Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forkant

2022 skal sætte ny retning for sundhedsindsatsen

Julen og nytåret er på én eller anden måde ekstra velkommen i år. For aldrig – fristes jeg til at sige – har der vel været så meget behov for, at vi kan sige, at nu runder vi af og starter på en frisk.

Forkant 2021 nr. 4, s. Side 4-5

Af:

Irene Hesselberg, formand i Lederforeningen

irenehesselberglillefotograflindahansen

Året har været så udfordrende, at jeg for længst er nået dertil, at nu må det egentlig godt slutte – og uden at vi behøver at forklare ved at ridse begrundelser og begivenheder op på stribe. De svære udfordringer har nærmest stået i kø …
    Corona føles efterhånden som om, at det er blevet en 'never ending' historie. Rekruttering er også endt som en 'årets svære udfordring'. Det har været et problem længe, at det kan være yderst svært at finde kvalificerede medarbejdere. Men at vi skulle ende med at mærke det så kontant i 2021, var vi nok alligevel ikke mange, der forudså, da året startede.

BLIVER INDGANGEN TIL 2022 så også muligheden for at starte forfra, kan du så spørge.
    Måske endda med en snert af tone i stemmen, så der ikke behøver at være tvivl om, at det vist er temmelig optimistisk at tro, at der virkelig bliver mulighed for en ny start.
    Men måske bliver 2022 alligevel overraskende positivt.
    Vi er mange, som synes, at det er svært, at sygeplejerskerne lige nu ikke byder ind med den sammen frivillighed, som vi normalt kender.
    Men jeg vil alligevel gerne rose, at hele sundhedsområdet lige nu står fast på, at der er nødt til at ske afgørende forbedringer i både lønningerne og også arbejdsvilkårene. Og vel at mærke hele sundhedsområdet! Det kan føre til, at vi endelig vil få nogle af de så rimelige forbedringer i vores vilkår.

DU ER SOM LEDER lige så meget en del af den kamp for at synliggøre den kæmpe indsats og det rimelige i, at vi opnår en mere værdig honorering af indsatsen. Det gør du ved at løfte ledelsesopgaven så ansvarligt på trods af svære situationer.
    Menige medarbejdere har mange steder reageret ved at sætte 'en fod i jorden' og give dette signal om, at nok er nok.
    Vi mærker det meget kontant som ledere, når vores egne medarbejdere reagerer så tydeligt med at takke nej til frivilligt at lukke huller i vagtplaner og stå til rådighed som tidligere. Sundhedssystemet har nærmest været opbygget på denne platform af fleksibilitet. Men signalet er ikke henvendt til os ledere. Det er henvendt til politikere og hele det danske samfund.

JEG BLIVER SÅ STOLT, når jeg så ser, hvordan vi reagerer som ledere i denne nye virkelighed: Vi handler ansvarligt og sikrer en dagligdag med et trods alt velfungerende sundhedsvæsen.
    Vi gør det tilmed på en måde, hvor vi også respekterer medarbejderne mindst lige så højt som altid.
    På mange måder er det netop lederne, der dermed tager den hårde tørn lige nu.
    Helt personligt synes jeg, at ledernes kæmpe indsats i 2021 er blevet overset. Både af vores arbejdsgivere i regioner og kommuner. Og også af de politikere, som skal hjælpe med at finde en løsning og dermed skabe en ny platform for at sundhedsområdet kan genstarte.
    Det skal 2022 ændre. De nye regionsråd og de nye kommunalbestyrelser er nødt til bedre at anerkende både sygeplejerskernes og ledernes indsats.
    På falderebet inden det gamle år sluttede, fandt flere regioner lidt ekstra økonomi til at honorere den fortsatte corona-indsats. Men det hverken løser de mere grundlæggende problemer med lønstrukturer eller behovet for at gøre vores sygeplejefag bedre i stand til at tiltrække og fastholde den gode arbejdskraft.

LAD MIG PEGE PÅ EN SÆRLIG BEGIVENHED i det kommende år, der bliver vigtig for, om 2022 kan blive starten på noget nyt: Arbejdet i den nedsatte lønkomité bliver formentlig helt afgørende.
    Når komitéen afleverer sine anbefalinger sidst på året, venter den virkelige prøve – for så skal der vises politisk handling. Et sæt anbefalinger uden efterfølgende handling vil risikere at skabe helt anderledes reaktioner, end vi har set hidtil.
    Jeg håber, og forventer, at Mette Frederiksen og regeringen derfor allerede er i fuld gang med at planlægge, hvordan lønkomitéen kan være med til at skabe en ny start for hele ligestillingsarbejdet på arbejdsmarkedet.

2022 BLIVER OGSÅ SPÆNDENDE for ledelsesarbejdet på hospitalerne rundt om i landet. Lederforeningen har netop indledt forhandlingerne med Danske Regioner om, hvordan vi kan sikre og fortsætte det gode ledelsesarbejde mellem læger og sygeplejersker, når lægernes ledelsesstrukturer ændres fra den 1. april.
    Naturligvis vil vi gerne medvirke til, at lægerne kan styrke deres egen ledelsesstruktur. Når blot vi samtidig også har fokus på, at den fælles og ligestillede ledelse er en central og lige så naturlig en del af løsningen. Jeg er overbevist om, at 2022 også på dette område vil blive et godt år – måske endda så vi senere kan se tilbage og sige, at det blev året, hvor vi virkelig fik styrket ledelsen på landets hospitaler.

RUNDT OMKRING I KOMMUNERNE KNOKLER LEDERNE i sundhedssystemet lige nu med at sikre, at julen og nytåret bliver en god oplevelse for vores ældre borgere.
    Det er en kæmpe ledelsesopgave. Overalt mærker vi jo, hvordan vi presses i hverdagen med vagtplaner, der er svære at udfylde, så vi kan gå trygt hjem med følelsen af, at vi tilbyder netop den gode service, som borgerne med rette kan forvente.
    Udfordringen er endnu mere tydelig i forbindelse med julen og nytåret. Vi ved, hvor vigtigt det er, at vi kan skabe den tryghed, nærhed og hygge, som alle forbinder med højtiden. Når det er svært nok i hverdagen, så bliver opgaven ikke lettere, når forventningerne stiger.
    Jeg har så stor respekt for, hvordan det så faktisk lykkes så flot for os som ledere både at have øje for kvaliteten i indsatsen og samtidig også øje for, at vores medarbejdere skal have lyst og glæde ved at være en del af holdet. Det er flot ledelse skabt på meget svære vilkår.

JEG ER TAKNEMMELIG FOR, at jeg har fået lov til endnu fire år som formand for de ledende sygeplejersker – og tak for det!
    Forhåbentlig bliver 2022 så året, hvor vi i højere grad mærker, at vores indsats som ledere også værdsættes. Det vil jeg i hvert fald arbejde for.
    På falderebet vil jeg derfor også gerne opfordre til, at du ikke kun husker at have øje for alle omkring dig. Husk, at du også selv har brug for at kunne koble fra og lade op. Der er så mange gode grunde, der berettiger. Mærk, at livet er mere. Nyd, hvor befriende det kan føles. Sundhed og ledelse med nærvær!

JEG OG LEDERFORENINGEN ØNSKER DIG EN GLÆDELIG JUL OG ET GODT NYT ÅR, 2022.

IRENE HESSELBERG