Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Finsen og lysalferne

I 1903 modtog lægen Niels Finsen, som den første danske videnskabsmand, Nobelprisen for sit arbejde med lysets helbredende virkning. Særudstilling 2003-2004.

59657454

Finsen forskede i lysets virkning på den menneskelige organisme, både den skadelige og den gavnlige. I starten arbejdede han med sollys, senere også med kulbuelamper. Lyset blev koncentreret af samlelinser, og anvendt til at bekæmpe hudtuberkulose.

Behandlingen blev en succes, og i 1896 blev der bygget en barak med plads til behandling af 24 patienter. På solskinsdage blev patienterne behandlet under åben himmel. Indendørs anbragte man fire patienter ved hver kulbuelampe for at udnytte det dyre kunstlys.

Der var ansat seks kvindelige assistenter til behandlingen, til daglig kaldet "lysalfer" Det var unge piger, der fik 3 års oplæring på lys instituttet. I 1903 var antallet af lysalfer steget til 50. 

Fire læger stod for den daglige konsultation, og fire forstanderinder stod for henholdsvis arbejdet i lyssalen, forbindingsstuen,  administrationen og rengøringen af instituttet.

Finsen døde i 1904,  43 år gammel og kun 9 måneder efter, at han havde fået tildelt Nobelprisen.

I anledning af 100 året for Finsens Nobelpris viser Dansk Sygeplejehistorisk Museum en fotoudstilling om Finsens lysbehandling og lysalfernes arbejde.

 

Udstillingsperiode:  11. december 2003 til  1. august 2004