Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Vagttillæg for minimum 300 t. vagtarbejde

Arbejder du på et sygehus, og har du minimum 300 timers vagtarbejde uden for dagarbejdstid i et kalenderår, kan du se nogle eksempler på, hvordan du skal forstå den aftale om vagttillæg, som er indgået med Danske Regioner, i den såkaldte kommenterede aftale om vagttillægget, som er beskrevet her.

Kommenteret aftale om vagttillæg

Den kommenterede aftale om vagttillægget uddyber punkter og eksempler på den aftale, som Sundhedskartellet (som Dansk Sygeplejeråd er en del af), FOA, 3F og HK Kommunal har indgået med Dansk Regioner om vagttillæg til ansatte med årligt minimum 300 timers arbejde uden for dagarbejdstid i et kalenderår.

Aftalen om vagttillægget var en del af OK24, hvor Dansk Sygeplejeråd fik indført et vagttillæg for regionalt ansatte sygeplejersker på sygehuse.

Læs mere om OK24 for regionalt ansatte.

Hvordan skal kommentarerne læses?

Teksten i boksene er Danske Regioners kommentarer til §10 fra stk. 1-7 i aftalen, som handler om vagttillægget.

Teksten i de tilhørende folde ud-menuer er kommentarer fra Sundhedskartellet (herunder Dansk Sygeplejeråd), FOA, 3F og HK Kommunal til samme paragraf, stk. 1-7.

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen §10, stk. 1-3 - Danske Regioners kommentarer

Stk.1
Til ansatte, der årligt har minimum 300 timers vagtarbejde udenfor dagarbejdstid i et kalenderår, ydes i udbetalingsperioden et pensionsgivende tillæg på:

• kr. 6.077 kr. i perioden 1.5.2024-31.12.2025 og
• kr. 11.167 kr. fra 1.1.2026.

-opgjort i årligt grundbeløb (31. marts 2018-niveau). Tillæggets størrelse og optjeningskriteriet er uafhængigt af den ansattes ansættelsesbrøk.

Stk. 2
Ved vagtarbejde udenfor dagarbejdstid forstås timer med effektiv tjeneste, for hvilke der ydes tillæg efter § 12.

Bemærkning
Vagttimer præsteret som rådighed på tjenestestedet kan efter lokal aftale indregnes. Det tilstræbes, at den ansatte i løbet af året kan følge udviklingen i timetallet.

Stk. 3
Ved udbetalingsperioden forstås en periode på 12 måneder fra 1. februar efter udløbet af kalenderåret, hvor vagtarbejdet er opgjort.

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen §10, stk. 1-3 - lønmodtagers kommentarer

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen § 10, stk. 4 - Danske Regioners kommentarer

Stk. 4
Ved implementeringen af ordningen gælder for allerede ansatte, at der udbetales vagttillæg første gang maj 2024 til ansatte, der har haft minimum 300 vagttimer uden for dagarbejdstid i 2023 jf. stk. 2.

Ved ansættelse i løbet af et kalenderår justeres optjeningskriteriet på 300 timer forholdsmæssigt for kalenderåret.

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen § 10, stk. 4 - lønmodtagers kommentarer

Vagttillæg arbejdstidsaftalen § 10, stk. 5 - Danske Regioners kommentarer

Stk. 5
Hvis en ansat i et kalenderår ikke har haft minimum 300 timers vagtarbejde udenfor dagarbejdstid, bortfalder tillægget automatisk og uden varsel i den kommende udbetalingsperiode.

Hvis den ansatte i et efterfølgende kalenderår har haft min. 300 timers vagtarbejde udenfor dagarbejdstid, opnås ret til tillægget igen i henhold til stk. 1.

Eksempel
Hvis en ansat i kalenderår 2025 ikke har haft minimum 300 timers vagtarbejde uden for dagarbejdstid, bortfalder tillægget med virkning fra 1. februar 2026 og de næste 12 måneder.

Hvis medarbejderen i kalenderåret 2026 har minimum 300 timers vagtarbejde uden for dagarbejdstid, udbetales tillægget igen med virkning fra 1. februar 2027 og 12 måneder frem.

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen § 10, stk. 6 - Danske Regioners kommentarer

Stk. 6
Hvor arbejdsgiver vurderer, at en nyansat vil opfylde optjeningskriteriet, udbetales vagttillæg for den igangværende og næstkommende udbetalingsperiode.

Ved ansættelse i løbet af et kalenderår justeres optjeningskriteriet på 300 timer forholdsmæssigt for kalenderåret. For efterfølgende udbetalingsperioder optjenes og beregnes der vagttillæg efter stk. 5.

Eksempel
For en ansat, der tiltræder pr. 1. juli 2025, vurderer arbejdsgiver, at vagttimer uden for dagarbejdstid vil udgøre 200 timer for resten af 2025, hvilket er mere end de 150 timer, som var det forholdsmæssige optjeningskriterie.

Den ansatte honoreres derfor med vagttillæg fra 1. juli 2025 og indtil 31. januar 2026, hvor den igangværende udbetalingsperiode udløber.

For udbetalingsperioden, der starter 1. februar 2026, udbetales der også vagttillæg.

Fra og med 1. februar 2027 optjenes vagttillæg baseret på effektive vagttimer uden for dagarbejdstid i kalenderåret 2026.

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen § 10, stk. 6 - lønmodtagers kommentarer

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen § 10, stk. 7 - Danske Regioners kommentarer

Stk. 7
Hvor arbejdsgiver vurderer, at en allerede ansat fremadrettet grundet væsentlige varige ændringer i vagtmønsteret vil opfylde optjeningskriteriet, udbetales vagttillæg for den igangværende og næstkommende udbetalingsperiode. Hvis ændringen sker i løbet af et kalenderår, justeres optjeningskriteriet på 300 timer forholdsmæssigt for kalenderåret. For efterfølgende kalenderår og udbetalingsperioder følges stk. 1 og stk. 5.

Eksempler på ”væsentlige varige ændringer”:

A.
I forbindelse med bedre fordeling af vagter besluttes det, at ansatte på et ambulatorium skal gå i vagt på sengeafsnittet. Der er tale om en ”væsentlig varig ændring”.

B.
En ansat i et ambulatorium går fast i vagt på et sengeafsnit hver 6. uge. Fremadrettet skal den ansatte fast gå i vagt hver 3. uge. Det vil være en ”væsentlig varig ændring”. Det er underordnet, om ændringen er varslet, pålagt, aftalt eller andet.

C.
En ansat, der pga. private forhold kun har dagvagter, aftaler (formelt eller uformelt), at den ansatte i fremtiden vil indgå i fuldt vagtskema som øvrige kollegaer. Det vil være en ”væsentlig varig ændring”. Det samme vil være tilfældet hvis ændringen blev varslet/pålagt.

D.
Samme situation som eksempel c., men ændringen gælder kun i seks måneder. Der er ikke tale om en ”væsentlig varig ændring”.

E.
På en afdeling med ti vagtgående ansatte, bliver to stillinger ledige. De resterende otte ansatte skal dække de vagter, som udestår på grund af de vakante stillinger. De to stillinger skal genbesættes. Der er ikke tale om en ”væsentlig varig ændring”.

F.
Som eksempel E., men ledelsen beslutter at nedlægge de to vakante stillinger og omlægge arbejdstiden, så den samme mængde vagter skal varetages af de tilbageblevne. Der er tale om en ”væsentlig varig ændring”.

G.
En ansat bliver langtidssyg. Øvrige kollegaer skal dække den langtidssyges vagter. Der er ikke tale om en ”væsentlig varig ændring”.

Vagttillæg - arbejdstidsaftalen § 10, stk. 7 - lønmodtagers kommentarer

Hvem står bag den kommenterede aftale?

Den kommenterede aftale om vagttillæg er udarbejdet af Sundhedskartellet, FOA, 3F og HK Kommunal.

Har du spørgsmål til aftalen, kan du skrive til:

•  shk@sundhedskartellet.dk

Den kommenterede aftale om vagttillægget er en del af den arbejdstidsaftale, der blev indgået med arbejdsgiveren Danske Regioner ved OK24.