De første Julemærkepenge
Julemærket har været en vigtig del af danskernes juletraditioner siden 1904. Formålet har gennem alle årene været at hjælpe børn, der havde problemer med helbredet. De første indtægter ved salg af julemærker blev anvendt til at bygge Julemærkesanatoriet i Kolding. Da sanatoriet lukkede i 1960, var tuberkulosen udryddet i Danmark som folkesygdom. I dag rummer de fine gamle bygninger Dansk Sygeplejehistorisk Museum, verdens første specialmuseum for sygeplejens historie og Radisson SAS Koldingfjord Hotel.
Fra tuberkulose til overvægt
Julemærket har vist sig levedygtigt som indsamlingsform i over 100 år. Formålet er blevet tilpasset tidens skiftende behov. I dag er det ikke underernærede og tuberkuloseramte børn , der bliver hjulpet for Julemærkepengene. Dagens trussel er derimod overvægt som følge af forkert kost og mangel på fysisk aktivitet. Derfor har Julemærkehjemmene i dag det formål at hjælpe børn med disse problemer til en aktiv og sund hverdag.
Filantro-hvad-for-noget ?
Årets særlige udstillingstema var Filantropi - den privat velgørenhed, eller, som den kaldes i dag, frivilligt socialt arbejde. Vi fokuserede på filantropiens tidlige historie og på, hvilken rolle den frivillige velgørenhed har spillet gennem de sidste 100 år. Mange forskellige opgaver har været løst, og mange forskellige meninger om forholdet mellem den offentlige og den private hjælp har været fremført. Diskussionen er langtfra slut, men et er sikkert: Privat velgørenhed og hjælp er kommet for at blive.
Julemærkemarchen
Hvert år afholder Kongeåens Marchforening Julemærkemarch i Kolding med det formål at støtte Julemærkehjemmenes arbejde. Marchen har stop ved Dansk Sygeplejehistorisk Museum og Radisson SAS Koldingfjord Hotel.
Årets Julemærkeplakat i 2004 var en fotomosaik af Julemærket fra 1927 med Holbølls portræt - manden, der opfandt Julemærket i 1904.
Udstillingen blev vist 11. november 2004 - 13. marts 2005.