Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Generalforsamling med fokus på ledelsen

Lederforeningens generalforsamling, der blev afviklet onsdag den 30. oktober, blev anderledes og med tydeligt fokus på den kommende nye sundhedsstruktur og de ledende sygeplejerskers rolle i fremtiden.

Publiceret: 

1. november 2024

Senest opdateret: 

7. november 2024

Af:

Thomas Garlov

thg@dsr.dk
gf24 (1)

(fotos: Fotograf Mads Lending)

Årets generalforsamling i Lederforeningen blev afviklet i forlængelse af en af de fem lederdage, som foreningen har afviklet i oktober rundt om i landet.

I alt har lederdagene samlet flere end 300 ledende sygeplejersker til netværk og snak om faglige emner. I år med særligt fokus på de nye regler for tidsregistrering.

Generalforsamlingen den 30 oktober blev afviklet både fysisk og virtuelt. I alt deltog omkring 80 ledende sygeplejersker i selve generalforsamlingen.

Generalforsamlingen endte med at vedtage to konkrete forslag for foreningens kommende faglige arbejde. Men inden da, fremlagde Lederforeningens forkvinde, Irene Hesselberg, en mundtlig beretning for foreningens faglige arbejde - suppleret af en skriftlig beretning fra bestyrelsen.

Irene Hesselbergs mundtlige beretning er gengivet herunder.
(Bemærk, at det er det talte ord, som er gældende)

Den mundtlige beretning

"Vi er samlet her til Generalforsamling lige i uge 44, hvor det også er officielt ledelsesuge i Danmark.
Måske nogle af jer følger med i de mange webinarer, der er i denne uge? Og hvis ikke kan I nå det endnu. Men det er ikke som sådan ledelsesugen, jeg vil tale om – men om, at ledelse er i fokus alle steder som aldrig før," startede Irene Hesselberg, og fortsatte:

"Der er to ord der går igen overalt: Ledelse og arbejdsmiljø. 
Det er to ord der går fint hånd i hånd – og selv om begge er vigtige, er der nuancer, der mangler, når det bliver til, at det er lederens skyld, når noget er galt.
Og hvis det ikke er lederens skyld, så er det pga. arbejdsmiljøet, som så igen er et anliggende, som er lederens ansvar!"

"Der skydes med skarpt – og det kan mærkes, når man er leder…
Det kan nemt opleves som, at ledelse er blevet en popularitetskonkurrence, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris, der er administrerende direktør hos Lederne i en klumme (Ja, det er vel ok at stjæle lidt fra konkurrenten engang i mellem).

"Her får i lige et lille uddrag fra klummen:
Bodil skriver:
Der hersker en misforståelse, som nærmest dagligt skrives om i aviser, i bøger og på sociale medier og typisk fra dem, der betragter ledelse udefra. En misforståelse om, at god ledelse udelukkende handler om fleksibilitet, trivsel og udvikling. En misforståelse om, at hvis man ”bare” har glade medarbejdere, så er man en god leder. Og har man det nogle gange ikke, ja så er man dårlig.
Så simpelt er det ikke. Ledelse er ikke en popularitetskonkurrence. Selvfølgelig er det afgørende at skabe rammerne for, at medarbejderne kan trives og blomstre. Og dette er ikke et forsvar for nogle af de eksempler på tydeligt dårlig ledelse, som vi nogle gange ser i medierne. 
Men ledelse som fag kan og skal ikke reduceres til kun at handle om trivsel, anerkendelse og inddragelse.
Virkeligheden er, at man ikke kan lykkes uden målsætning, handlekraft og prioritering. 
For er den allerdårligste leder ikke den, som undlader at træffe de nødvendige beslutninger, der sikrer, at der også er en arbejdsplads i morgen,? spørger Bodil."

"Og jeg tilføjer: Og at der trods besparelser, omstruktureringer, rekrutteringsudfordringer, personalemangel, vagtplanlægningsudfordringer og alle de andre udfordringer stadig er fokus på borgerne og patienterne – på kvaliteten i den sygepleje og omsorg, vi som ledere er ansat til at sikre?"

"Og det spørgsmål fører mig til nuancerne…
Ledelse er ikke bare ledelse. Vi er ramt af for meget management og for lidt anerkendelse af faglig ledelse!
Selv på Dagens Medicins magtliste over de 100 mest magtfulde mennesker i sundhedsvæsenet kan vi se en tendens til, at det ikke længere er sundhedsfaglige mennesker, der fylder listen. Vi er som sygeplejersker repræsenteret med 7 – heriblandt Dorthe – tillykke og også til de øvrige som er hospitalsdirektører eller sygeplejefaglige direktører. Der er 33 læger. Og resten er så politikere eller djøf´ere.
En ærgerlig tendens, som jeg tænker, vi skal ændre – sammen.
Vi skal som sygeplejefaglige ledere råbe højere og råbe sammen."

(Den mundtlige beretning fortsætter...)

irene (4)

Lederforeningens forkvinde, Irene Hesselberg, oegede i sin mundtlige beretning på, at ledelse ikke bare er ledelse. "Vi er ramt af for meget management og for lidt anerkendelse af faglig ledelse!" lød det blandt andet fra Irene Hesselberg.

(den mundtlige beretning fortsat)


"Og med den kommende sundhedsstruktur reform er det vigtigere end nogensinde. 

Det kommer jeg ind på lidt senere – men først vil jeg lige give et oprids af de sidste to års lov-, reforms- og kommsissionsarbejde, der i den grad vil kræve noget af os som sygeplejefaglige ledere."

"Siden sidste generalforsamling har der været en Robusthedskommission og en lønstrukturkomite, som tilsammen lagde stenene til trepartsforhandlingerne. 
Der er kommet en ny ældrereform, som er i fuld gang med at blive implementeret på trods af, at den var så lang tid undervejs. 
Vi har fået en lov om forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker og der er kommet en EU lov om tidsregistrering – altså også et skærpet fokus på arbejdsmiljø i lovform, som også gælder ledere!"

"På de indre linjer besluttede DSR´s kongres, at der skal ses på en ny politisk struktur i DSR."

"Og i Lederforeningen besluttede vi at revitalisere lederTR begrebet og fremover kalde en lederTR for en lederrepræsentant - og forhåbentlig dermed få endnu flere til at vælge en lederrepræsentant og på den måde styrke de lokale ledernetværk til at arbejde målrettet for ledernes vilkår og sygeplejefaglig ledelse."

"Med oplægget til den kommende sundhedsstruktur er der brug for stærke netværk og fokus på sygeplejefaglig ledelse som aldrig før.
Og udover at der er brug for sygeplejefaglig ledelse, er der med nye ledelsesformer f.eks. i forbindelse med indførelse af faste teams og tværfaglig ledelse i høj grad brug for ledernetværk til også at holde fokus på ledernes arbejdsmiljø og vilkår."

"Der har også i de to år siden sidste generalforsamling være 2 gange forpersonvalg og et næstforperson valg i DSR."

"Så herfra skal lyde en tak til Grete Christensen for en stor indsats for DSR og ligeså en tak til dig Dorthe for en kæmpe indsats og en god start på et godt samarbejde." 

(Den mundtlige beretning fortsætter...)

irene2 (1)

"Derudover har der været trepartsforhandlinger og OK24.
Og lige i slutspurten har vi nået at fejre DSR 125 fødselsdag.
Ingen har ligget på den lade side!!!" 

"Selvom vi gerne havde set Lederforeningen repræsenteret i alle komiteer, kommissioner, ved trepartsforhandlingerne og helt inde ved det centrale forhandlingsbord ved overenskomstforhandlingerne, så har vi et godt samarbejde med Dorthe og forhandlingsafdelingen i DSR."

"I forbindelse med arbejdet i Robusthedskommissionen kunne vi f.eks. understøtte Dorthe i kampen for at få et afsnit om betydning af faglig ledelse med i rapporten."

"Det var væsentligt vanskeligere for nogen at få noget med ledelse ind Lønstrukturkomiteen! 
Den komité, der skulle ha´ givet et skub i den rigtige retning mod ligeløn, blev i omsætningen af komiteens analyser egentlig ikke brugt til så meget, og slet ikke når det gjaldt lederlønninger."

"Det store analysearbejde blev på godt og ondt sat lidt i skyggen af robusthedskommissionens anbefalinger, der af regeringen blev omsat til mere om fleksible arbejdspladser, rekruttering og fastholdelse end ligeløn, da trepartsforhandlingerne blev skudt i gang."

"Og selvom lønstrukturkomiteen ikke havde set på lederlønninger og det på det kraftigste blev pointeret, at trepartsmidlerne skulle gå til medarbejdere og ovenikøbet særligt udvalgte medarbejdere – blev der dog alligevel afsat en UTK pulje til lederne – og tak for det." 

(Den mundtlige beretning fortsætter...)

deltagere

Der blev også lejlighed til at vende hverdagen som ledende sygeplejersker.

skriftligberetning

Den skriftlige beretning

Ud over den mundtlige beretning fra Lederforeningens forkvinde, Irene Hesselberg, var der også lavet en skriftlig beretning fra bestyrelsen i forbindelse med generalforsamlingen.

Læs den skriftlige beretning her

(Den mundtlige beretning fortsat)

"Og så kom OK24."

"Vi har afholdt bunker af virtuelle møder om OK24, så det vil jeg ikke bruge meget tid på i den mundtlige beretning, men blot fremhæve nogle få ting, der var særligt godt ved OK24:
Med trepartens UTK midler og organisationsmidlerne ved OK24 blev det muligt for os indfri det, vi havde lovet ved OK21: 
At ”Titelballaden” ved OK21, hvor der jo ikke var penge med, skulle omsættes til at få en chefaftale på det Regionale område."

"Så det var så godt, at vi holdt fast i vigtigheden i at få ligestillede titler med vores lægelige kollegaer. For ellers var vi ikke kommet igennem med en chefaftale."

"Det lykkedes ikke at få KL med på den vogn – men det får vi forhåbentligt til OK26. 
Som opfølgning på OK24 har vi inviteret os selv til opfølgende forhandlinger i alle kommuner, på alle hospitaler og i alle regioner.
Ifm. disse forhandlinger har vi holdt møder med medlemmer før og/eller efter forhandlinger."

"En del af disse møder bliver til lidt længere processer og kaster flere møder af sig. Vi har i talende stund været i godt halvdelen af kommunerne og i næsten alle kommuner har vi en dato i kalenderen. 
På det Regionale område kom der lige forhandlingerne om lokallønsmidler fra Treparten ind over, så der er flere møder i kalenderen end afholdte møder på hospitalerne."

"Og bare lige i parentes... så ser det ud til, at der er kommet penge med til oversygeplejersker i alle regioner undtagen Midtjylland."

"Målet med de opfølgende OK24 møder, er at få lavet forhåndsaftaler de steder, hvor vi lige nu kun har forhandlingsreferater.
Og det er blevet særligt vigtigt for os at få ”rigtige” forhåndsaftaler særlig på det kommunale område, da vi tror på, at det vil bane vejen for at KL ved OK26 bliver klar til også at lave en chefaftale."

"Der, hvor vi har forhåndsaftaler, er det en god anledning til at få dem frisket op og tilpasset de mange nye organiseringer der blomstrer frem f.eks. pga. faste teams."

"Vi bruger også møderne til at tale om de nye centralt forhandlede ledelsestillæg i et forsøg på at transformere dem til et tillæg for sygeplejefagligt ledelsesansvar, så vi kan få pengene til at ”flyde ovenpå”– det bliver lidt teknisk, og I er selvfølgelig velkomne til at spørge ind til det."

"Med loven om forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker giver det en god anledning til at drøfte det sygeplejefaglige ledelsesansvar i et nyt lys, som vi synes, er særligt nærliggende i tider, hvor der er så meget fokus på tværfaglig ledelse."

"På disse møder taler vi også om tidsregistrering.
Og selv om loven om forbeholdt virksomhedsområde, lov om tidsregistrering og ældreloven er lovstof, så prøver vi at bruge de nye tiltag til at få penge ud af det ...derfor dette fokus på forhåndsaftalerne."

"At ledere skal tidsregistrere, bringer mange følelser frem. Og nogle mener, at det er, at medarbejderliggøre lederne og kan være et brud på tilliden til, at lederen selv tilrettelægger, hvordan opgaver løses. 
For andre er det en kærkommen mulighed for at nivellere arbejdstimerne med god samvittighed."

 "Men uanset hvad man kan synes, så er der nu en anden virkelighed: Der er nemlig en lov!"

"Det har været Lederforeningens holdning helt fra loven blev bekendtgjort, at hvad enten ledere skal tidsregistrere eller undtages, så har vi en holdning til det!"

"Det blev hurtigt klart, at Danske Regioners tolkning af, om ledere skal omfattes af tidsregistrering eller kan undtages, blev tolket væsentligt strammere end KL´s tolkning."

"Vi har talt meget om dette på Lederdagene – men for en god orden skyld, hvis der er deltagere her på Generalforsamlingen, der ikke har deltaget i en Lederdag, så den korte version:
De fleste Regionale ledere har fået et tillæg til deres ansættelsesbrev, som har gjort det muligt at undtage dem fra tidsregistrering."

"Det er Lederforeningens holdning, at der er for mange ledere, der er undtaget, særligt ledere af medarbejdere, hvor der kan sås berettiget tvivl om, hvorvidt de er så selvtilrettelæggende som det kræver for at blive undtaget."

"På det kommunale område ser det ud til, at de fleste ledere af medarbejdere og nogle ledere af ledere nu skal til at tidsregistrere."

"Det betyder også, at vi får en anden mulighed for at diskutere honorering af rådighedsvagter, bagvagter og merarbejde – også selvom det ikke er et overenskomstanliggende, men lovstof. Og at der som minimum skal tages nogle gode drøftelser rundt omkring i forhold til, hvad det er, der skal tidsregistreres, og hvordan man håndterer, hvis der er for mange timer…"

"Vi har for at få det fulde overblik over, hvordan der registreres eller undtages, skrevet til alle arbejdsgivere, som nu er i fuld gang med at sende deres procedurer til os.
Og vi har også sendt et spørgeskema ud til jer, som 800 har været så gode at svare på. Tak!"

"DSR, andre organisationer og ikke mindst FH er også ved at se på hvad der er op og ned. Så det sidste ord er ikke sagt i denne sag."

"Der er ingen tvivl om, at det vi bruger mest tid på i Lederforeningen, er lederes løn og vilkår.
Det mærkes ekstra, når vi som opfølgning på OK24 inviterer os selv til møder hos alle arbejdsgiverne."

"Men det er også her, vi mærker, der er brug for en lederforening."

"Vi har omkring 750 opringninger i hotlinen om året. Og derudover er der mange, der kontakter deres ledelseskonsulent direkte.

5176  individuelle sager i denne beretningsperiode svarer til, at vi er i ”en-til-en” kontakt med 2/3 af vores medlemmer hvert år. Og derudover har vi mødt vores medlemmer i hvert fald 521 gange til enten virtuelle eller fysiske møder."

"Det er altid ønskeligt at være mere i medierne. Og især på de mere sundhedspolitiske dagsordener. Der har vi et forbedringspotentiale – men vi har Forkant, nyhedsbreve og gang i både Facebook og Instagram – men vigtigst af alt, så har vi den nære kontakt med jer."

"Det er her, vi kan være med til at præge dagsordenerne – reformer og omstruktureringer, der skal føres ud i livet. For det er i den sidste ende jer, der skal få det til at ske hver dag året rundt."

"Det tætte samspil vi har med jer, ledere, er også vigtig for det fælles DSR.
Vi plejer at sige: At når lederne er "målet", er det et anliggende for Lederforeningen – altså ledernes løn og vilkår, forhandlinger ved ansættelse og fratrædelser, tjenstlige samtaler, klassificeringer af stillinger, ledernetværk mm. Altså alt det der direkte handler om jer."

"Og når lederne er "midlet", er det et fælles anliggende for Lederforeningen og DSR. Altså alt det der handler om sygeplejen og udvikling af sundhedsvæsenet – alt det med påvirkning af reformer osv."

"Når jeg nævner denne opdeling, så er det fordi, vi i DSR lige nu arbejder på at forny den politiske struktur i DSR, så den bliver tilpasset det omkringliggende samfund og endnu vigtigere, så vi i fællesskab kan være nærværende, indflydelsesrige og stærke for alle sygeplejersker.
Hvad enten det er de studerende, sundhedsplejersker, akademiske sygeplejersker, psykiatriske, kommunale eller regionale sygeplejersker og selvfølgelig også ledende sygeplejersker."

"Lige nu arbejdes der med værdier: Hvad vil vi gerne kendes for?
Og om ikke så længe begynder der at komme konkrete forslag til hvordan DSR skal se ud… hvor mange kredse skal der være, hvor mange frikøbte politikere skal vi være, hvordan skal samspillet mellem kredse, Lederforening, SLS og det centrale DSR være...?"

"Det hele skal til debat og beslutning på DSR´s kongres i maj 25.
Derfor er det også godt, at vi har denne generalforsamling, hvor I forhåbentligt vil byde ind med, hvad I synes, er vigtigt i en ny struktur."

(Den mundtlige beretning fortsætter...)

Generalforsamlingen vedtog to forslag

Forslag: Sundhedsstruktur – hvordan skal de ledende sygeplejersker
indgå i arbejdet i de forventede sundhedsråd? Læs forslaget her!

Forslaget blev vedtaget!

Forslag: Ny struktur i Dansk sygeplejeråd – hvordan skal de ledende sygeplejersker indgår i den fremtidige struktur? Læs forslaget her!

Forslaget blev vedtaget!

(Den mundtlige beretning fortsat)

"I anledning af 125 års jubilæet i DSR har Dorthe været på besøg på 125 arbejdspladser i dagtimerne. Og sidste efterår havde jeg fornøjelsen af at besøge godt 80 arbejdspladser om aftenen og om natten.

Jeg ved, at Dorthe har været rigtig glad for at komme rundt. Og jeg kan fortælle, at det var en kæmpe fornøjelse at opleve jeres medarbejdere om aftenen og om natten – man kan kun blive stolt over de mange dygtige medarbejdere i godt humør - og med lidt hektiske røde kinder for at nå det hele – der passer på vores borgere og patienter døgnet rundt."

"Så selv om det kun var få steder jeg mødte jer på mine aften og nattebesøg, så blev det hurtigt tydeligt, hvor stor betydning synlig ledelse har, når ledelse af medarbejdere også skal virke, selvom lederen jo ikke kan være til stede alle døgnets 24 timer."

"Det der også bliver tydeligt, når man kører landet tyndt, er, hvor vigtigt lokalkendskab er!"

"Der er nogle indmødesteder, der ikke er så lette at finde, hvis man ikke er lokalkendt.
Jeg tænkte, der midt om natten, at når jeg, som trods alt vidste hvor jeg skulle lede, havde lidt problemer – hvordan er det så ikke at være borger, patient eller pårørende…?!"

"Det bringer mig til det sidste emne i denne beretning – nemlig sundhedsstrukturreformen.
Vi er så privilegerede, at vi lige om lidt får besøg af Nanna Skovgaard, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.
Vi har inviteret Nanna til at give sit bud på reformarbejdet særligt med fokus på sygeplejen - og det giver og mulighed for at stille spørgsmål og debattere, hvordan den sygeplejefaglige ledelse kan understøtte f.eks. sundhedsrådene, hvor I ser udfordringer og fordele for borgere og patienter og hvordan, sikrer vi, at der stadig er de rette sygeplejefaglige kompetencer tilstede, når den akutte sygepleje skilles fra den almene sygepleje, som der lægges op til i reformudspillet."

"I Lederforeningens optik, er der ingen tvivl om, at det kræver sygeplejefaglig ledelse at få sundhedsrådenes område til at blive en succes. Ikke kun fordi det kræver mere end blot lægefaglige kompetencer for at sikre at borgere og patienter får den rette pleje. Og det kræver nærværende ledelse og lokalkendskab, hvis vi skal udnytte de ressourcer, vi har til rådighed, bedst muligt."

"En spidskompetence hos en sygeplejefaglig leder både kommunalt og regionalt."

"Så hvordan kan vi være sikre på, at ledende sygeplejersker får job, opgaver og mandat i en ny struktur? Og kan vi påvirke processen ved at skabe netværksgrupper med ledende sygeplejersker fra både regioner og kommuner og forskellige ledelsesniveauer, så vi ikke bare taler drift og management i fremtidens sundhedsvæsen – men rent faktisk laver en reform der er bygget på et solidt fundament af sygeplejefaglig viden…?!"

"Jeg skal til at runde af. Og det vil jeg gøre med at pointere, at intet af det der er sket i Lederforeningen er sket uden en kæmpe indsats fra bestyrelsen, fra ledelseskonsulenterne, fra sekretariatet i Lederforeningen, fra LederTR´érne, der nu hedder Lederrepræsentanter - og fra det samspil der er med alle jer – medlemmerne. Så en kæmpe og hjertelig tak fra både Marie og mig til jer!"

"Som I kan høre, er der mange spændende og vigtige opgaver i spil i den kommende tid. I min mundtlige beretning har jeg fokuseret på de reformer, som vil præge vores arbejdsliv og sundhedsvæsen i mange år."

"Men I er selvfølgelig velkomne til at tage alle de emner op, som berører jer og medlemmerne i Lederforeningen. Jeg håber, at vi sammen med indlægget fra Nanna Skovgaard fra Sundhedsstyrelsen vil få en god debat, der sætter retning for de kommende års arbejde i Lederforeningen," sluttede Lederforeningens forkvinde, Irene Hesselberg sin mundtlige beretning.

Nanna (2)

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Nanna Skovgaard, kigge ind i fremtidens udfordringer for sundhedsområdet - og de ledende sygeplejerskers rolle i fremtiden.

Marie (3)

Lederforeningens næstforkvinde, Marie Rosbjerg, talte også på generalforsamlingen.