Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sundhedskartellet

I Sundhedskartellet arbejder otte faglige organisationer aktivt for at sikre fagligheden og fastholde professionernes anerkendelse hos offentlige myndigheder og i medierne. Forhandlingsfællesskabet er en stærk stemme ved OK-forhandlinger.

Dansk Sygeplejeråd er en del af Sundhedskartellet

Sundhedskartellet er en forhandlings- og samarbejdsorganisation for ca. 85.000 beskæftigede i sundheds- og socialsektoren. Dansk Sygeplejeråd er den klart største faglige organisation i samarbejdet.

Formanden for Sundhedskartellet er DSR's forkvinde Dorthe Boe Danbjørg. 

Sundhedskartellets besluttende organ er Forhandlingsudvalget, som udgøres af en formand fra hver medlemsorganisation.

Stærk stemme ved OK-forhandlinger

Sundhedskartellet blev dannet i september 1997. Organisationens formål er at sikre medlemmerne i de otte faglige organisationer størst mulig indflydelse på forhandlingsforhold til gavn for medlemmerne i social- og sundhedssektoren - specielt på områder, hvor de otte organisationer har fælles interesser.

Organisationerne i Sundhedskartellet og KTO gik onsdag den 8. oktober 2014 officielt sammen i et nyt samarbejde, som under navnet 'Forhandlingsfællesskabet' har virket fra overenskomstforhandlingerne i 2015. Det nye forhandlingsfællesskab repræsenterer mere end en halv million ansatte i kommuner og regioner.

Sundhedskartellet har hermed en langt stærkere stemme ved kommende OK-forhandlinger og understreger samtidig værdien af kollektive forhandlinger og den danske aftalemodel.

Læs mere om Forhandlingsfællesskabet nedenfor.

Forhandlingsfællesskabet

Dansk Sygeplejeråd er medlem af Forhandlingsfællesskabet, som tager sig af overenskomstforhandlinger for ansatte i kommuner og regioner.

Forhandlingsfællesskabet repræsenterer ca. 571.000 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner. Derved udgør fællesskabet klart hovedparten af de i alt ca. 645.000 ansatte i kommuner og regioner.

Det er Forhandlingsfællesskabets formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på løn- og arbejdsvilkår for ansatte i kommuner og regioner. Det sker blandt andet ved at optræde fælles i forhandlinger om generelle løn- og arbejdsvilkår for kommunalt og regionalt ansatte.

51 organisationer forhandler sammen

Forhandlingsfællesskabet forhandler således med de kommunale og regionale arbejdsgivere om blandt andet generelle lønforhold, barsel, ferie, socialt kapitel samt medindflydelse og medbestemmelse.

Forhandlingsfællesskabet og de kommunale og regionale arbejdsgivere iværksætter desuden personalepolitiske og overenskomstmæssige samarbejdsprojekter som opfølgning på bl.a. overenskomstforhandlinger.

Forhandlingsfællesskabet har 51 medlemsorganisationer, som er organiseret i 5 valggrupper: Sundhedskartellet, FK-K (Forhandlingskonstellationen – Kommunalt Forhandlingsfælleskab), OAO (Offentligt Ansattes Organisationer), FOA og AC.