ikke den offentlige omsorg – vores kerneopgave - for noget. Men vi er forudsætningen for at få velfungerende borgere, der indgår i og yder deres del i og for samfundet. Vi hjælper børn med udfordringer og diagnoser til en bedre vej gennem børne- og ungdomslivet. Vi giver pleje og omsorg til syge, så de hurtigere kan finde tilbage til så meget af deres vante liv som muligt. Vi hjælper og støtter borgere, der i voksenlivet slås med både psykiske og fysiske udfordringer. Vi er afgørende for, at mange mennesker kommer tilbage til arbejdsmarkedet eller på anden vis finder en meningsfuld plads i tilværelsen. For bare at nævne en del af de opgaver, som vi løser i det moderne og komplicerede samfund.

Det kræver uddannelse på højt niveau. Der er derfor brug for en styrkelse af professionsuddannelserne – ikke en forkortelse og forringelse. Og der er brug for, at andelen af uddannet personale på højt niveau øges, ikke sænkes.

Liselotte Thomsen, formand, BUPL Nordjylland, Niels Jernes Vej 8, 9220 Aalborg

Christina Windau Hay Lund, forkvinde, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland, Sofiendalsvej 3, 9200 Aalborg SV

Peter Kristensen, kredsformand, Socialpædagogerne Nordjylland, Skansevej 90B, 9400 Nørresundby

Tania Kvist Larsen, formand, Dansk Socialrådgiverforening – Aalborgklubben, Hadsundvej 184B, 9000 Aalborg